Taula redona

Data de publicació: Nov 27, 2013 9:31:0 AM

Els actes de celebració del 50é aniversari continuen amb una emotiva taula redona d’antics directors i directores

El passat divendres va tenir lloc un nou acte al voltant de la commemoració del 50é aniversari de l’Institut Segrelles: una emotiva taula redona integrada per sis dels antics directors i directores, pràcticament tots tret de Salvador Vilar, que va excusar la seua absència per compromisos adquirits prèviament, però que va enviar un escrit perquè fóra llegit en l’acte. Salvador García, un professor de l’Institut jubilat fa uns anys, hi va actuar com a moderador. Va ser ell l’encarregat de posar veu a les paraules de l’absent Salvador Vilar, qui recordava amb satisfacció que durant la seua etapa de director va aconseguir que l’Institut d’Albaida fóra el primer a tramitar a València la sol·licitud de l’ensenyament del valencià, enmig d’una Albaida preautonòmica i deixant de banda les pressions d’un grup de notables locals perquè desistira de l’empresa, cosa que evidentment no va fer.

Salvador García, després de pronunciar unes paraules introductòries en què es referia al despropòsit que suposa el rastre de lleis educatives que hem hagut de pair en aquestes dècades en què els governants han intentat fer de l’educació un instrument del partidisme, va cedir la paraula als sis convidats: Gonzalo Yélamos, Daniel Gozalbo, Fernando Latre, Vicent Albert, Joan Gaspar i Dolors Sampio, que van intervenir per ordre cronològic.

La capacitat d’acollida dels habitants de la Vall, la tasca de captació d’estudiants que tots ells van haver de realitzar per la Comarca, la vocació comarcal de l’Institut d’Albaida i l’empremta que això ha conferit a una comarca molt ben definida. El pelegrinatge pels despatxos de València per tal d’aconseguir beques, recursos, instal·lacions... La importància de les activitats extraescolars, la innovació pedagògica que no pot arribar al seu propòsit si no va acompanyada d’esforç...

La voluntat d’alguns d’integrar-se a la societat de la Vall i a comprometre-s’hi fins on calguera, la sensació d’haver rebut molt més del que van aportar, la incomprensió dels qui no veien amb bons ulls el fet de compatibilitzar la tasca directiva amb el compromís polític en una època de gran efervescència social... La inestimable ajuda de les associacions de pares, la lluita dels darrers anys per mantenir el Batxillerat nocturn, per la remodelació d’un edifici que ja començava a plantejar molts problemes i la decisió de l’Administració de construir-ne un de nou. El trasllat al nou Segrelles, la il·lusió al costat dels múltiples inconvenients i els desperfectes incomprensibles en un edifici de nova planta acabat d’estrenar que deixaven en entredit la professionalitat de CIEGSA...

Al final de l’acte, un grup d’antics alumnes, alguns dels quals participen molt activament als espais que el 50 aniversari té a les xarxes socials, van intervenir per tal de completar amb una gran quan profusió de detalls l’exposició dels ponents. En acabar les intervencions, l’actual director, Jordi Ramos, va lliurar un detall als integrants de la taula en nom de la Comissió organitzadora i de tota la Comunitat educativa de l’Institut, realitzat per un dels professors de Dibuix del Centre, Vicent Patón. La celebració es va tancar amb un entranyable sopar de germanor a la casa rural El Pansat.

La Comissió organitzadora aprofita l’ocasió per donar les gràcies als amics i amigues que ens van acompanyar, al públic en general i, molt especialment als i les protagonistes de l’acte, els quals, tot i la distància i els anys, van acceptar amb entusiasme i sense vacil·lar el repte que suposava la invitació a unir-se a les celebracions dels 50 anys d’aquest projecte que, en bona part, ha estat possible gràcies a la seua gestió al cap de l’Institut.