Over mijzelf

Tijdens mijn studie pedagogiek (VU-Amsterdam) is mijn belangstelling ontstaan voor het gedrag van mensen. Is gedrag aangeleerd of word je er mee geboren? Voor ingewijden: de nature-nurture discussie. Ik koos de kant van diegenen die -in belangrijke mate- de ‘opvoeding’ van invloed vinden op hoe iemand zich ontwikkelt. En dat is mijn overtuiging altijd gebleven. Je ouders, familie en andere omstandigheden van het milieu waar je toe behoort, je omgeving en het netwerk waar je bij hoort: het vormt je tot wie je bent. Mensen kunnen (zichzelf) veranderen, door het beïnvloeden van hun omstandigheden. In mijn eigen leven heb ik in wat ik deed, werkend op hogere managementniveaus in diverse organisaties én als moeder, steeds keuzes gemaakt vanuit dit perspectief.

Ook de mensen om mij heen, vrienden, collega’s, motiveer ik om bewust hun levenskeuzes te maken en daarbij hun hart te volgen. Dat geeft voldoening en brengt je zo veel. Zo heb ik vanaf mijn 27e met drie compagnons tien jaar lang een organisatie & adviesbureau gehad. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. In de diverse opdrachten en banen daarna heb ik managementfuncties vervuld. Kansen zien bij organisaties die open staan voor ontwikkeling is mijn tweede natuur; er zijn steeds nieuwe verbeterslagen te maken. Mét de mensen.

Op mijn 50e ben ik saxofoon gaan spelen. ‘Dat wilde ik altijd al zo graag’. (Herkenbaar?) Ik merkte dat muziek mij altijd weer energie geeft en blij maakt. Naast mijn baan ben ik in 2012 met een driejarige coachingsopleiding (Phoenix-Utrecht) gestart. Het behalen van dat certificaat was het moment dat ik mij heb voorgenomen om iets te beginnen voor mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het maken van keuzes in combinatie met muziek.

Dat is VOLTI geworden, mijn praktijk voor persoonlijke coaching met muziek en voor teamontwikkeling met muziek.


VOLTI is ontleend aan de muziekterm V.S. Volti Subito, sla (de bladzij) om. Dit staat rechts onderaan een partituur, als er zonder pauze doorgespeeld moet worden op de volgende bladzij.

Ineke de Jonge

Certificaat Phoenix Opleidingen (2012)

driejarige opleiding in professionele communicatie:

  • NLP practitioner
  • TA 101-training
  • familie- en organisatieopstellingen