Piekeren en zo...

50 min.


Volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Is het normaal dat ik bang ben voor het coronavirus?

  • Waarover pieker jij wel eens?

  • Helpende en niet-helpende gedachten.

  • Tips

  • Even ontspannen

  1. Is het normaal dat ik bang ben voor het coronavirus?


Ja, het is normaal dat je je hier soms wel eens wat zorgen over maakt. Je bent zeker en vast niet het enige kind dat af en toe bezorgd is. Kijk maar eens naar het volgende filmpje:

Zoals je kon horen, is het belangrijk dat je de angst niet te ver laat komen. Onderstaande tips en oefeningen kunnen je misschien helpen om wat minder te piekeren en tot rust te komen.

2. Waarover pieker jij wel eens?

Lees eerst het volgende verhaaltje (uit: van der veen, M. (2017). De baas van de piekerfabriek. Amsterdam: SWP.). Klik daarna door naar het werkblad.

"Roos is een meisje van 9 jaar. Ze heeft lichtbruin haar en bruine ogen. Samen met haar vader, moeder, broertje en zusje woont ze in een fijn huis. Roos zit in groep 5 en ze heeft een lieve juf. Ze vindt school leuk, maar soms ook wel moeilijk, vooral rekenen. De beste vriendin van Roos heet Zara.

Roos maakt zich vaak zorgen en ze piekert veel.

Ze vraagt zich soms af of Zara niet veel liever met een ander vriendinnetje wil spelen en niet met haar. Zara durft heel veel en Roos durft niet zo veel, misschien vindt Zara dat wel een beetje saai. Zara zegt dat ze het juist leuk vindt om met Roos te spelen en dat ze haar beste vriendin blijft, ook als speelt Zara af en toe met een ander meisje. Toch denkt Roos daar vaak aan.

Roos durft niet te zeggen tegen de juf dat ze de rekensom niet snapt, misschien is het wel een domme vraag en dan denkt de juf misschien wel dat ze heel dom is of zegt de juf dat ze dat al heel vaak heeft uitgelegd. Ze vindt het helemaal spannend om haar vinger op te steken in de klas als ze iets niet snapt. De andere kinderen willen misschien liever doorwerken en dan moet iedereen wachten tot de juf het nog een keer aan haar uitgelegd heeft. De juf zegt dat ze alles mag vragen wat ze wil. Maar toch durft Roos dat niet.

Roos denkt dat haar vader en moeder misschien wel gaan scheiden als ze ruzie hebben. Haar moeder zegt dat het normaal is dat volwassenen ook wel eens boos op elkaar kunnen zijn en dat ze dan niet meteen gaan scheiden. Maar toch denkt Roos daar vaak aan.

Soms ligt Roos in bed en dan denkt ze wat er zou gebeuren als haar zusje kwijt zou zijn. Roos vindt dat een rare gedachte, want het is nog nooit gebeurd. Haar moeder zegt dat het niet zal gebeuren, want ze let altijd goed op Floor. Maar toch denkt Roos daar vaak aan.

Ze krijgt zelfs buikpijn als ze er aan denkt. Soms gaat haar vader een eindje wandelen als Roos al in bed ligt en dan blijft Roos wakker liggen totdat haar vader weer terug komt. Stel je voor dat papa niet terugkomt. Haar moeder zegt dat dat niet zal gebeuren, want papa let altijd goed op. Maar toch denkt Roos daar vaak aan.

Het lijkt wel alsof ze al die gedachten niet stil kan zetten. Roos vindt het moeilijk om ze te stoppen, hoe graag ze het ook zou willen."


Waarover pieker jij wel eens? Klik op de link hieronder. Je hoeft dit werkblad niet aan je juf of meester te bezorgen, dat is iets voor jezelf. Als je er graag met de leerkracht over praat, kan dat natuurlijk wel!

Mijn piekerballonnen

3. Helpende en niet-helpende gedachten

(Bron: van der veen, M. (2017). De baas van de piekerfabriek. Amsterdam: SWP. p. 31-32).

Denk nog eens aan het verhaal van Roos. Roos snapt een som niet. Ze wil eigenlijk aan de juf vragen of de juf de som nog eens wil uitleggen, maar ze durft haar vinger niet op te steken om het te vragen. Ze denkt: "Misschien is het wel een domme vraag." Roos voelt zich nu bezorgd. Ze snapt opeens ook de andere sommen niet meer en voelt zich steeds akeliger. Ze begint te huilen. Hoe je denkt heeft te maken met hoe je je voelt en wat je doet. Kijk maar eens hoe dat gaat bij Roos:

Gebeurtenis: Roos snapt een som niet

Gedachte: misschien is het wel een domme vraag

Gevoel: Bezorgd

Gedrag: Ze vraagt de juf niet om hulp en begint te huilen.


Zoals je kan zien, gaat het hier over een niet-helpende gedachte. Zo'n gedachten zijn eigenlijk wegwerpgedachten, je kan ze maar beter weggooien. Ze helpen je echt niet vooruit! Wat zou Roos dan wel kunnen denken?


Gebeurtenis: Roos snapt een som niet.

Gedachte: 'Ik mag alles vragen wat ik wil, er zijn geen domme vragen.'

Gevoel: rustig, kalm

Gedrag: Ze vraagt de juf om hulp en ze kan weer verder werken.


