INS Ramon Coll i Rodés. Lucía Fernández Pritulova

Títol del treball: L'apoptosi cel·lular, una mort beneficiosa?

Alumna: Lucía Fernández Pritulova

Tutora del treball: Anna Prieto Rodríguez

Nom del centre: INS Ramon Coll i Rodés (Lloret de Mar)

Modalitat de batxillerat a què pertany el treball: Cientificotecnològic

Àmbit d'estudi: Biologia

Des que vaig començar l'ESO, el meu interès per les ciències de la salut i la biomedicina ha estat present en molts aspectes del meu dia a dia. Aquesta passió em va impulsar a elaborar un treball de recerca que se centrés en algun aspecte científic no tan popular, en aquest cas, l’apoptosi o mort cel·lular programada als éssers vius.

Aquest treball està format per dos grans blocs. El primer es basa a explicar tota aquella teoria relacionada amb la mort cel·lular tant als humans i altres éssers com a les plantes. Aquest marc teòric té com a objectiu contextualitzar al lector sobre aquest procés bioquímic complex per a més tard entendre l’experiment realitzat.

Per altra banda, en el segon bloc es troba la part pràctica d’aquest treball. L’experiment es va realitzar al laboratori de l’Institut Ramon Coll i Rodés. Aquesta activitat té com a objectiu principal aconseguir induir la mort cel·lular en un teixit vegetal. La primera hipòtesi se centra a demostrar si és possible realitzar l’apoptosi en cèl·lules vegetals eucariotes mitjançant químics accessibles, en aquest cas amb etanol i llum led. Una vegada demostrada aquesta primera, la segona es basa a observar i demostrar si aquestes cèl·lules es comporten apoptòticament diferent, depenent de l’inductor químic que se li apliqui.

Hipòtesis plantejades: Potser és possible induir la mort cel·lular en un teixit vegetal sense un fàrmac específic. Pot ser que les cèl·lules eucariotes vegetals es comportin apoptòticament diferent depenent de l’inductor químic que se’ls aplica.

D’aquesta manera el treball em dona l’oportunitat de poder parlar i aprofundir millor en temes no tan investigats, però diàriament presents en les nostres vides i realment importants, a tenir en compte.

Finalment, després d’una exhaustiva interpretació dels resultats obtinguts al microscopi òptic, es va demostrar que les dues hipòtesis plantejades eren certes.