NIVELL 1: CRÒNICA D'APRENENTATGE (Gamifica mooc)

GAMIFICACIÓ. CONCEPTE

En escriure gamificació en qualsevol processador de text, aquest ens avisarà que estem cometent un error ortogràfic. Utilitzem l'anglicisme que és el que s'ha imposat, malgrat que en català (i en espanyol) es va crear i acceptar per part de les Institucions competents el terme Ludificació. No obstant, aquest terme, tot i que el veurem, no s'ha imposat i té una implantació molt minoritària. Si feu la proba introduint el concepte a Google, tindreu la demostració pràctica del que us comento.

Kevin Werbach, un dels "experts mundials" en gamificació fa la següent definició: “la gamificació és l'ús d'elements del joc i tècniques de disseny de jocs en contextos aliens al joc”.

A l'àmbit educatiu, podem dir que gamificació consisteix a aplicar aquells elements i tècniques propis del joc, així com aspectes relacionats, a un entorn formatiu.

Hem d'entendre que gamificar i jugar no és el mateix:

No tot el que tingui a veure amb ús del joc en entorns no lúdics és gamificar. La gamificació no consisteix a jugar. Tampoc a utilitzar jocs. Ni tan sols, tot el que te a veure en jugar relacionat amb entorns formatius és gamificar. Per exemple, existeixen dues estratègies formatives molt pròximes a la gamificació, que no poden considerar-se com a tal: Aprenentatge Basat en Jocs (GBL) i els Serious Games.

Quan parlem d'aplicacions que gamifiquen, o sigui, apliquen estructures del joc per dur a terme una activitat d'ensenyament-aprenentatge, aquesta gamificació es duu a terme en diferents nivells:

La gamificació aprofita l'esperit competitiu. Tots volem guanyar. Per aixó serà important tenir presents els elements del joc que permeten visibilitzar els mèrits ("logros", assoliments). 

Imatge de freepik 

Imatge de freepik 

Els elements del joc més comuns  que permeten visibilitzar els mèrits són: 

Podem compensar la vessant competitiva, creant equips. La cooperació i col·laboració recau entre els companys d'equip. Cal pensar que la gamificació és sols una metodologia activa més, que podem integrar o alternar amb d'altres com l'Aprenentatge Basat en Projectes (ABP) o la Flipped Classroom.

Reptes: Avatar i glossari

Avatar

Foto original) i avatar generat amb /toonme.com 

L'aplicació aporta altres alternatives, aquesta hiperrealista m'encanta. Em veig tan guapa... ¿!¿!... A la portada del Glossari estic simpsonitzada i, no us perdeu, la Mar Hayworth

Glossari

He decidit utilitzar aquest mateix site (El meu diari d'aprenentatge), creant una ramificació nova específica per al glossari que parteix d'aquesta pàgina. La portada és un Genially que enllaça amb la  pàgina del site. A cada lletra del "rosco" del Genially, hi ha un llistat de termes i aquests enllaçaran amb l'entrada (pàgina del concepte) del Site. Està en construcció... o sigui, anirà creixen... 

Crònica d'aprenentatge

Per a demostrar que has superat el repte, escriu una entrada en el teu Diari de Missió amb la crònica del teu recorregut d'aprenentatge durant aquest nivell, en la qual: 

No oblidis compartir el teu Diari de Missió amb la seva primera entrada en les xarxes socials: en el grup de Facebook i amb l'etiqueta #*GamificaMooc en Twitter.