Wat de workshop teamontwikkeling te bieden heeft

De workshop teamontwikkeling met muziek is voor collega's die elkaar beter willen leren kennen, en waarbij ieders persoonlijke muziekkeuze centraal staat. Het team is nieuw samengesteld of gaat een nieuwe fase in, en je wilt duidelijk krijgen hoe de onderlinge samenwerking verbeterd kan worden. En, waar staat iedereen in de samenwerking? Er is behoefte aan een betere basis voor vertrouwen in elkaars deskundigheid en competenties. Hoe gaat deze samenwerking er uit zien?

Van te voren wordt gevraagd om zelf een muzieknummer naar keuze in te leveren, een nummer wat jou representeert. Deze zelfgekozen muzieknummers zijn de leidraad in de workshop. Je stelt je er mee aan de anderen voor. Op deze wijze leer je van elkaar niet welke rol of functie iemand uitoefent, maar wat hem of haar bezighoudt. De muziek geeft direct diepgang en achtergrond.

Op vergelijkbare wijze wordt de samenwerking in het team verkend. Hierover ga je met elkaar in gesprek: Waarom kies je dat nummer; wat spreekt jou er in aan? Wat vind jij belangrijk bij samenwerking? Goede communicatie; gevoel van samen; je eigen initiatieven kunnen ontwikkelen? Welke muzieksoort hoort hierbij? Rock, klassiek of experimentele jazz….?

Je komt met elkaar in gesprek, niet over een papieren opsomming, maar over de waarden van de samenwerking die via de muziek expliciet worden. Afstemming vindt plaats. Wat is er al en wat wordt gemist? En welke competenties neem je zelf mee, en wat hebben anderen jou te bieden?

Er wordt afgesloten met gemeenschappelijke waarden van de samenwerking: waar moet die aan voldoen. Benoemd wordt het concrete gedrag dat daarbij past. Hoe kan optimaal gebruik gemaakt worden van elkaars persoonlijke kwaliteiten en waar moet nog aan gewerkt worden?