Les 4: aanpak COVID-19

50 min.

Na deze les kan je:

  • voorbeelden geven van maatregelen die de federale overheid nam om de verspreiding van het coronavirus te te gaan.

  • 'flattening the curve' uitleggen met behulp van een grafiek.


In deze les oefen je:

  • het interpreten van tabellen en grafieken.

  • het omzetten van de gegevens uit een tabel naar een staafdiagram.

1. Aanpak COVID-19 in België en Nederland


In onderstaand filmpje kan je zien hoe de overheid in Nederland (maar ook in België) de coronacrisis aanpakt.

Bespreek na het bekijken van dit filmpje onderstaande vragen:

  • Welke maatregelen werden er ingevoerd?

  • Wie zorgde er in België voor dat die maatregelen werden ingevoerd?

  • Wat betekenden de maatregelen voor jou en jouw gezin?

  • Wie controleert of mensen zich aan deze maatregelen houden?

2. 'Flattening the curve'

In het filmpje hoorde je het al: flattening the curve. Of met andere woorden, we proberen de curve af te vlakken. Wat betekent dit nu precies? Bekijk onderstaande grafiek (bron:https://www.demorgen.be). Probeer de grafiek eerst zelf te 'lezen'. Bekijk daarna de uitleg hieronder.

Door het nemen van alle maatregelen (scholen sluiten, winkels dicht, ...) probeert de federale overheid ervoor te zorgen dat er niet te veel mensen in te korte tijd ziek worden. Er zouden dan geen bedden en dokters genoeg zijn voor al deze zieken (zie blauwe curve in de grafiek). Men probeert het aantal zieken te spreiden in de tijd, zodat iedereen de zorg kan krijgen die hij/zij nodig heeft (zie groene curve in de grafiek).

3. COVID-19: tabellen en grafieken

In het nieuws en in de krant zie je dagelijks tabellen en grafieken verschijnen. Eens kijken of jij erin slaagt de tabellen en grafieken te interpreteren. Druk het werkblad hieronder af of vraag een exemplaar aan je leerkracht. Klaar? Bezorg het ingevulde werkblad aan je juf of meester.

Werkblad tabellen en grafieken.

4. Eindigen met een positieve noot: hamstereeeeen

Door de maatregelen van de overheid zoals het sluiten van restaurants, het sluiten van winkels, ... begonnen veel mensen te 'hamsteren'. Je zal dit zeker en vast al gehoord hebben.

Het woord 'hamsteren' is afkomstig van de hamster. Om zich voor te bereiden op de winter verzamelt hij voedsel in zijn wangen om het zo naar zijn verblijfplaats te brengen. Zo heeft hij voldoende voedsel voor de koude wintermaanden, als er sprake is van schaarste.

Veel mensen begonnen bij ons dus ook te 'hamsteren'. Zo sloegen ze bijvoorbeeld enorme voorraden wc-papier in, waardoor er amper nog wc-papier te verkrijgen was in heel wat winkels.

Maar... we kunnen er beter mee lachen zeker... Bekijk onderstaand filmpje en zie hoe deze mensen het 'wc-papiertekort' willen wegwerken. Veel kijkplezier!