1. What does the writer say about the Coorg regiment?
Ans: The writer describes the Coorg Regiment is one of the most respected regiments in the Indian Army. He also mentioned that it is the most decorated regiment in Indian army.
2. What is Coorg?
Ans: - Coorg is a landlocked district in the State of Karnataka, officially known as Kodagu.
3. Name the only people in India permitted to carry firearms without a license?
Ans: Kodavas are the only ones in India permitted to carry firearms without a license. This is because they worship ancestors and weapons, and used to worship swords, bows, arrows and later guns.
4. What is the season of joy commence in the Coorg?
Ans: The season of joy generally begins from December in Coorg. Coorg can be referred as the blessing to South India by the people.
5. What is kuffia? Who worn it?
Ans: The Kuffia is a long black coat. Kuffia traditionally is usually worn by the Arabs and the Kurds.
6. What are the animals that a visitor is likely to see in Coorg?
Ans: The animals likely to be seen in Coorg are macaques, Malabar squirrel, langurs, slender loris, elephants, bees, butterflies, fish etc.
7. What is the story about the Greek origin of the people of Coorg?
Ans: The story about the kodavu people’s Greek descent says that an army of Alexander settled there and they could not go and they married the locals and settled permanently.
8. Where is Coorg?
Ans: Coorg is midway between Mysore and the coastal town of Mangalore.
9. What are the sports that Coorg offers to tourists?
Ans: Coorg offers many adventurous sports like rafting, canoeing, rappelling, rock climbing and mountains biking etc. to tourists.
10. What is the other name of Coorg?
Ans: The other name of Coorg is Kodagu.
11. Who is the first chief of Indian Army?
Ans: General Cariappa was the first officer of Indian origin to be appointed Commander-in-Chief of the Indian Army.
12. How is the water of Kaveri river? where does the river obtain its water from?
Ans: The water of Kaveri was clear. Kaveri river originates from the hilly and forest regions of a place called Talakaveri in the Western Ghats.
13. Mention the story that supports the view that the people of Coorg are the Greek origin?
Ans:- According to the author, the fiercely independent people of Coorg are descendants of Greeks or Arabs. A part of Alexander's army moved South along the coast and settled there only when they were unable to return to their country. These people married amongst the locals and their culture remains alive even to this day.
Secondly, the Kodavus wear a traditional garment called ‘kuppia’ which resembles the ‘kuffia’ worn by Arabs. This suggests the Arab origins of the Kodavu.
14. What other name does the writer call Coorg?
Ans: Due to its sirenic and natural beauty, the author calls Coorg a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of god.
15. How did the squirrels and Langurs enjoy the river water in coorg?
Ans: In Coorg, the squirrels and langurs have fun in the tree canopy and eat the partially dropped fruits. They also have fun when ripples are formed in the clear water of the flowing rivers and splash each other or take a dip in it.
16. Describe briefly the wildlife found in Coorg?
Ans:- Coorg is a heaven for many species of birds and animals, which are given an excellent habitat in the rain forests and mountain ranges. The wildlife of Coorg consists of animals like macaques, langurs, Malabar squirrels, loris and elephants. The birds spotted in Coorg cure kingfishers.
17. Why did Bodhidharma cut off his eyelids?
Ans: Bodhidharma was an ancient Buddhist ascetic who cut off his eyelids because he felt sleepy during meditation.
18. What is the main crop of Coorg?
Ans: Coffee is the main crop of Coorg.
19. How can one have the panoramic view of Coorg?
Ans: - One can have a panoramic view of Coorg by climbing on to the top of the Brahmagiri hills.
20. What is Kuppia? What does it resemble?
Ans:- The Kodavus wear a long, black coat, with an embroidered waist-belt, known as kuppia. It resembles the kuffia worn by the Arabs and the Kurds.
21. Give a brief description of the river that flows through Coorg?
Ans:- The river that flows through Coorg, also known as Kodagu, is called the Kaveri River. It is one of the major rivers in South India and is considered sacred by the people of Coorg. The Kaveri River originates in the Western Ghats and flows eastwards through the state of Karnataka, eventually meeting the Bay of Bengal.
22. What is similar between the Kodavus and the Arabs?
Ans: The long black coat with an embroidered waist belt is so similar to the one worn by the Arabs.