Kuvataiteen lukiodiplomit

teksti ja kuvat: Juulia Jurvainen

KUVATAITEEN LUKIODIPLOMEISSA TUTKITTIIN MATEMAATTISIA ILMIÖITÄ SEKÄ PEILIN SYMBOLIIKKAA

Kuvataiteen lukiodiplomin lukuvuonna 2023-2024 teki 10 opiskelijaa.

Diplomityö on ”kuviksen ylppärit”, ja sen tarkoitus on valmentaa taiteelliseen tutkimusprosessiin. Diplomi koostuu teoksesta sekä portfoliosta, joista kumpikin arvioidaan. Tehtävävaihtoehtoja on kuusi, joista opiskelija valitsee yhden.

Lukiodiplomeissa tehtiin tänä vuonna taiteellista tutkimusta seuraavista opetushallituksen määrittelemistä aiheista: Näkymätön ja näkyvä matematiikka, Mitä peili kertoo? ja Taiteilijakirja. https://www.oph.fi/sites/default/files/documents/Kuvataiteen_lukiodiplomin_teht%C3%A4v%C3%A4t%202023-2024_OPH.pdf

Pinja Hautamäen teos (2.Mitä peili kertoo?) on sekatekniikalla toteutettu kustomoitu nukke. Työ herättää kysymyksiä siitä, kuinka nähdä ja erottaa oma itse, kun ulkopuoliset tekijät vääristävät tätä kuvaa. 

Nea Heiskasen teos ”Ruususen lista” (5. Taiteilijakirja) on modifioitu vanhasta kirjasta. Työ ravistelee kirjan ideaa: Teos on käsitteellinen taideteos itsessään, jolla viitataankin 1960-luvun Fluxus-liikkeeseen ja taidefilosofiaan, jossa nostetaan erityisesti kirjan esineellisyys pääosaan (ei sisältö tai tarina, kuten perinteisesti). Ajatus että kirja muuttuu veistokseksi ja menettää alkuperäisen käyttötarkoituksensa on kiinnostava. 

Oona Hyvärisen työ Icosahedron (1. Näkymätön ja näkyvä matematiikka) on paperista tehty kolmiulotteinen pienoismalli, johon kuuluu myös mittakaavapiirustus. Rakennuksen suunnittelussa ja mallintamisessa on hyödynnetty Geogebra-ohjelmaa, sekä käytetty mm. tekoälyä havainnekuvan toteutukseen. Icosahedron on pienoismalli ikosaedrin muotoisesta talosta, eli aihetta tutkitaan matemaattisen mallin ja arkkitehtuurisen suunnittelun näkökulmasta.  

Saara Hämäläisen työssä Pohjan kosketus (2. Mitä peili kertoo?) savesta muotoiltu kasvi sekä peili muodostavat näyttävän kokonaisuuden. Ajatus peilistä merikasvin runsauden heijastajana ja lisäefektinä on oivaltava. 

Evelina Jääskeläinen valitsi myös tehtävän 2.(Mitä peili kertoo?). Työ on näyttävä akryylimaalaus, jossa on mukana myös kekseliästä sekatekniikkaa massasta muotoillun sydämen ja peilin sirpaleiden kautta. Maalaus kuvaa peili-aihetta sirpaleiden, muistojen ja vahvojen tunteiden kautta.

Aino Marteliuksen työ (2.Mitä peili kertoo?) on isokokoinen öljyvärimaalaus, ja sen aiheena on oma koira sekä viitekehyksenä mm.Egytin taide. Mittasuhteiden venytys on hauska tehokeino, johon saatu inspiraatiota myös surrealismista Työtä voi tulkita niin, että koira ikään kuin katsoo peilistä nöyränä omaa historiaansa ja esi-isiin, juuriinsa.

Ester Nurmisen työ Esterin kasvio on kollaasitekniikalla toteutettu taiteilijakirja. Sivuilla on guassivärein maalattuja heleitä kuvia erilaisista kasvilajeista ja hedelmistä. 

Saana Tapanaisen teos You are not your past (2.Mitä peili kertoo?) on toteutettu digitaalisena maalauksena.  Peili-aihetta ilmennetään tässä itsensä katsomisen, muistojen ja kahden hahmon (Menneisyys ja Tulevaisuus) kautta.

Felicia Rantasalo valitsi aiheeksi Näkymätön ja näkyvä matematiikka. 10 -minuuttinen video on yhden vuorokauden sisälle sijoittuva tarina henkilöstä, joka tarkastelee asioita todennäköisyyksien ja ennakoinnin kautta. Matematiikkaa tutkitaan tässä ennen kaikkea tieteellisenä tapana katsoa ja tulkita maailmaa. Työstä herää myös kysymyksiä täydellisyyteen pyrkimisestä, ja nykymaailman paineista nuoren ihmisen mielelle.   

Elisa Wang-Chen teki 2 -minuuttisen kokeellisen lyhytelokuvan (2.Mitä peili kertoo?), jossa käsitellään oman mielen sisään menemistä, päivien toistuvuutta ja monenlaisia inhimillisiä tunteita ja pelkoja. Videossa näkyy inspiraationa Tarkovski, ja tuntuu että katsoja pääsee siinä päähenkilön pään sisään, ”peilin taakse”.

Onnea kaikille diplomin tekijöille! Töitä voi käydä katsomassa luokassa 47 (kun siellä ei ole opetusta).