1. What are the two national songs of South Africa?
Ans: The two national songs are – ‘Nkosi Sikelel’ iAfrika’ and Die Stem van Suid-Afrika.
The African National Congress’ official anthem is, ‘Nkosi Sikelel’ iAfrika (Lord, Bless Africa)’.
The second is ‘ Die Stem van Suid-Afrika (The Call of South Africa)’, which was the country’s anthem during Apartheid.
2. What are the twin obligations according fo Mandela?
Ans: According Mandela the two obligations are –
The first obligation is towards his family, parents, wife, and children.
The second obligation is his responsibility towards his people, community and his country.
3. What does thank Mandela international leaders for?
Ans: Mandela felt very privileged to welcome the international leaders at the swearing - in ceremony because not too long ago, the South Africans were considered outlaws. He, thus, thanks all of them for having come to witness the historical ceremony.
Or,
Mandela was highly glad to welcome the dignitaries and foreign leaders in the ceremony. He was thankful to all of them for coming to witness the historical ceremony. It was a gesture of international recognition to a newly born free democratic nation and therefore considered as a common victory for justice, peace and human dignity.
4. What ideals does Nelson Mandela set for the future of South Africa?
Ans: Nelson Mandela set the ideals of liberating people from the bondage of poverty, suffering, and deprivation. He also set the ideals for a society where there would be no discrimination supported based on gender or racial origins.
5. Why were the two National Anthems sung?
Ans: Two national anthems were sung on the day of the inauguration to symbolize the equality of blacks and whites and the end of apartheid. This was a way of honoring and respecting both races and removing racial differences. The anthems were related to the history and culture of the whites and the blacks.
6. Which does Mandela think is natural to love or to hate?
Ans: For Mandela, love comes more naturally to the human heart than hate.
7. What does the courage mean to Madela?
8. What is ‘Apartheid’ according Mandela?
Ans: Apartheid was a brutal and restrictive racial regime in South Africa.
9. What according to Mandella is the greatest wealth of Nation?
Ans: Nelson Mandela believed that a nation's greatest wealth is its people because they are the source of its human capital, social cohesion, and democratic participation.
10. How does Mandella describe the system of government in his country in the first decade of the twentieth century?
Ans: In the first decade of the twentieth century the white-skinned people of South Africa patched up their differences and erected a system of racial domination against the dark skinned people of their own land thus creating the basis of one of the harshest and most inhumane societies the world had ever known.
11. How did Mandella’s understanding of freedom change with age and experience?
Ans: With age and experience, Mandela understood the real meaning of freedom. As a young boy, he thought that he was born free and believed that as long as he obeyed his father and abided by the customs of his tribe, he was free in every possible manner. ... Age and experience widened his perspective of freedom.
12. Who according to Nelson Mandella is a brave man?
Ans: According to Mandela, courage was not the absence of fear, but the triumph over it. A brave man is not one who does not feel afraid, but one who conquers that fear.
13. What ideals does Mandella set out for the future of South Africa?
Ans: Nelson Mandela set the ideals of liberating people from the bondage of poverty, suffering, and deprivation. He also set the ideals for a society where there would be no discrimination supported based on gender or racial origins.
14. What is the name of the autobiography of Mandella?
Ans: 'Long Walk to Freedom' is the name of the autobiography of Mandella.
15. What does Mandella say that the oppressor must be liberated just as surely as the oppressed?
Ans:- Mandela says that a man who takes away the freedom of another man is a prisoner of hatred. He is locked behind the bars of prejudice and narrow-mindness. A man is not truly free if he is taking away the freedom of another man. Mandela opines that the oppressor must be liberated just as surely as the oppressed.
16. What kind of freedom did Madella enjoy during his boyhood?
Ans:- In his boyhood, Mandela enjoyed every freedom. He was free to run in the fields near his mother's hut or to swim in the clear stream that ran through his village. His sense of freedom was limited to his own enjoyment.
17. What pledge did Mandella take at the time of becoming the first black president of South Africa?
Ans: When Nelson Mandela was sworn in as President of South Africa on May 10, 1994, he pledged to uphold the Constitution of South Africa, promote the well-being of the country and its people, and to work towards a society that is based on democratic values, social justice, and fundamental human rights.
18. What ideals would Mandella like to achieve for the future of souts Africa and her people on securing the political emancipation?
Ans:- The mission which Mandela liked to achieve for the future of South Africa and her people on securing the political emancipation is that he wanted to free his people from poverty, suffering, hardships, deprivation, gender and class discrimination.
19. Name the other person who took oath alongwith Nelson Mandella on the day of the oath taking ceremony?
Ans:- The persons who took oath along with Nelson Mandela were Mr de Klerk and Thabo Mbeki. Mr. de Klerk was first sworn in as second Deputy President. Then Thabo Mbeki was sworn in as first Deputy President.
20. Which political party did Nelson Mandella belong to ? In which year wear the first democratic election held in South Africa?
Ans:- Nelson Mandela was a leader of the African National Congress party. It has been the ruling party of South Africa since the election of Nelson Mandela in the 1994 election.
21. What happen in the first decade of the 20th century?
Ans:- In the first decade of 20th century, the whites erected a system of racial discrimination against the blacks. they set up the most in humane system of apartheid where the blacks were denied the fundamental right of freedom.
22. Name two persons who struggled against apartheid in South Africa?
Ans:- Nelson Mandela and Mahatma Gandhi two persons who struggled against apartheid in South Africa.
23. What did the white skinned people of South Africa do in the first half of the 20th century?
Ans:- In the first decade of the twentieth century, the white-skinned people of South Africa patched up their differences and erected a system of racial domination against the dark-skinned people of their own land, thus creating the basis of one of the harshest and most inhumane societies the world had ever known.
24. Who accompanied Nelson Mandella on the swearing ceremony?
Ans:- Zenani, the daughter of Nelson Mandela accompanied him on the inauguration.
25. What does Mandella mean by " an extraordinary human disaster"?
Ans:- By using the words 'an extraordinary human disaster' Mandela is referring to the practice of apartheid in South Africa. During this, there was racial segregation based on colour and the blacks suffered a lot. They weren't allowed to demand freedom or any right. Mandela himself spent thirty years in prison.
26. According to Mandella between love and hate which comes more naturally to human heart?
Ans:- According to Mandela, between love and hate which comes more usually to human heart.
27. Who was Nelson Mandella? According to him what is the greatest wealth of his country?
Ans:- Nelson Mandella was the first black president of South Africa.
As per Nelson Mandela, the greatest wealth of his country is its people. According to him, they are truer and finer than the purest diamonds.