Gent interessant

Tradi-Sons no és l’única pàgina que treballa per a recuperar i conservar trets culturals. Existeixen diverses associacions interessants implicades en aquestes tasques, i a aquesta secció et presentem algunes d’elles.

Colla Corball d’Alacant (Muixeranga i bastons)

Qui són?

La Colla Corball d’Alacant, una agrupació, interessada per la cultura popular, que realitza diversos balls de bastons i muixerangues.

El ball de bastons a Alacant i la Colla Corball

El ball de bastons és una manifestació comú arreu de tot el territori, i apareix documentat a Alacant des del segle XVIII, sempre vinculat a la processó del Corpus.

Aquesta tradició desaparegué a poc a poc i, fa uns 20 anys, el Grup Alacant va decidir reintroduir aquests balls a la processó. No obstant això, les coreografies i obres interpretades s’havien perdut.

Per aquest motiu es creen tres coreografies que es mantenen fins avui, dues d’elles amb obres de tradició oral que foren adaptades a dolçaina: “El potet i la llandeta” i “Les claus de Déu“. Respecte a la tercera melodia, anomenada “La nit de Sant Joan” és un extracte de l’himne de Fogueres, corresponent a una adaptació de la tonada present al “Ball de Sant Ferriol”.

Corball pren aquest punt de partida, integrant-les al seu repertori habitual i ampliant-lo, per portar aquests balls més enllà de la celebració del Corpus, amb altres melodies (tradicionals o no), com per exemple:

  • Partisans: Coreografia de nova creació sobre una melodia antifeixista, estrenada a un homenatge a Miquel Grau.

  • Dimonis de Massalfassar: A causa de la seua col·laboració a diversos correfocs.

  • Cucanyes: Buscant un aire més tradicional a les festes del Raval Roig d’Alacant.

  • Ara i Sempre: Obra estrenada a una trobada nacional de bastoners, a Sabadell.

  • A més, no es tanquen a noves propostes. Compongueren una coreografia per a la cançó “Tendresa insubmisa“, del Diluvi.

Campaners del Comtat

Qui són?

Els Campaners del Comtat són un grup de gent que busca poder difondre, recuperar i protegir tot el patrimoni al voltant del toc manual de campanes, fonamentalment en la comarca del Comtat i els voltants.

També estan realitzant un treball de recopilació d’informació al voltant del món de les campanes i dels tocs tradicionals de cada poble, entrevistant als campaners que queden en actiu, per tal de mantindre vius aquests testimonis.

Contacte

Les campanes, ara i adés

Històricament les campanes s’han utilitzat per a comunicar tot tipus de missatges als habitants dels pobles, tant religiosos com civils: misses, festes majors i menors, foc, hores… és a dir, feien el mateix paper que hui en dia realitzen les xarxes socials. Tot i això, l’objectiu principal de les campanes ha sigut transmetre les emocions de la gent, donar veu al poble; així en dies de festa les campanes estaven alegres i amb els seus revoltejos transmetien alegria, mentre que si el poble estava de dol per la mort d’algun ésser volgut, sonaven amb solemnitat a mig vol, acomiadant-lo fins al final expressant tristesa.

Amb el seu so marcaven la vida i el transcórrer del temps fins que en la dècada dels 60, degut al desenvolupament dels motors elèctrics i a la desaparició de la figura dels campaners als nostres pobles, s’instal·len sistemes mecànics a les campanes per tal de poder seguir utilitzant-les. Açò va suposar un inconvenient pel poc avanç d’aquests sistemes en aquell moment, ja que eren incapaços de reproduir la sensibilitat i coordinació del toc manual, pel que es van haver de substituir els tocs tradicionals locals per tocs aliens i estandarditzats.

En l’actualitat, el paper de les campanes està cada vegada més en perill degut a la seua mecanització i falta de manteniment, pel que la seua tasca recau en la recuperació d’aquest patrimoni immaterial perdut al voltant de les campanes, amb el rescat dels tocs tradicionals de cada poble que li atorguen la seua identitat, i la conservació d’aquests instruments, alguns d’ells molt antics, per a què continuen perdurant al llarg de la història i evitar que caiguen en desús i per tant en l’oblit.

Instruments Bessó (Botiga i Arxiu)

Qui són?

Lloc web de Paco Bessó, on trobareu, a més d’un llistat d’instruments i accessoris molt útils, tota la seua trajectòria com a xirimiter de carrer, una presentació del flabiol valencià on s'explica la història, evolució i avantatges de la seua utilització per a l’ensenyament musical a Primària i a Secundària (els quals compartim moltissim) i partitures de cançons infantils per interpretar-les amb el flabiol valencià (o amb la xirimita-dolçaina), també amb àudios.

Amb el seu permís, anirem penjant a aquest bloc alguna tonadeta, però les podeu trobar totes, de manera gratuïta, a la seua pàgina web.