La guerra Civil i la família vidal i fontanals

La guerra va afectar els membres de la família Fontanals de distinta forma.

Les quatre germanes monges la van viure dins dels convents o cases religioses i es van posicionar a favor del cop d'estat. D'aquest moment es conserva l'esborrany d'una carta on una d'elles narra part de la seva experiència des del 12 d'octubre del 1938 fins al 23 d'agost de 1939, a un poble proper a Tarragona, segurament la Selva del Camp:

El 12 de Octubre de 1938 nos llamó el Alcalde del pueblo, un rojillo de marca, obligándonos a cerrar el colegio y prohibiéndonos toda clase de lecciones particulares.No contento con ésto a los pocos días se presentó él mismo con varios jefes de los soldados rojos con el fin de instalarlos en casa, pero acogiéndonos nosotras al Corazón de Jesús repitiendo en voz baja: “Sdo. C. de Jesús en Vos confío”. Salimos con la nuestra, pues el Comandante q. se las echaba de gente bien dijo q. la casa no era apropósito. Entonces les ofrecimos el desván de la casa q. les gustó instalándose en él unos 70 soldados. Allí fué Troya porq. la algarabía q. metían era bastante regular, menos mal q. uno de ellos, más blanco q. muchos de los blancos, se hizo amigo nuestro y queriendo socorrer a las tres monjitas q. le daban mucha compasión, nos traía rancho en abundancia y muy bien guisado, tanto q. no le cuadraba el nombre de rancho; gracias a él teníamos también pan, leche y café, todo lo cual iba entonces muy escaso.Así pasamos los últimos días hasta el 15 de Enero entraron en el pueblo nuestros libertadores entre los vítores más entusiastas, las tropas quedaron entusiasmadas al ver la muchedumbre q. salía a recibirlas por las calles, ya q. según decían ellos muchos de los pueblos por donde habían pasado los encontraron desiertos.Desde aquel día aumentó nuestro trabajo, ya q. huvimos q. constituirnos en organizadoras de las Misas de campaña y demás funciones religiosas de los primeros días y a nuestras más insignificantes insinuaciones todo el pueblo se ponía en movimiento cooperando con entusiasmo a cuanto se proponía.Fueron cantadas por el pueblo, alternando con los cantores y cantoras, varias Misas al aire libre en los días de Fiesta, en los días de trabajo se celebraba en casa; pero ya puertas abiertas y entrada libre avisando desde los balcones a toque de una pequeña campana q. era bastante para q. de boca en boca acudieran de todas las calles del pueblo a casa de las Señoritas. Entonces empezaron de nuevo las demandas para colegialas, quedando muy disgustadas las familias al saber q. las señoritas iban muy pronto a recluirse de nuevo en su añorado convento.Nos despedimos pues del pueblo y de las varias religiosas de otros institutos q. en aquellos años habían venido a consolarse y animarse a nuestra casa, en verdad a nosotras acudían en todas sus dudas y decaimientos, tanto q. entre nosotras ya decíamos q. Nuestra casa era la “Casa Provincial de todas la Congregaciones”. El 13 salimos para Tarragona y el 15 nos reunimos a la Madre y demás religiosas q. en la ciudad se encontraban, empezando vida en Comunidad en la Finca Cobos instalada en la carretera de Valls. ¡Gracias Señor!Tarragona 23 Agosto 1939Año de la VictoriaMa. HermenegildoRJM
Transcripció de l'esborrany de la carta conservat al Fons Fontanals.

Aquests escrits tan fervorosos cap al règim no se sap sota quines condicions es van escriure, ja que en anys de la República les cartes personals que es conserven no fan pensar en cap moment en una desafecció cap a l’organització política del país. De fet, el seu pare havia participat de la vida política en diversos moments de finals del s. XIX i inicis del s. XX.

La guerra també va afectar seriosament a la casa del carrer Lleó. Tarragona fou bombardejada per l'aviació feixista. Un dels principals objectius fou el port de la ciutat, però a causa d’errors, intencionats o no, el barri del port patí també els bombardejos. Diverses d’aquestes bombes van impactar a les proximitats de la casa del carrer Lleó i una en concret destruí l’edifici contigu a la casa, on es trobava la Cambra de Comerç. Aquest era un dels dos edificis bessons datats l’any 1861 i construïts per l'arquitecte Francesc Llauradó. És a dir, l'edifici se salvà tan sols per uns quinze metres. Una altra bomba impactà directament a l'edifici de la família entrant per la teulada amb un cert angle i sortint per un balcó del primer pis, però no arribà a explotar. Aquest impacte avui dia es pot observar perquè un dels balcons no és de pedra com els originals, sinó que es va reconstruir amb ciment.

També cal notar que la casa fou utilitzada de forma provisional com a refugi antiaeri.

Estat de l'edifici de la Cambra de Comerç després del bombardejos. 1939
Durant anys es van mantenir les arcades per si es tornava a reconstruir l'edifici, fent parella a l'existent. 1955. Ambdues fotografies estan extretes de l'Arxiu Fotogràfic de l'Ajuntament de Tarragona
Plànol núm. 8. Plànol de distribució de refugis de Tarragona. Arxiu de la Diputació de Tarragona
Plànol núm. 47. Mapa de Tarragona amb indicació dels punts on s’ubicaven refugis. Arxiu de la Diputació de Tarragona

La guerra tingué una repercussió encara més gran sobre la vida d’en Josep i la Maria. De la documentació que es conserva es dedueix que en Josep fou cridat a files pel bàndol republicà, vivia a Campelles (Ripollès), el 19 de maig de 1938 i hi romangué fins al 9 de febrer del 1939. Després degué desertar i travessar la frontera francesa, ja que fou detingut el 30 d'abril del 1939 en creuar altre cop la frontera pel Pertús. Des d'allí fou enviat a un camp de presoners on passà 60 dies. Després de gestionar un aval de l'ajuntament de Tarragona fou posat en llibertat i tornà a Tarragona per viure-hi definitivament. Tot fa pensar que la seva família, tant el seu sogre que era militar retirat, com les seves germanes que eren monges, van intercedir perquè fos alliberat i enviat cap a Tarragona. Al certificat on se li concedeix la llibertat s'indica que el seu domicili serà a Tarragona, al carrer Lleó número 3.

Fitxa classificatòria del tribunal d’inspecció de campsde concentració de presoners. 1939
Certificat on es concedeix la llibertat a Josep Vidal i Fontanals. 1939
Targetes d'abastiment. 1948
Col·lecció de cupons d'abastiment. 1952