Com ens organitzem?

La gent per viure necessita bàsicament alimentar-se, vestir-se i poder-se refugiar en un habitatge. Però també li cal reunir-se i organitzar-se amb altres persones per aconseguir entre tots millorar la qualitat de vida.

a) Primer. Amb l’altra gent que vivim en el mateix lloc formem un barri o un poble.

b) Segon. Els diferents barris, o pobles que tenim a prop, constituïm un municipi. Aquest municipi és un territori que per llei té establert uns límits, un escut i un nom que el diferencia dels altres municipis veïns.

c) Tercer. Amb els altres municipis que tenen algunes característiques semblants formem una comarca. La nostra, el Bages, està constituïda per 30 municipis.

d) Quart. Amb les altres comarques (41) formem una nació, Catalunya, que al guns també anomenen comunitat autònoma. En sentit més ampli es parla també dels Països Catalans que agrupa tots aquells territoris que tenen com a llengua pròpia i comuna el català.

e) Cinquè. Amb les altres comunitats autònomes (17) es forma un estat, Espanya.

f) Sisè. Aquest estat i 27 més formen una organització molt gran anomenada Unió Europea.

Unió Europea
Estat espanyol
Països catalans
Catalunya

En totes aquestes organitzacions, la gent elegeix uns representants que seran els responsables de vetllar pel benestar de tota la ciutadania. Per això cada cert temps es convoquen unes eleccions europees, unes eleccions espanyoles, unes eleccions autonòmiques i unes eleccions municipals.

Cada quatre anys es convoquen les eleccions municipals perquè tota la gent amb dret de vot pugui elegir els seus representants a l’Ajuntament. Les persones elegides són els regidors o regidores que seran les responsables d’organitzar i fer que funcionin els serveis que necessita la ciutadania per viure millor. A més, són els que elegiran el cap de l’Ajuntament, l’alcalde o alcaldessa.

Alguns regidors i alcaldes, a més a més, formaran part del Consell Comarcal. Aquesta organització és el govern que té cada comarca.