CONCLUSIONS

Fa menys de dos mesos se’ns plantejava un repte… L’haurem complert? En aquell llavors semblava que quedaven dies pel final, però, ja ha arribat. Així que, després d’unes intenses setmanes de treball quines conclusions traiem de tot el procés? Com ens hem organitzat? Què ens emportem com a persones i com a futures educadores socials? A continuació redactarem la nostra valoració final, començant pel desenvolupament del treball.

REFLEXIÓ SOBRE COM S'HA DESENVOLUPAT EL TREBALL

En primer lloc, el treball s’ha anat desenvolupant a mesura que ha anat passant el temps, i amb la planificació que hem pogut fer prèviament abans de poder iniciar el treball. El primer dia que vàrem iniciar el projecte com a grup ens vàrem reunir per tal de realitzar una pluja d’idees respecte a la proposta de “trajectòries d’èxit” que hem hagut de crear per als i les joves del Vicjove. En aquest instant ens varen venir en el cap gran quantitat de propostes, però la més adient va ser que les trajectòries d’èxit que havíem de crear anessin dedicades per a tots els i totes les joves que participaven en el projecte que s’anava a dur a terme les pròximes setmanes del curs. 

Després de posar-nos en contacte amb les educadores de carrer del Vicjove per poder parlar sobre la proposta que teníem referent al projecte i ens donessin per vàlida la proposta, com a grup vàrem començar a iniciar la idea acceptada de les educadores de carrer. A partir d’aquest moment vàrem remarcar les fases que té un projecte “diagnòstic, planificació, implementació i avaluació”, per tal de dur-ho a terme de la millor manera possible. En primer moment, vàrem remarcar els diferents objectius que volíem dur a terme durant el projecte per tal d’empoderar la part de diagnòstic. Després a l’apartat de planificació, es va remarcar com voldríem fer el projecte com ara per a qui aniria destinat o quin repte digital teníem present com a grup per a poder dur a terme el projecte que havíem de fer amb els i les joves del Vicjove. També vàrem distribuir el projecte en vuit sessions, ja que d’aquesta manera com a grup vàrem pensar que seria molt millor poder-ho dur a terme i el més important agafar el vincle adequat per poder tractar amb tots els i totes les joves que vindrien a fer el projecte. Aquestes vuit sessions es varen distribuir amb graelles on a cada graella hi havia les dades bàsiques una d'elles el títol de la sessió, i després el que és més general, com ara els objectius que ens proposem en cada sessió o també com ens hem organitzat com a grup a cada sessió. Pensem que haver tingut l’oportunitat de poder fer aquestes graelles ha sigut un punt molt positiu pel nostre projecte, ja que ens ha ajudat molt a poder tenir una perspectiva molt més clara i correcte del projecte que teníem present i sobretot que havíem de dur a terme els pròxims dies de classe, juntament amb els i les joves i les educadores de carrer del Vicjove. 

Després de poder tractar amb profunditat l'apartat de planificació, va tocar tractar l’apartat de la implementació. En aquest apartat s’ha realitzat un diari de totes les sessions que hem pogut dur a terme com a grup aquestes setmanes de curs. Fent aquests diaris, com a grup hem pogut reflexionar sobre totes les coses que han pogut arribar a succeir en els diferents moments que hem pogut passar amb els i les joves, o també els moments amb grup. Ens ha ajudat a gaudir molt més del projecte, ja que hem pogut veure la nostra evolució des que es va iniciar el projecte, fins que s’ha acabat. El més important que ens quedem com a grup sobre aquest apartat, han sigut totes les millores que hem pogut aportar en tot moment i tota la força que hem pogut donar com a grup sempre que hem pogut i tirar-ho endavant sempre sense rendir-nos. 

L’apartat de l’avaluació s’ha distribuït amb tres apartats: l'avaluació inicial, de seguiment i la final. A l’avaluació inicial, hem pogut remarcar alguns dels objectius que ens hem proposat al principi de crear el projecte i els hem distribuït per diferents apartats com ara el criteri, indicadors i instruments, com a grup pensem que d’aquesta manera ens ha servit per poder veure amb menys dificultat tots els objectius que ens hem proposat i també el que volem dur a terme per les pròximes sessions. Per part de l’avaluació de seguiment, s’han realitzat vuit graelles que aniran destinades cadascuna per a una sessió, i s’ha avaluat com l’avaluació inicial a partir dels mateixos apartats esmentats anteriorment. D’aquesta manera com a grup hem pogut aprofundir els diferents objectius proposats per a cadascuna de les sessions, i poder aprofundir-los més a partir de la distribució que s’ha fet amb les graelles. Per poder finalitzar, a l’avaluació final s’ha tornat a fer una graella per poder tractar-ho de forma general, en el sentit de poder ajuntar tots els objectius proposats al llarg de les sessions i a l’inici, poder-los tractar amb profunditat i sobretot amb consciència de tot el que hem pogut tractar dins d’aquest projecte i el més important hem pogut aprendre amb tots els i totes les joves del Vicjove. A part, s’ha passat un formulari respecte la valoració final en general, la qual l’han respost els i les joves des del seu punt de vista i sobretot des del que pensaven tots ells i totes elles.  

