Käyttöliittymä

Käyttäjäkokemus on mitä suuremmassa määrin makukysymys, ja perustuu henkilökohtaiseen mieltymykseen. Paras tapa valita puhelin onkin käydä tutustumassa puhelimiin niitä myyvissä liikkeessä. Kannattaa kokeilla, millaiselta puhelin tuntuu kädessä; kannattaa testata näppäinten käyttöä, katsella miltä näyttö näyttää ja miten laite muuten sopii omaan käteen. Suurimmat käyttökokemukseen vaikuttavat tekijät ovat näppäimistö (fyysinen tai virtuaalinen), näyttö, käyttöjärjestelmä ja laitteen logiikka yleensä.

Näyttö

Älypuhelimissa näytön merkitys on keskeinen. Näytön tulisi olla selkeä, riittävän iso, hyvällä resoluutiolla ja väritoistolla varustettu, jotta sitä olisi miellyttävä katsella. Tähän saakka valmistajat ovat kilpailleet lähinnä näyttöjen koolla, mutta se tie on pian kuljettu loppuun. Puhelimen näyttöjä ei voi juurikaan enää kasvattaa, koska ne alkavat lähestyä jo tablet-laitteita. Yksi puhelimen suuria etuja on juuri sen pieni koko, jonka ansiosta se on helppo kuljettaa mukana. Tämä kärsii laitteen koon kasvaessa. Näyttöjen laadun kanssa kannattaa olla kriittinen, koska markkinoilla on puhelimia, joiden näytön kirjaisinkoko on turhan pientä ja vaikealukuista.

Näppäimistö

Älypyhelimissa on kahdenlaisia fyysisiä näppäimistöjä: numeronäppäimistöön perustuvia ja qwerty-näppäimistöjä (ns. täysnäppäimistö). Molemmilla on puolensa ja kannattajansa. Tämä on hyvin pitkälti makukysymys, mutta yleisesti ottaen qwerty-näppäimistöllä on helpompi kirjoittaa pidempiä tekstejä kuten asiakirjoja ja sähköposteja. Koska älypuhelimen koko on rajallinen, on qwerty-näppäimistöjen toteutuksissa suuria eroja valmistajien ja puhelinmallien välillä. Toisissa näppäinten pienestä koosta huolimatta kirjoittaminen on saatu tehtyä helpoksi ja toisissa ainakin isompisormisilla ihmisillä on suuria vaikeuksia näppäimistön käytössä. Se kumman tyyppisellä näppäimistöllä varustetun puhelimen valitsee, riippuu paljolti käyttäjästä ja siitä, mihin puhelinta käytetään.

Kosketusnäyttö

Tämän hetken buumi älypuhelimissa on kosketusnäyttö. Kosketusnäyttöä tuodaan yhä halvempiin ja pienempiin laitteisiin. Kosketusnäytöllä saavutetaan tiettyjä etuja verrattuna tavanomaiseen näyttöön: Laitteen käyttöstä saadaan enemmän tietokonemaista, kun sormi toimii hiiren tapaan osoitinlaitteena (esim. internetsivujen linkkejä voi klikata samaan tapaan kuin tietokoneella). Kosketusnäyttöjen tuntumassa ja käytettävyydessä on myös suuria eroja eri valmistajien ja mallien välillä. Suurin ero tulee näytöissä käytetyissä tekniikoissa, joita on käytössä kahdenlaisia:

      • Resistiivinen näyttö on erittäin tarkka, mutta tukee ainoastaan yhtä kosketusta kerralla. Suurena etuna on, että sitä voi käyttää esim. kynällä tai hanskat kädessä. Tästä on hyötyä kylmissä olosuhteisa ja isosormisille ihmisille.
      • Kapasitiivinen näyttö tukee monen sormen yhtäaikaista kosketusta, mutta varjopuolena on, että se toimii ainoastaan sormella tai erikoiskynällä. Isompisormisella ihmisellä tämä tuottaa jonkun verran ongelmia sormikäytössä.

Valokuva: Outi Vahtila