PLANIFICACIÓ GENERAL

DESCRIPCIÓ GENERAL

El servei "9 a Vic" de l'entitat Vicjove proposa donar a conèixer les trajectòries d’èxit dels i les joves que hi participen mitjançant l’ajuda de les estudiants d’educació social de Vic.


El motiu pel qual es pretén desenvolupar aquest projecte és per fer veure l’èxit de cadascun dels i les joves quan participin dins del centre, i també que altres joves que vinguin en un futur quan puguin observar aquest treball es puguin sentir identificats i identificades amb les diferents situacions que puguem extreure davant d’aquesta experiència. També a partir de l’observació podrem captar gran quantitat de conceptes que ens ajudaran a continuar amb el projecte i sobretot a poder-lo gaudir. 


Per poder completar aquest repte hem volgut organitzar una petita exposició a l'espai del Vicjove on es poden veure diverses fotografies de les diferents sessions i codis QR on es poden escoltar les opinions dels i les joves sobre què és l'èxit. Hem volgut representar a través d'un fil vermell la trajectòria de cada jove i reflexionar sobre la seva visió d'èxit d'una manera visual i dinàmica.


OBJECTIUS APRENENTATGE I SERVEI (ApS)


MIRADA INCLUSIVA I DEMOCRÀTICA

Es respectarà les decisions dels i les joves, sempre i quan vulguin participar en el projecte. També tindrem en compte els origens, cultura, necessitats i tarannà de cada jove per a poder crear un ambient inclusiu i de confiança. Com hem fet durant les sessions per a complir amb aquesta mirada? Per començar, ens hem apropat amb tacte amb tothom, així com també ens hem adaptat a tots els perfils per tal de donar resposta a les seves necessitats: hem traduït les explicacions i contingut a aquelles i aquells joves que tenien més dificultats per a comprendre la llengua, apropar-nos a cada un i una de forma personal… També hem donat espai per a que els i les joves diguéssin la seva i aportéssin la seva visió i decisió davant el projecte (motiu pel qual vam haver de modificar-lo cap al final).


PERSPECTIVA DE GÈNERE

Visibilitzarem equitativament als i les joves i tindrem present en tot moment la perspectiva de gènere, tenint en compte el vocabulari utilitzat, la repartició de grups… Durant el projecte ens vam adonar que predominava el gènere femení sobre el masculí i que, a mesura que avançaven les sessions, la participació dels nois disminuïa. Així doncs, vam prosurar incentivar la seva assistència animant-los a continuar venint, demanant a les educadores socials de VicJove que els hi recordéssin… A més en la redacció i comunicació del projecte hem tingut en compte l’ús del vocabulari per ser el màxim d’inclusives tenint en compte la perspectiva de gènere.


ORGANITZACIÓ DEL TEMPS I DEL GRUP

En cada sessió, s’especificarà el temps adequat per dur a terme les diferents activitats que s’hauran de fer, per tal de poder aconseguir un vincle amb els i les joves i sobretot obtenir les trajectòries d’èxit de cadascun d’ells i elles. Com a grup depèn del moment, ens haurem de dividir, però intentarem que la major part del temps puguem fer-ho amb treball en xarxa. 

Aquest projecte ha estat dinamitzat per un grup de nou estudiants d’Educació Social. Ens hem organitzat a través de diverses sessions. Cada dimarts teníem una sessió nova amb els i les joves, i els dijous ens reuníem per planificar la sessió del següent dimarts i compartir les observacions de la sessió anterior. Gràcies a aquesta organització, hem pogut realitzar el projecte amb satisfacció i sense preocupar-nos de si tindríem temps per acabar tot el que havíem planejat.


MATERIAL

Els materials que utilitzarem per a poder dur a terme aquest projecte seran els següents:


AVALUACIÓ

Volem aconseguir com a grup, que els i les joves que participin dins d’aquest projecte s’enduin un record d’aquesta experiència i també que es puguin sentir com a casa a l’hora d’expressar les seves vides cap a nosaltres. Tot això ho farem a partir de l’observació de cadascuna de nosaltres, per tal de poder fomentar el projecte. Aquesta observació que hem tindrem cadascuna de nosaltres, serà a partir dels diaris de camp que podrem realitzar a partir de les diferents sessions dutes a terme tant amb els i les joves, com a nosaltres com a grup. A part, tindrem en compte el feedback que puguem obtenir davant de tot al procés de les educadores de carrer i els i les joves que participin dins del projecte indicat. 


ORGANITZACIÓ

Des del principi ens hem organitzat per comissions i de manera democràtica, decidint els aspectes més importants del treball i per a ser més efectives, encarregant-nos en parelles o trios d’allò decidit en gran grup. Els dijous hem planificat, ens hem encarregat d’organitzar les sessions d’intervenció tenint en compte allò que passava la resta de setmanes.


Hem decidit com a grup, que les sessions anéssin de més dinàmiques i sobre la coneixença del grup a més introductòries envers el tema, per tal de crear relacions i espai de confiança.


Envers el treball en xarxa, ens hem comunicat amb les educadores socials en tot moment per a conèixer la situació i sensacions dels i les joves des d’una altra perspectiva. Així com també la professora Mar Beneyto ens feia un seguiment i ens ajudava a millorar.


RESULTATS

Els resultats que esperem com a grup, és poder que cadascun dels i els joves que participi dins del projecte i que tingui la voluntat de compartir els seus èxits com a persona. Però, com es veurà reflexat de manera tangible? Bé, el producte final serà un mural  cooperatiu que mostrarà les trajectòries de les persones participants. Això ho mostrarem a partir de QR que un cop escanejats, tindràn àudios, cançons o imatges que per a els i les joves siguin significatives envers el tema.