DIAGNÒSTIC

El diagnòstic del projecte sociodigital "9 a Vic" implica contextualitzar-lo en relació amb Vicjove, la ciutat de Vic i la universitat, així com identificar les persones destinataries, les seves necessitats i el repte digital plantejat per l'entitat.

El projecte "9 a Vic" és una iniciativa de l'entitat Vicjove que es desenvolupa a la ciutat de Vic i compta amb la col·laboració de la universitat local.

Aproximadament una quinzena de joves que fan la seva estada dins del programa “9 a Vic” creat per Vicjove, formen els destinataris d’aquest projecte. Aquestes persones destinatàries són persones joves nouvingudes amb edats compreses entre 16 i 21 anys i de diverses procedències culturals. Sorgeix la necessitat de sentir-se representats i representades, i de trobar models d’èxit en la seva nova comunitat. Manca de representació, d’aquells i aquelles que han realitzat un procés migratori, en la seva trajectòria d’èxit.

El repte digital del projecte consisteix a utilitzar la tecnologia digital com a recurs per acompanyar als i les joves, incorporant i utilitzant aquestes eines digitals per fer una exposició en relació amb les trajectòries d'èxit d'aquests mateixos.

El vincle entre la proposta sociodigital i les necessitats de les persones destinatàries del projecte "9 a Vic" es basa en l'objectiu de respondre a aquestes necessitats mitjançant l'ús de les eines tecnològiques i la creació de narratives d'èxit.

La proposta sociodigital busca visibilitzar les històries d'èxit d'aquests i aquestes joves per inspirar i motivar altres en situacions similars, utilitzant les eines digitals per compartir i difondre aquestes històries de superació. Així, el vincle entre la proposta i les necessitats dels destinataris/es es fonamenta en la creació d'un espai on els mateixos joves puguin ser protagonistes de les seves històries i trobar suport per a la seva integració i desenvolupament personal.

Mitjançant aquesta relació entre la proposta sociodigital i les necessitats de les persones destinatàries, es busca proporcionar-los les eines i recursos necessaris per afrontar els reptes que suposa la seva nova situació migratòria i fomentar la seva participació activa en la comunitat local.

Aquesta informació inicial recollida ha estat a través de fonts secundàries, organitzada per les diferents sessions en diferents espais de la Universitat de Vic. Mitjançant notes de camp, observació, gravacions de veu a la ràdio, entrevistes amb professionals de l'entitat Vicjove i sessions amb els i les joves participants. Aquestes interaccions i recerques han proporcionat informació detallada pel repte digital plantejat i altres aspectes clau per al desenvolupament de la proposta sociodigital. El repte digital plantejat serveix per justificar la proposta sociodigital i orientar el desenvolupament del projecte.

ENTREVISTA REALITZADA A LES EDUCADORES I ALS I LES JOVES DE VICJOVE

En aquest apartat es veurà reflectida l'entrevista que hem pogut dur a terme nosaltres cap a les educadores de carrer del centre Vicjove, a l'inici de crear el projecte. Les preguntes han estat enfocades sobre el tema de l'èxit i també quines idees clau hem de tenir nosaltres a l'hora d'iniciar el projecte amb els i les joves. A part, també hem volgut fer preguntes relacionades amb la tecnologia, ja que d'aquesta manera nosaltres mateixes tindrem un coneixement previ sobre el coneixement que tenen els i les joves respecte a la tecnologia en general. La nostra finalitat, era poder extreure la informació específica sobre el tema de la tecnologia per part dels i les joves. L'entrevista s'ha realitzat en una de les aules de la Universitat de Vic, creant un cercle per crear un ambient de tranquil·litat i proximitat. 

Per nosaltres trajectòries d’èxit no és èxit econòmic. Però si són persones que han pogut realitzar el seu somni de tenir una vida digna i estable. Són persones que han aconseguit fer realitat els seus somnis. Les persones traductores per exemple de l'ajuntament són referents de trajectòries d’èxit per a les persones de Vicjove. Tenim companys i companyes que realitzen formacions diverses això també ho considerem com a èxit personal.

JOVES: El Vicjove dona lloc a moltes coses, el més important per a mi són els estudis. Sé que es poden fer moltes coses, però m’han ajudat sobretot en els estudis. També donen l'oportunitat de poder conèixer la cultura catalana i m'han donat l'oportunitat de relacionar-me amb altres joves de la meva edat. 

EDUCADORES: És comunitat, a part d’ensenyar l’idioma, el concepte de comunitat, conèixer gent i estar al mateix espai de persones que han passat pel mateix procés que tu, fer pinya, és realment important. No només els agrada als i les joves, sinó que a les professionals també. En el Vicjove comencem a crear bases per a una societat més justa.

Entre 60 i 70, però participaran amb nosaltres 16 i 17 joves. Són joves d'entre 16 i 21 anys. 

Totes i tots son joves nouvinguts, amb diferents contextos i realitats.

De diferents orígens com Nigèria, Colòmbia, Marroc, entre d'altres. En concret un total de 25 origens diferents.

Sobretot en català, ja que és la llengua que estan aprenent però si no us entenen en castellà i anglès.

Hi ha una orientadora acadèmica, diverses educadores, informadores juvenils, un orientador laboral, un tècnic de joventut, un professor de català, un professor de suport, servei de suport emocional (el qual és un servei extern, però es fa al Vicjove) i Psicòlogues addicionals.  Som un total de 6 professionals.

Neix amb l’arribada de les persones immigrades a Vic. De la necessitat que presenten els nens i les nenes que no coneixen ni l’idioma ni el sistema. Era important que creessin xarxa, així que vam crear el projecte.

A través de diferents serveis com les classes de català, suport psicològic i emocional,vincle i xarxa per tal de conèixer Vic…

Tots i totes van conèixer el projecte després d'empadronar-se a Vic menys una de les educands la qual tenia una amiga al Marroc que ja vivia a Vic, i cada dia li parlava del que feia al Vicjove, i quan va arribar aquí, una de les primeres coses que va fer va ser apuntar al Vicjove.

Els i les joves empadronats, se'ls ofereix l'oportunitat de formar part del projecte. Si els interessa es realitza una entrevista. (Preguntes de la família, d'on van néixer, si els agrada estudiar…). 

El curs passat ho vam treballar una mica però aquests anys encara no. Vam treballar com utilitzar correu, mòbil, els riscos d'Internet….

Tenim portàtils, però molt vells. Tot i que tots els i totes les joves disposen de mòbil

Tenen un nivell bàsic, saben utilitzar les xarxes socials, diferents plataformes, com ara Word, Excel (alguns d’ells i elles) i el correu electrònic.

Donar a conèixer trajectòries d’èxit com a motivació pels i les joves.

Esperem que participin de manera activa, aportant idees, definint èxit…

Perquè hi ha un gran percentatge de joves que tenen unes expectatives altes i no les compleixen o bé les tenen baixes i es conformen. 


"Si ells ho han aconseguit, perquè jo no podria aconseguir-ho? Cal confiar en el camí"

Pérez, A. educadora del Vicjove, (2024)