INS S'Agulla. Fran Gómez Paz

Títol del treball: La bioètica com a eina de defensa per afrontar la realitat emergent

Alumne: Fran Gómez Paz

Tutor del treball: Jose Ignacio Martín García

Nom del centre: INS S'Agulla (Blanes)

Modalitat de batxillerat a què pertany el treball: Cientificotecnològic

Àmbit d'estudi: Filosofia

Partint de la idea que no es reflexiona prou des d'un punt de vista ètic abans d'incorporar els avenços científics i tecnològics a la societat, es planteja un treball on, mitjançant la bioètica, s'aplica la metodologia Delphi. Aquesta metodologia consisteix a sotmetre a debat -en aquest cas, entre experts de diferents àmbits com filosofia, tecnologia i ciència- les mateixes preguntes o dilemes. És a dir, es plantegen les mateixes qüestions o dilemes a cada expert per separat i s'obtenen les seves diferents respostes.

La dinàmica consisteix bàsicament a contrastar els arguments en funció de les seves respostes, per trobar semblances i diferències. D'aquesta manera, es pot arribar a conclusions de valor significatiu. Una de les conclusions que es deriva d'un dels dilemes és que cal introduir els debats morals en l'educació. Per aquest motiu, addicionalment, es planteja una petita modificació del sistema educatiu, implantant una assignatura addicional anomenada bioètica, amb la finalitat que entre els joves es plantegin dilemes morals i es puguin deliberar.

Finalment, d'una banda, es confirma la hipòtesi de treball a través de la combinació de respostes dels experts, i es conclou que és necessari tenir en compte les implicacions morals que poden derivar-se de les accions relacionades amb la introducció de certs avenços científics i tecnològics. D'altra banda, també es conclou que és necessari abordar aquest tipus de dilemes morals a l'educació secundària.