Geschiedenis 2

De eerste vermelding van een burcht

Het is een tekst uit de Xe eeuw, dus later dan de feiten die het vermeldt, die voor de eerste keer het bestaan van een kasteel (of fort) van Logne onthult. Tijdens een aanval van de Noormannen op de abdij van Stavelot in 883 zouden de monniken met de relikwieën gevlucht zijn naar het kasteel van Lomnia, gelegen langs de Ourthe ("Castrum supra Urtae alveum locatum Lomniam nomine"). Maar de onveiligheid van de plek noodzaakte de monniken vervolgens een toevluchtsoord te zoeken in Chèvremont (burcht bij Luik).

De latere teksten blijven eveneens zeer bescheiden. Ze laten eerder de pogingen doorschemeren tot bevestiging van de macht van de abdij over de burcht. Het is het tijdperk waarin, met de ontwikkeling van de feodaliteit en de afneming van de macht van de germaanse keizers, de abten- grote bevoorrechte eigenaren (immunisten) - pogen hun onafhankelijkheid te versterken tegen de naburige landsheren en in het bijzonder tegen de voogden, de vermeende lekenbeschermers van de goederen van de kloosters, veelal meer geneigd ze te misbruiken dan ze te verdedigen.

Het is waarschijnlijk aan deze gunstige politieke context dat de burggraafschap Logne zijn bestaan dankt. Hoewel men haar reeds gesticht vermoedt aan het begin van de XIIe eeuw, is het onder het bewind van abt Wibald (1130-1158) dat ze haar hele militaire en symbolische betekenis verwerft.