Com a grup, pensem que la distribució que hem pogut dur a terme a l’hora de crear aquest projecte de “trajectòries d’èxit” ha sigut apte i correcte en tots els moments que hem pogut passar. Ha sigut una gran experiència que ens ha ajudat a poder crear i portar un projecte, sabem que és molt més general i s’ha dut a terme en poc temps, però hem pogut fer un tastet de tot el que hem pogut crear com a grup a partir del projecte que ens havien proposat de “trajectòries d’èxit”. Estem molt contentes del resultat i el més important hem pogut fer feliços i felices a molts i moltes joves que estan vinculats amb el Vicjove i també a tots els i totes les joves que vindran nous i noves en aquest recurs i segur que molts d’ells i moltes d’elles es podran sentir com tots els i totes les joves que han pogut participar en el nostre projecte.  

REFLEXIÓ SOBRE SI ES COMPLEIXEN OBJECTIUS ESPERATS DE L'ACTIVITAT

Ara bé, abans d'endinsar-nos en aquest projecte ens vam marcar uns objectius, s'haurà vist reflectida la planificació en la intervenció? Haurem aconseguit el propòsit que teníem amb aquest projecte?

L'eix principal d'aquest treball ha estat l'èxit, concepte respecte al qual cap membre del grup s'havia parat a replantejar abans. Ho haurien fet els i les joves amb els que anàvem a participar conjuntament en aquest projecte? El nostre objectiu principal ha estat que tinguessin aquest espai per tal reflexionar sobre aquesta paraula i el seu significat, un significat molt divers depenent dels ulls que el mirés. Amb això, volíem arribar a la correlació de la diversitat de significats que pot tenir un mateix concepte i, per tant, en aquest cas, la diversitat de referents amb trajectòries d'èxit que podem trobar.

En un principi, vam enfocar les sessions per tal de descobrir aquest concepte, pensant que els i les joves ho definirien d'una manera més banal i idealitzada, però sorprenentment, no va ser així. Vam tirar nosaltres mateixes d'estereotips sobre els i les joves? Podria ser... Tot i la maduresa de les seves opinions respecte al tema, vam voler donar-li una volta i intentar que ells mateixos i elles mateixes es veiessin com a referents d'èxit, així com fossin conscients que ho podrien ser per als i les altres. Tot i això, aquest aspecte de profunditzar més en un i una mateixa no ens va sortir tan bé com esperàvem, els i les joves (tenint en compte la seva història de vida i procés migratori) no es van mostrar, majoritàriament, receptius davant aquesta proposta. Potser, eren tantes les nostres ganes de què fos així que vam insistir fins al final. On vam veure que la participació i assistència havia disminuït. Hauria estat millor treballar el concepte d'una manera més distant agafant com a referents a altres persones? Podria ser... però vam voler apostar per aquesta proposta més personal. Potser el temps i experiència, no ens van permetre fer més. Però de tot s'aprèn i de tot se'n ensurt i al final, vam saber-ho capgirar la situació, i per això podem dir que hem aconseguit fer reflexionar als i les joves envers les trajectòries d'èxit. Així com hem creat vincle amb la majoria de les persones que han assistit regularment a les sessions.

A més, durant el projecte hem pogut introduir diferents formes d'utilitzar les noves tecnologies com a eina socioeducativa. Quelcom que moltes de nosaltres havíem fet ja en altres projectes però de manera inconscient. Així que treballar sabent que havíem d'introduir aquest tema, ens ha servit per adonar-nos de les eines que tenim al nostre abast per relacionar-nos, per treballar, per millorar... Un exemple de fet seria la ràdio. Gràcies a aquella sessió i a aquell espai, es va generar un ambient còmode per a totes, on fins i tot la barrera idiomàtica va desaparèixer. El fet de tenir un micròfon davant i ser gravades va fer que algunes de les joves es llencessin a fer-nos preguntes a nosaltres, en comptes de nosaltres a elles (idea que va proposar la  professora Mar Beneyto) i que va sorgir després de manera natural. Aquí també podem veure com l'ús del mòbil va ser adequat per a buscar traduccions, fer recerca de cançons i altre contingut necessari pel projecte relacionat amb l'èxit.

