Les 6: solidariteit

50 min.


Na deze les kan je:

  • In eigen woorden uitleggen wat solidariteit is.

  • Voorbeelden geven van solidariteit in een actuele situatie.


In deze les sta je stil bij

  • het belang van solidariteit voor de samenleving.

  • de betekenis van solidariteit voor jou.

  1. Om over na te denken...


Bekijk het volgende filmpje.

Het verhaal van de jongen en de stervende zeersterren.


Denk eens na over de volgende vragen:

  1. Wat heb je gezien in het filmpje?

  2. Wat heeft je geraakt in het filmpje?

  3. Heb jij al eens iets gedaan zoals de jongen? Wat? Wanneer? Hoe?

  4. Denk jij dat het zinvol is wat de jongen doet? Waarom wel/niet?

  5. Wat vind je van de reactie van de man?

  6. Wat zou er gebeuren als iedereen in de samenleving denkt zoals de man?

  7. Was je ooit al eens een 'zeester'?

  8. Wie heeft jou toen geholpen?

  9. Wat betekende dat voor jou?


Het verhaal gaat eigenlijk over 'elkaar helpen'. Als mensen in nood zijn, als het even moeilijk gaat, ... is het belangrijk dat mensen elkaar helpen. We noemen dit 'solidariteit'.

2. Elkaar helpen als het moeilijk gaat.

Overal zijn er wel 'zeesterren' en 'jongetjes'.

  • Zeesterren: mensen die hulp kunnen gebruiken.

  • Jongetjes: mensen die zorgen voor anderen.

Ook tijdens de coronacrisis horen en hoorden we heel veel over 'solidariteit'. Als het moeilijk gaat, is het belangrijk dat mensen er zijn voor elkaar. Dat 'zorgen voor elkaar' zit in kleine en grote dingen. Je hoeft het niet altijd ver te zoeken.

Zo was er bijvoorbeeld 'de berenjacht'. In dit krantenartikel kan je lezen waar die zijn oorsprong vond. De 'zeesterren' zijn in dit verhaal de vele (gezinnen met) kinderen die heel lang thuis zitten en nergens naartoe kunnen. Hierdoor is het soms moeilijk om de vrije tijd in te vullen. De 'jongetjes' in dit verhaal zijn de bedenkers van dit initiatief en de vele mensen die een beer (of ander knuffeldier) achter hun raam plaatsten. Zo werd wandelen voor heel wat kinderen plots veel leuker.

Kan je zelf nog 'zeesterren' en 'jongetjes' vinden in tijden van corona? Je mag heel breed denken: van zieke mensen en dokters tot kleine kinderen en mama's en papa's. Gebruik dit invulblad. Druk het af of vraag een exemplaar aan je juf of meester.

3. Solidariteit in tijden van corona: een collage

Ga op zoek in kranten, tijdschriften, op het internet, ... Verzamel afbeeldingen, artikels, ... van allerlei initiatieven die te maken hebben met solidariteit in tijden van corona.

Enkele woorden ter inspiratie:

  • witte lakens

  • applaus

  • 'samen sterk'

  • soep

  • boodschappen doen

  • mondmaskers maken

...


4. Enkele 'corona'liedjes


Ook enkel bekende zangers/groepen droegen hun steentje bij en schreven een liedje speciaal om mensen door de coronacrisis te leiden. Je kan ze hier beluisteren.


Niels Destadsbader - Nooit alleen

K3 - Bubbel




5. Onze 'ronde tegen corona'

Heel wat evenementen konden niet doorgaan tijdens de coronacrisis. Zo ook dé belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar: De Ronde van Vlaanderen. Normaal zou die doorgaan op zondag 5 april 2020. HLN en VTM organiseerden op die dag 'De Ronde tegen Corona'. Een helikopter vloog de hele dag over Vlaanderen. Mensen konden van thuis uit allerlei boodschappen tonen, die door de helikopter gefilmd werden en live op tv werden uitgezonden.

Misschien is het wel eens leuk om met onze klas ook zo'n ronde te organiseren? Bedenk een boodschap voor je klasgenoten. Wat wil je hen graag vertellen? Welke boodschap van hoop en solidariteit wil je hen graag meegeven? Bedenk een originele manier om ze te tonen aan de rest van de klas. Maak er een foto van bezorg deze aan je juf of meester.