18.5. Neljän tieteen kilpailut

teksti: Linda Havola ja Jarkko Sievi

Sibelius-lukion opiskelijoita osallistui MAOL:n Neljän tieteen kisoihin matematiikassa ja fysiikassa syksyllä 2023. Kilpailumenestystäkin tuli: Peetu Hänninen osallistui matematiikkakilpailun perussarjaan, ja ylsi valtakunnallisesti jaetulle yhdeksännelle sijalle. Teemu Lähteinen pääsi fysiikkakilpailun avoimen sarjan kilpailusta loppukilpailuun saakka, ja sijoittui lopulta jaetulle 12. sijalle.  

Sibelius-lukio onnittelee Teemua ja Peetua erinomaisesta kilpailumenestyksestä! 


Kysyimme Peetulta ja Teemulta muutaman kysymyksen kilpailuihin ja matemaattis-luonnontieteellisiin opintoihin liittyen: 

Miksi suosittelisit Neljän tieteen kisoihin osallistumista? 

Peetu: Mukavaa haastetta niistä löytyy, jos muuten tuntuu kyseinen aine helpolta. Jaossa mahdollisesti myös rahapalkintoja kärkisijoille. 

Teemu: Kilpailuihin osallistuminen edistää haasteita vastaan ottavaa asennetta. Yleisesti opiskelu-uralla kannattaa yrittää tehdä juttuja, joissa ei aluksi uskoisi pärjäävänsä hyvin. Siten voi pakottaa itsensä kehittymään tehokkaammin kuin vain tekemällä aina helpoimmat tuntitehtävät ja pänttäämällä kurssikokeisiin mahdollisimman vähän. 


Miksi itse halusit osallistua kilpailuun?   

Peetu: Halusin pääasiassa jotain, joka haastaisi ajatteluani uusilla ja kiinnostavilla tavoilla. Tiesin jo alusta lähtien, että kaikkein todennäköisimmin en tulisi hirveän hyvin kilpailussa pärjäämään. Osallistuin silti vain omaksi huvikseni. 

Teemu: Alunperin 2-luokalla osallistuin perussarjaan opettajan kannustamana, ja koska kiinnosti tietää kuinka hyvät omat taidot todellisuudessa ovat suhteessa muihin Suomen lukiolaisiin. Abivuonna osallistuin avoimeen sarjaan, koska perussarja oli mennyt hyvin. 

Kerro vinkkejä matematiikan ja luonnontieteiden opiskeluun lukiossa.   

Peetu: Suosittelisin pyrkimään ymmärtää käsiteltävä konsepti täysin, ennen kuin siirtyy seuraavaan konseptiin. Usein tämä saattaa vaatia suhteellisen valtavaa kitumista asian parissa. Lupaan, että se tunne, kun vihdoin käsittää ja ymmärtää jonkin konseptin läpikotaisesti, on yksi parhaimpia. Kun konseptin ymmärtää täysin, voi konseptia myös soveltaa ja muita asioita voi ymmärtää helpommin konseptin avulla. 

Teemu: Ei saa pelätä virheitä. Tärkeintä on mennä oman mukavuusalueen ulkopuolella ja tehdä niin vaikeita tehtäviä, että vastauksissa on virheitä joista voi oppia. Pitää analysoida omia vääriä vastauksia ja löytää niitä vaiheita ratkaisuprosessista, joissa