Geschiedenis 4

De eeuw van de familie de la Marck

De familie de la Marck was afkomstig uit Westfalen. Na reeds verschillende bisschoppen geleverd te hebben aan de kathedraal van Luik, heeft ze zich in het gehele Maasgebied gevestigd: de burcht van Sedan was vlak voor Logne verworven, Bouillon zou binnenkort hetzelfde ondergaan. Aan de grote versterkte plaatsen in handen van de talrijke leden van deze familie, werden ontelbare kastelen en belangrijke ambten toegevoegd, vooral in het prinsendom Luik.

De tak van Sedan onderscheidde zich in het bijzonder op dit punt. Sterk door het beheer van de grote kastelen, met name van Sedan, Logne en Bouillon, verwikkelde ze zich volledig in de machtsstrijd die Frankrijk en Bourgondië in onze regio's aan het einde van de XVe eeuw tegenover elkaar plaatste. Balancerend naar gelang de voordelen die ze konden vinden bij de een of andere oorlogvoerder, maar dikwijls gunstiger aan franse zijde, leverde de familie de la Marck aan de geschiedschrijving enige legendarische figuren, zoals Guillaume à la Barbe (Willem met de Baard), baron van Lummen, vereeuwigd door Walter Scott onder de bijnaam "Everzwijn van de Ardennen", Jeannot le Bâtard (de Bastaard), zijn schoonzoon en kasteelheer van Logne, Robert II van Sedan, zogenaamd "de Duivel", of Robert III van Florange, alias "de Avonturier."

De dood van Karel de Stoute voor Nancy in 1477 wijzigde nauwelijks de gegevens: de familie de la Marck zette haar steun aan Frankrijk voort tegen de Bourgondische belangen, dat wil zeggen tegen MAria van Bourgondië, haar echtgenoot Maximiliaan van Oostenrijk, toekomstig germaanse keizer, en hun aanhangers, met name de bisschoppen van Luik, Louis de Bourbon en daarna Jean de Hornes.

Van dat ogenblik af, werd Logne een basis waar vandaan Guillaume. Jeannot en hun mannen aanvallen en overrompelingen tegen Luik en de Maassteden konden organiseren. Het tijdperk van rustige kasteelheren en garnizoenen was voorbij. De Lognaards stonden bekend vanwege hun wandaden. Er volgden zonder twijfel talrijke belegeringen en, op z'n minst, veelvuldige wisselingen van eigenaren. Aldus, zagen we Logne achtereenvolgens in handen van de familie de la Marck of van haar tegenstanders in 1474, 1478, 1480, 1482, 1483, 1490 en 1492.

Maar, het is ook in deze onrustige periode dat de burcht de meest essentiële verbouwingen ondergaat sinds het tijdperk van abt Wibald: de plek werd waarschijnlijk rond 1500 compleet gewijzigd naar gelang het gebruik van de vuurwapens. Deze fase heeft duidelijk sporen nagelaten in de architectuur van het monument. Dit heeft het haar huidige aanblik gegeven. Wij komen later op dit belangrijke architectonische feit terug.