ORÍGENS DE LA MÚSICA

Avui en dia l'ambient sonor que sentim és molt diferent del que hauria de sentir-se a l'època prehistòrica. L'heu pensat? Cóm i per què s'originaria la primera creació musical? Quins recursos utilitzarien els prehistòrics per fer música?

EL PAPER DE LA DONA EN ELS ORÍGENS DE LA MÚSICA

El paper de les dones en el camp de la música, i més concretament de la música culta, ha estat oblidat i marginat al llarg de la història. És sorprenent que hagin existit tantes dones importants en el camp artístic si tenim en compte totes les discriminacions i prohibicions que van haver de patir.

Fins ben entrats al segle XX la dona era simplement un adorn, juntament amb altres virtuts domèstiques, assistint a classes de música o piano per servir d'entreteniment en reunions socials. Però certament si reflexionem sobre els orígens de la música ("mousike" musica en grec, deriva de musa: inspiració), ja observem pintures rupestres que ens revelen que les dones tocaven la flauta i ens podem aventurar a pensar que a l'època del neolític, quan els homes aprenen a produir els aliments i estaven molt temps fora, les dones es dedicaven a la cura dels fills (entre altres coses) i segur que començarien a utilitzar sons vocals agradables i suaus per calmar els seus nadons, serien les compositores de les primeres cançons de bressol.

VENUS DE LAUSSEL (Art Paleolític)


És una estatueta esculpida en un bloc de pedra calcària dura, representa una dona nua, que a la seva mà dreta sosté una banya de bisó. La figura mesura 46 cm d'alçada. El cap, tot i que en gran part separada del fons, no presenta indicis de rostre. Malgrat això, s'observa que va ser tallada de perfil ..... El coll és allargat i està clarament definit. Del pit brollen elegantment dues piques llargs i penjants, de forma oval. El ventre és una cosa pronunciat, però ben proporcionat i lleugerament caigut ... El braç dret cau amb naturalitat al costat del tronc, però l'avantbraç s'alça fins a l'altura de l'espatlla, on la mà sosté una banya de bisó.

EVIDÈNCIES ARQUEOLÒGIQUES DE LA PRÀCTICA MUSICAL A LA PREHISTÒRIA.

Les pintures rupestres ens deixen evidències de les pràctiques musicals que realitzaven els nostres avantpassats.

Diferents objectes quotidians eren transformats en instruments musicals. Hi ha una gran col·lecció arqueològica d'instruments de vent i percussió

Maraques als turmells, didgeridoos, cabasses...encara avui en dia sobreviuen en algunes cultures del mon.

Molts d'aquests instruments encara avui dia es fan servir en la tradició i la cultura de moltes poblacions arreu del món.

Avui en dia creix la curiositat per saber tocar-los i també elaborar-los.

L' EVOLUCIÓ DE L' HOME PREHISTÒRIC I LA MÚSICA

En aquest vídeo podem comprovar la distància evolutiva entre els neandertals i els homo sapiens a través d' un instrument musical, com també les diferents finalitats de la seva interpretació.