Oppimisprosessin suunnittelu ja rakentaminen

Pasi Silander, Annika Michelson, Outi Vahtila

Oppimateriaalin tehtävä on opetuksessa moninainen. Oppimateriaali nähdään opiskelijan tiedonprosessoinnin raaka-aineena tai kontekstin luojana, pohjana tiedon rakenteluprosessille sekä sitä ohjaavana elementtinä. Käytettävä oppimateriaali, oppimisaihio tai tietokoneavusteinen opetusohjelma, tulee integroida kokonaisoppimisprosessiin – oppimateriaali toimii harvoin pedagogisesti mielekkäästi yksistään ilman oppimisprosessin suunnittelua (opiskelijan tiedonprosessointia ohjaavia oppimistehtäviä) tai opettajan ohjausta ja aktivointia.

Mobiilioppimisprosessin suunnittelun lähtökohtana ovat oppimisen tavoitteet ja oppijoiden aikaisempi tietämys ja osaaminen. Kun oppimisprosessin tuloksena saavutettua osaamista, tietoja ja taitoja peilataan oppijoiden aikaisempaan osaamiseen, saadaan selkeä puite/kehikko oppimisprosessin rakentamiselle. Keskeistä suunnittelussa on miettiä, miten erilaiset oppijat oppivat ja saavuttavat tavoitteiden mukaista osaamista.

Oppimisprosessiperustaisessa opetuksessa (Koli & Silander 2002) eri elementit - opetustilanne, oppimistehtävät, opetus, oppimisaihio, ohjaus, palaute ja arviointi - linkittyvät kiinteästi toisiinsa ja muodostavat myös ajallisen eheän jatkumon. Oppimisprosessiperustaisessa verkko-opetuksessa opetustilanteet, niin lähi- kuin etäopetus, on siis sidottu yhtenäiseksi kokonaisuudeksi.

Oppimisprosessinperustaista verkko-opetusta kuvaa keskeisesti koko oppimisprosessinaikainen ohjaus ja palaute, jonka pohjalta erilaiset oppijat kehittävät omaa osaamistaan. Ohjaus ja sen hyödyntäminen on yksi keskeisimmistä verkko-opetuksen osa-alueista. Ohjaus käsitetään laaja-alaisesti sisältäen mm. oppimisprosessin suunnittelun, arvioinnin, palautteen, prosessin ja sisältöjen ohjauksen sekä oppimisprosessin aikaisen dialogin.

Oppimisprosessi voidaan strukturoida edellä esitettyyn tapaan opetustilanteen, oppimisaihion, oppimistehtävän ja sen ohjauksen muodostamiin kokonaisuuksiin. Näin ohjauksesta muodostuu selkeä ja mielekäs kokonaisuus niin sisällöllisesti kuin prosessin etenemisenkin kannalta. Opetustilanne ja siihen liittyvät oppimistehtävät luovat selvän pohjan prosessin aikaiselle ohjaukselle ja arvioinnille. Ohjaus suunnitellaan edistämään oppimista ja erityisesti oppimistehtävään liittyvää ongelmanratkaisua. Opetustilanteen, oppimistehtävän, ohjauksen ja arvioinnin tehtävänä on viedä siis oppimisprosessia eteenpäin, edistää oppimista!

Lähde:

Koli, H. & Silander, P. (2002). Verkko-oppiminen – oppimisprosessin suunnittelu ja ohjaus verkossa. HAMK. (http://www.hamk.fi/julkaisut/index2.html)