Muziek actief met ouderen

Koffie met Muziek: een activiteit voor ouderen.

Samen naar muziek luisteren. Muziek die verbinding maakt met je eigen leven, levensfasen, levenservaringen. Het kan en mag van alles zijn. De variatie van nummers en muzieksoorten is juist leuk. Met elkaar bouwen we in enkele ochtenden een onderlinge band op. We leren elkaar kennen via de muziek en de toelichting die door ieder gegeven wordt. Waarom dát nummer ingebracht? Wat roept het bij je op?

Per keer worden de deelnemers uitgenodigd om vooraf, aan de hand van een thema naar keuze muzieknummers aan te leveren. Tijdens de ochtend luisteren we die af. De muziek roept veel op. We leren elkaar kennen via de muziek en de toelichting die gegeven wordt. We leren via elkaar ook nieuwe, andere muziek kennen. We herontdekken muziek die we vergeten waren. Muziek betekent veel en is ook gewoon mooi.

Illustratief zijn de persoonlijke opmerkingen, zoals van iemand die aanwezig was bij een fietsmanifestatie om geld op te halen voor KWF, en vertelt dat het nummer The Rose van Bette Midler werd gezongen. We luisteren er naar. Een van de anderen vult aan vanuit haar ervaringen met dit nummer. De muziek maakt veel los. Zo ook bij iemand die vertelt dat ze jarenlang niet naar muziek heeft geluisterd, terwijl ze vroeger met haar moeder aan de piano zong. "Toen ik aan de beurt was, zei ik zo ineens: Leise flehen meine lieder durch die nacht zu dir. Eén van de liederen die ik bij mijn moeder aan de piano vaak zong". We luisteren met gesloten ogen. Een prachtig stuk dat ons allen ontroert. Later zou ze me vertellen: "Ik snapte het zelf niet. Het kwam gewoon boven. Ik vind het zo fijn dat ik nu weer ook thuis naar muziek luister en die emotie kan beleven."

En er is zó veel meer!