Les 3: epidemieën en pandemieën

50 min.

Na deze les kan je:

  • in eigen woorden het verschil tussen een epidemie en een pandemie uitleggen en er een voorbeeld van geven.

  • omschrijven waar het coronavirus is ontstaan en hoe het zich kon verspreiden.

  • de naam en functie van enkele politici weergeven.

  • enkele voorstellen formuleren om de verspreiding van virussen tegen te gaan.


In deze les oefen je:

  • het bepalen van de coördinaten van een opgegeven plaats.

  • het bepalen van de afstand tussen twee plaatsen met behulp van de lijnschaal en de breukschaal.

  • het aanduiden van de werelddelen op een kaart.


Opgelet: Aan deze les is ook een les begrijpend lezen gekoppeld. Hier oefen je een aantal leesstrategieën en maak je een samenvatting. Voor deze les voorzie je best 50 minuten extra.

  1. Een opwarmertje


Als je beschikt over een UV-lamp kan je thuis of in de klas dit experiment uitvoeren.


Zie je hoe snel microben zich kunnen verspreiden?

2. Epidemieën en pandemieën

Als mensen (nog) geen antistoffen hebben tegen bepaalde ziektekiemen, kan een ziekte zich heel snel verspreiden. Mensen kunnen elkaar besmetten. Een ziekte die normaal niet zoveel voorkomt, komt plots heel vaak voor in een bepaald gebied. We spreken dan van een epidemie. Zo heb je waarschijnlijk al wel gehoord van de jaarlijkse griepepidemie. Doordat het griepvirus elk jaar verandert, herkent ons afweersysteem het niet.

Als een ziekte ergens op één bepaalde plaats ontstaat en zich al heel snel verspreidt naar andere landen en continenten, spreken we van een pandemie.

Aan de hand van volgende opdracht begrijpend lezen kom je nog meer te weten.

De tekst met bijhorende opdracht is afkomstig uit het Tekstenlab van Diaplus (een vernieuwde methode voor effectief leesonderwijs (zie https://www.diatoetsen.nl/basisonderwijs/diaplus-tekstenlab/thuisonderwijs/ ). Aangezien veel leerlingen thuis les kregen/krijgen tijdens de coronacrisis, stellen zij een deel van hun materiaal tijdelijk gratis ter beschikking.

Tekst 'Wat is het verschil tussen een epidemie en een pandemie?'

Werkblad Begijpend Lezen: 'Wat is het verschil tussen een epidemie en een pandemie?'

3. COVID-19: een pandemie

Zo werden we in het voorjaar van 2020 we geconfronteerd met een virus dat zich razendsnel wist te verspreiden over verschillende werelddelen: het coronavirus (COVID-19).

Op info-coronavirus.be lezen we volgende info over het ontstaan van COVID-19:

“COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld. De uitbraak is begonnen in de Chinese stad Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei. Initieel leek de uitbraak gelinkt aan South China Seafood City. Op deze markt worden zeevruchten, kippen, vleermuizen, marmotten en andere wilde dieren verkocht, wat erop wijst dat het virus waarschijnlijk van een dierlijke bron afkomstig is. Het virus is van mens tot mens overdraagbaar en heeft zich ondertussen ook verspreid in andere landen.”

Op onderstaande kaart en in het filmfragment kan je zien waar het virus is ontstaan en hoe het zich kon verspreiden. Bekijk de kaart en het filmpje. Maak vervolgens deze opdracht. Druk de opdracht af of vraag ze aan je juf of meester. Klaar? Bezorg de ingevulde opdracht aan je juf of meester.

Bij deze opdracht ga je moeten werken met de lijnschaal en de breukschaal om de afstand tussen twee plaatsen in je atlas te bepalen. Hieronder vind je filmpjes waarin het nog eens wordt uitgelegd.

Uitleg lijnschaal

Uitleg breukschaal

4. Wat zou ik doen als minister van volksgezondheid?

Stel dat jij minister van volksgezondheid bent. Wat zou jij doen om ervoor te zorgen dat het virus zich in ons land minder snel kan verspreiden? Noteer minstens 5 zaken.

Trouwens, weet jij wie onze (voorlopige) federale minister van volksgezondheid is? Je kent hem/haar vast en zeker wel. De laatste tijd is hij/zij heel bekend geworden met de volgende uitspraak: "Blijf in uw kot!".

Als je op de juiste afbeelding klikt, kan je het uit zijn/haar eigen mond horen!

Sofie Wilmès Maggie De Block Marc Van Ranst

Weet je ook wat de functie is van de andere personen en waarom ze de laatste tijd zo vaak in het nieuws kwamen? Vraag het aan medeleerlingen, je broer of zus, je mama of papa en laat het weten aan de juf. Hij/zij zal je graag vertellen of je het bij het rechte eind hebt.

Test Jezelf

Klaar? Test via deze link of je alles begrepen hebt. Opgelet: om de vragen bij de afbeeldingen te kunnen zien, moet je met je pijltje op de 'i' bij de afbeelding gaan staan.

Succes!