Äänitiedostot

Äänitiedostojen tuottaminen sopii hyvin eri tilanteiden tallentamiseen. Älypuhelimen nauhurilla voi kätevästi äänittää muistiinpanoja tai tehdä haastatteluja. Äänitteiden julkaisemiseen ei ole vielä kovin helppokäyttöisiä työkaluja. Äänitteiden editointi tietokoneella onnistuu helposti mm. ilmaisohjelma Audacityn avulla.

Opetuksessa ja ohjauksessa yksi äänitiedostojen käyttötapa on antaa harjoitustöiden/opinnäytetöiden lausunnot äänitiedostona. Tämä voi säästää ohjaajan aikaa ja antaa toisaalta opiskelijalle henkilökohtaisemman otteen kuin perinteinen tekstipohjainen kommentointi. Asioita on monesti helpompaa selittää ääneen kuin yrittää kirjoittaa auki useilla virkkeillä.

Markkinoille on tulossa myös uusia sovelluksia, jotka kääntävät äänitallenteita tekstimuotoon. Pixelpipe-sovelluksen avulla voi lähettää äänitiedostoja audiopalvelimelle, esim. Audioboo. Audioboolle on myös julkaistu oma äänen lähetys ohjelmansa eri älypuhelin alustoille.

Mobiililaitteet tallentavat äänitiedostoja merkin ja mallin mukaan hieman eri tiedostomuotoihin. Yleisin tiedostomuoto on mp3, mutta tiedosto voi myös olla esim. amr-muotoinen. Jos haluaa kopioida tietokoneelta äänitiedostoja mobiililaitteeseen, kannattaa tutustua oman laitteen käyttöohjeisiin ja tuettuihin tiedostomuotoihin. Yksi tiedoston kääntämis- ja tallentamisohjelmistoista on Mobile Media Converter.

Lähteet:

Avoimet verkostot oppimiseen (AVO) -hankemateriaali, 2008-2011