La geologia

El Bages forma part de la Depressió Central Catalana. És un territori bastant pla. La majoria de roques sedimentàries que el formen procedeixen dels sediments que es van dipositar fa uns quaranta milions d’anys.

a) En aquell temps, aquestes terres estaven cobertes per un mar. En el fons d'aquest mar s'hi anaven dipositant els sediments (còdols, graves, sorres i argiles) que els rius hi portaven. (figura A).


b) Al cap de milions d’anys es van aixecar els Pirineus i aleshores va quedar un gran llac salat. Els rius que hi desembocaven deixaven els sediments més pesats (còdols i graves) prop la desembocadura. (figura B).

c) Aquest llac es va anar assecant lentament i al fons van quedar-hi capes horitzontals dels materials que hi havia dissolts o en suspensió: sals, guixos, argiles, sorres, etc. (figura C).


d) Després d’assecar-se el gran llac, els rius que baixaven dels Pirineus van cobrir amb els seus sediments aquesta plana interior (figura D) i van erosionar-la fins formar les valls fluvials actuals.


Això és el que explica que els nostres pobles, que estan situats al fons d’aquestes valls, sembla que estiguin rodejats de muntanyes. Però no són veritables muntanyes, només són costes i si les pugem, veurem que a dalt és bastant pla. S'anomena relleu "en cuesta" o tabular. Diem que és un altiplà i en realitat és el fons de la Depressió Central Catalana.

Una altra raó perquè la comarca no és ben bé plana és que les terres de l’oest (les de la banda esquerra del mapa) van patir plegaments des de l’interior de la Terra. Aquest moviment va fer que les capes horitzontals s’inclinessin. Per això, en aquesta part del Bages ja podem parlar de serres. Per exemple, la de Castelltallat i la de Sant Salvador.

Per acabar, del relleu del Bages hem de recordar que a la part sud sí que hi ha muntanyes: el massís de Montserrat i la serra de l’Obac i de St. Llorenç del Munt. La roca que formen aquestes muntanyes, anomenada conglomerat montserratí, es va formar a partir dels sediments més gruixuts (còdols i graves) dipositats en els deltes dels rius que desembocaven en aquell mar interior.

Resumint doncs, al Bages podem diferenciar quatre tipus de paisatge segons l'origen del seu relleu:

Relleu tabular
Relleu de plegament
Relleu montserratí
Relleu del Pla de Bages