Käyttöjärjestelmä

Seuraavassa tarkastellaan lyhyesti erilaisia käytössä olevia älypuhelinten ja tablet-laitteiden käyttöjärjestelmiä.

Symbian S60

Vielä tällä hetkellä Nokian peruskäyttöjärjestelmä älypuhelimissa. S60 on jo joiltain osin vähän vanhentunutta suunnittelua verrattuna muihin käyttöjärjestelmiin. Se on kuitenkin ollut käytössä niin kauan, että siihen on saatavilla paljon ohjelmia ja se on osoittautunut kohtalaisen vakaaksi. Myös monet muut valmistajat käyttävät Nokian S60-alustaa.

Symbian ^3

Nokian Symbian-käyttöjärjestelmän viimeisin versio. Käyttöjärjestelmä on ohjelmoitu lähes kokonaan uudelleen, kuitenkin niin että S60-Symbianiin tottuneen käyttäjän on helppo siirtyä käyttämään tätä uutta käyttöjärjestelmää. Nokia on luopumassa Symbian-käyttöjärjestelmän kehittämisestä.

Maemo

Maemo oli Nokian avaus Linux-pohjaisesta puhelinkäyttöjärjestelmästä. Nokia N900 jäi ainoaksi malliksi, joka käyttää tätä käyttöjärjestelmää: Käyttöjärjestelmä oli aika hankala käyttää, joten sen myynti jäi marginaaliseksi ja sen käyttäjiksi valikoituivat usein IT-alan ammattilaiset. Käyttöjärjetelmä on erittäin monipuolinen, mutta vaatii tiettyjen toimintojen käyttöönottoon perehtymistä ja erikoisosaamista.

Meego

Meego on seuraava sukupolvi Nokian Linux-käyttöjärjestelmistä. Sitä käyttävien laitteiden odotetaan tulevan myyntiin vuoden 2011 jälkimmäisellä puoliskolla. Kehityksessä on ilmennyt ongelmia ja alustavasta julkaisupäivästä on siirrytty noin vuosi eteenpäin. Tätä kirjoitettaessa (maaliskuu 2011) Meegon tilanne on vielä epäselvä, mutta Nokia on tuomassa markkinoille ainakin yhden Meego-käyttöjärjestelmää käyttävän laitteen. Nokia alkaa tarjota Meego-päivitystä myös N900-laitteelle.

Android

Android on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä. Androidkin perustuu Linux-ytimeen, mutta sen suunnittelussa on pyritty helppokäyttöisyyteen. Android-ohjelmat kirjoitetaan yleisellä Java-ohjelmointikielellä. Android nostaa tällä hetkellä nopeasti markkinaosuuttaan erityisesti isonäyttöisten multimediapuhelinten keskuudessa. Android perustuu avoimeen lähdekoodiin, ja siitä on tullut erittäin suosittu, koska puhelintehtaidenkaan ei tarvitse maksaa käyttöjärjestelmästä lisenssimaksuja. Avoimen lähdekoodin myötä myös sovelluskehittäjiä on ympäri maapalloa.

iOS

iOS on Applen iPhoneen kehittämä käyttöjärjestelmä. Se on täysin suljettu, joten siihen voivat tehdä sovelluksia vain Applen hyväksymät ohjelmoijat. Samoin sovelluksia ei saa muualta kuin Applen iStore-sovelluskaupasta. iOS on osoittautunut helppokäyttöiseksi ja nopeasti omaksuttavaksi. Siitä onkin muodostunut eräänlainen kulmakivi, johon muita käyttöjärjestelmiä verrataan erityisesti käytettävyyden suhteen.

Windows Mobile

Euroopassa marginaalinen mutta USA:ssa suosittu Microsoftin kehittämä puhelinkäyttöjärjestelmä. Koska tämä perustuu Microsoftin Windows-tuoteperheeseen, on siihen saatavilla samankaltaisia palveluita ja sovelluksia kuin tietokoneeseenkin. Windows Mobile on tälläkin hetkellä vaatimuksena monille erikoissovelluksille, jotka on tehty alkujaan työasemapuolelle ja sieltä käännetty mobiilimaailmaan. Tällä hetkellä Nokia on siirtymässä Windows Mobile -käyttöjärjestelmään. Tämä siirros tulee parantamaan Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmän lokalisointia, joka nyt on puutteellinen.

Muut

Monia muita älypuhelinkäyttöjärjestelmiäkin on, mutta ne ovat yleensä vain yhden valmistajan joissain omissa malleissaan käyttämiä ja siten marginaalisia määriltään.

Lähteet:

Wikipedia: Mobile operating system