Així doncs, tot i no haver complert tots els objectius de manera excel·lent com ens hagués agradat, tal com podem veure a les graelles d'avaluació finals, creiem que com a grup hem sabut resoldre les adversitats que han anat sorgint tenint present sempre l'objectiu i eix principal: les trajectòries d'èxit i les competències socio digitals.

REFLEXIÓ SOBRE LA VINCULACIÓ COM A FUTURES EDUCADORES SOCIALS I APRENENTATGES

Escollir realitzar la ApS amb el projecte "9 a Vic" de Vicjove va ser el primer pas que vam prendre cadascuna de nosaltres de manera individual. Aquesta fou motivada per diferents motius tals com són l’interès, la curiositat o la mera inspiració. A partir d’aquí vam formar el que seria un equip cooperatiu i multidisciplinari gràcies a les diverses competències de cadascuna que s’aconsegueixen entrellaçar entre elles. Així és com hem començat la nostra trajectòria i proporcionalment hem iniciat la recerca de l'èxit.

Aquest “èxit” que buscàvem com a resultat del nostre projecte, ha anat canviant i transforamant-se a mesura que avançàvem el projecte juntament amb els i les joves i les educadores. D’aquesta manera, més enllà del resultat valorem com a èxit el nostre procés conjunt ple d'aprenentatges que ens ajuda a dibuixar la nostra imatge com a futures educadores i donen sentit a l’ofici d’educar.

En primer lloc, destaquem la humilitat com a competència que hem adquirit durant el treball gràcies a les relacions que hem establert amb els i les educands. Hem après a saber estar i tenir en consideració als i les altres en tot moment, fomentant la seva participació i escoltant els diversos punts de vista. És per aquesta raó que el nostre projecte treballa des de la perspectiva democràtica, una perspectiva que juntament amb la de gènere no ens faltarà en el nostre treball com a futures educadores socials.

Per una altra banda, hem aconseguit posar en pràctica i potenciar una de les “soft skills” (competències transversals) més importants per a la nostra professió, el treball en equip i el treball en xarxa. Com a grup hem aconseguit organitzar-nos considerant les competències de cadascuna, ens hem coordinat amb altres professionals com són les educadores i hem acabat ampliant la forma de governança valorant les decisions de totes les participants del projecte i les observadores. A més aquest equip que hem format ha estat essencial per al proporcionament de validació i suport mutu davant les iniciatives, expectatives i adversitats.

REFLEXIÓ SOBRE EL NOSTRE PAPER EN AQUEST PROJECTE

Per acabar, després de dur a terme tot el projecte ens hem adonat d'un aspecte que no hem tingut gaire en compte: quin ha estat el nostre paper en aquest projecte? Cal tenir en compte que durant les sessions teníem el rol d'estudiants però també el rol d'educadores socials, ja que érem les que portàvem el fil conductor de les intervencions amb les i els joves.

Els dimarts, quan féiem les sessions pràctiques, hem tingut present en tot moment que les persones de Vicjove i nosaltres, les estudiants, estàvem en la mateixa posició horitzontal i és que, això ho hem complert participant de manera activa i igual durant les activitats. Quan alguna de nosaltres dinamitzava una part de la classe, la resta interactuàvem i participàvem per igual. Hem intentat tenir una relació bidireccional. A més a l'hora d'organitzar-nos en l'espai, hem aprofitat aquest estratègicament per a col·locar-nos intercalades, Vicjove i estudiant de la UVic junts i barrejats, sense estar segmentats.

Però, si hem tingut en compte durant la implementació la nostra posició... per què no ho hem fet durant la redacció? Estem acostumades a fer la redacció de treballs socioeducatius, però sempre posant la mirada en l'altre, en una persona o un col·lectiu extern, però ara, en haver format part d'un projecte real no ens ha passat pel cap afegir-nos a nosaltres mateixes! Molt poc inclusiu per part nostra... Així bé, un aprenentatge més que ens emportem d'aquest curt i intens procés és aquest. La importància de ser conscients del nostre paper dins d'un grup i també, la importància de reconèixer i valorar les nostres accions i tasques, deixant constància d'aquestes de manera escrita en un futur valorar i avaluar el que s'ha fet.

Dit això, ens acomiadem d'aquest treball agraint a totes les persones que han participat en aquest projecte, des dels i les joves de "9 a Vic", les i els professionals que han intervingut i especialment a la Mar Beneyto, que ens ha orientat i acompanyat perquè tot sortís el millor possible i així ha estat.

I per a tu, què és l'èxit?