Paisatges en perill

El paisatge és tot el territori que ens envolta i les persones sempre se n'han aprofitat. A la nostra comarca, com en tantes altres de Catalunya, s'han desboscat terres per dedicar-les a l'agricultura i la ramaderia. S'han tallat arbres per fer-ne fusta i llenya. S'han recollit fruits i bolets per menjar. S'han fet parets de pedra seca als vessants de les muntanyes per fer bancals per a les vinyes, ametllers o oliveres. S'han fet preses als rius per desviar l'aigua per regar i per fer moure les màquines de les fàbriques. S'han obert camins per tot arreu per facilitar el trànsit de les persones, els carros, els trens i els cotxes. S'han foradat muntanyes per extreure minerals, s'han produït incendis, etc. Aquests canvis en el paisatge encara es continuen fent avui dia, però d'una altra manera. Ara se'n fan més, són més intensos i es fan molt ràpids. Tot això ha tingut unes conseqüències:

a) Alguns paisatges s'han fet malbé del tot.

b) Han aparegut conflictes entre les persones que estaven a favor dels canvis i els que estaven en contra.

c) Els governs s'han vist obligats a aprovar lleis per tal de protegir millor els paisatges. Per exemple, hi ha lleis que prohibeixen capturar o matar alguns animals; no es poden recollir certes plantes del bosc; nomès es pot caçar i pescar en unes dates determinades; no es pot abocar la brutícia als rius; no es poden construir edificis a qualsevol lloc; no es poden tallar els arbres del bosc sense permís; no es pot encendre mai foc al bosc i només en algunes èpoques de l’any als camps i als jardins; no es pot llençar la runa a qualsevol lloc; els pobles grans han de tenir una depuradora d’aigües o una deixalleria; algunes fàbriques han de tenir filtres per als fums que expulsen les xemeneies, etc.

Aquestes són algunes de les lleis generals de protecció del paisatge que han de complir totes les persones, que visquin a qualsevol comarca.

A més d’això els governs han decidit que hi ha unes zones de Catalunya que són d’interès per a tothom i que per això s’han de protegir especialment. Aquests territoris els inclouen en el Pla d’Espais d’Interès Natural (el PEIN). Aquests paisatges no poden tenir transformacions importants i se’ls vigila i controla especialment sobertot per prevenir els incendis. Al Bages n’hi ha cinc d’aquests territoris, però hi ha persones que opinen que encara n’hi hauria d’haver més.

Font: http://ichn.iec.cat/bages/
Mapa dels incendis forestals al Bages