Wat je doet en hoe je je voelt hangt dus heel sterk af van wat je denkt! Door niet-helpende gedachten om te zetten naar helpende gedachten ga je je beter voelen en beter reageren. Wist je trouwens dat niet-helpende gedachten vaak niet kloppen en overdreven zijn?


Enkele voorbeelden van helpende gedachten:

  • Het gaat lukken, ik kan het!

  • Het is soms spannend, maar het komt echt goed!

  • Ik ben goed zoals ik ben.

  • Ik ben goed in .... .

  • Ik maak er het beste van.

  • Ik kan met tegenslagen omgaan.

  • Ik kan hulp vragen.

  • Ik vertrouw erop dat het steeds beter gaat.

  • Ook al is het moeilijk, ik kan het aan.

  • ...


Nu kan je zelf even oefenen om je niet-helpende (of onhandige) gedachten om te zetten in helpende gedachten. Gebruik hiervoor dit schema (bron: www.allesovergedrag.nl).

Net zoals je hebt leren fietsen, kan je ook leren om positief te denken. Gewoon blijven oefenen, dan gaat het op een keer vanzelf!

4. Tips

Het is misschien niet altijd gemakkelijk om te stoppen met piekeren. Volgende tips kunnen je misschien helpen om meer rust te brengen in je hoofd. Je hoeft dit zeker niet allemaal te doen. Kijk maar eens of er iets tussen zit wat jou soms kan helpen. Als je wil kan je er gebruik van maken.

Muziek beluisteren

Soms helpt het om gewoon rustig wat muziek te beluisteren. Op de website 'leerpositiefdenken.be' kan je deze YouTube afspeellijst vinden. Meer dan 150 nummers waar je vrolijk van wordt!

Een piekerdoosje maken

Soms helpt het om iets waar je over piekert van je af te schrijven. Je kan je zorgen op een papiertje schrijven en in een piekerdoosje steken. Zo kan je je zorgen even van je afzetten en hoef je er in je hoofd niet meer mee bezig te zijn. Als je wil, kan je met iemand die je vertrouwt een moment afspreken om de zorgen in je piekerdoosje te bekijken. Door je zorgen in het piekerdoosje te steken, kan je je zorgen even 'loslaten'. Je weet dat er binnenkort tijd voor wordt gemaakt.

Je kan een doosje gebruiken dat je thuis kan vinden, of je kan zelf een doosje maken. Op onderstaand filmpje kan je zien hoe je zelf een doosje kan vouwen.

https://www.youtube.com/watch?v=tTLgn5mNw-k

Een (corona)dagboek bijhouden

Misschien helpt het om een dagboek bij te houden. Je kan er eentje kopen, je kan er zelf eentje maken of je kan deze dagboekpagina afdrukken voor elke dag en er zo een dagboek van maken.

Mandala's kleuren

Waarschijnlijk weet je wel wat mandala's zijn. Het woord 'mandala' betekent 'magische cirkel'. Het kleuren van een mandala helpt je om je te concentreren en om te ontspannen.

Op http://www.mandalakleurplaten.nl/ vind je heel wat mandala's om af te drukken en in te kleuren.

Werk aan je veerkracht

Via de website www.noknok.be kan je werken aan je veerkracht. Veerkracht zorgt ervoor dat je snel weer overeind veert als het even wat moeilijker gaat. Je vindt er allerhande tips en oefeningen. Via deze website kan je ook een online dagboek maken dat (uiteraard) enkel voor jou toegankelijk is.

Hier kan je alvast het kennismakingsfilmpje bekijken.

5. Even ontspannen

Om af te sluiten, proberen we ons eventjes helemaal te ontspannen. Vraag iemand om onderstaand tekstje te lezen. Zo kan jij je ogen sluiten (als je dat wenst) en even aan iets helemaal anders denken.

Zonsondergang (uit: Viegas, M. (2004). De wens-ster. Deventer: Ankh-Hermes. p. 119):

"Doe je ogen dicht, wees heel stil en stel je voor dat je op een warme dag aan het strand naar de zonsondergang zit te kijken. Er blaast een zacht windje tegen je gezicht. Je ruikt de frisse geur van de zee en proeft het zout in je mond. Je voelt je kalm en uitgerust en luistert naar het geluid van de golven op het zand. Je kijkt uit over de zee en ziet de zon als een enorme roodgouden bal langzaam omlaagzakken. Bewegingloos zit je in het warme zand en ziet de zon in het water ondergaan. Langzaam vult de hemel zich met de meest verbazingwekkende kleuren. Je ziet allerlei tinten roze, oranje en geel, vermengd met blauw en paars. Het is een adembenemend gezicht. Geniet maar een poosje van de prachtige kleuren en vormen die door deze spectaculaire zonsondergang in de lucht ontstaan.

Wat een mooi gezicht. Je voelt je heel stil en rustig, terwijl je naar dit wonder der natuur zit te kijken. Blijf maar stil zitten en zie de zon zachtjes achter de horizon verdwijnen. En terwijl je naar die zonsondergang kijkt, herhaal je de woorden: ik ben kalm en helder, ik ben kalm en helder, en je geniet van de stilte en het vredige gevoel dat je hebt. Je hebt een volkomen ontspannen lichaam en een helder hoofd.

En dan, als je eraan toe bent, beweeg je je vingers en je tenen, je rekt je eens lekker uit en doet je ogen open."