1. Why did Lencho become angry when he counted the money?
Ans: Lencho became angry when he counted the money because the money was not hundred pesos which he had demanded. It was only 70 pesos. Lencho had firm faith in God. Moreover, he knew that God could not make a mistake or deny his request.
2. ‘But don’t send it to me through the mail,because post office employees are a bunch of crooks’, said Lencho. Find the irony of the situation?
Ans:- Lencho described them as a "bunch of crooks". He used these words because he believed that the post office employees had stolen thirty pesos out of hundred pesos sent by god for him. This description is ironic because the post office employees had pitched into help Lencho.
3. What did the crop need before ripening?
Ans: The crop needed a downpour or at least a shower before ripening.
4. What did Lencho see in the North-East?
Ans:- Lencho saw the sky towards the northeast for rainfall. He saw a huge cloud of mountain approaching.
5. What could be seen approaching in the North-East sky?
Ans:- Huge mountains of clouds could be seen approaching in the North-East.
6. What happened to Lencho’s field after the rain? Who handed the letter to Lencho?
Ans:- After the hailstorm the cornfield was completely destroyed. Not a leaf remained on the trees, the flowers were gone from the plants. The field was white as if covered with salt.
7. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it? Cite the reason?
Ans:- Lencho was not suprised with it, as he was knowing that God will not refuse him for anything and he will surely help him out.
The reason behind this is the deep faith in God.
8. How did Lencho console his family?
Ans: Lencho consoles his family by saying, that even though all their hard work has been a total loss, as the storm has destroyed their crop, there is still hope from God. He believed that no one dies of hunger, as long as God is there to help.
9. When did Lencho begin to write a letter?
Ans: Lencho began to write the letter to God on Sunday, at 'daybreak'.
10.“These aren’t raindrops falling from the sky, they are new coins ….” Why did Lencho say so? Or Why did Lencho consider the raindrops as ‘new coins’?
Ans: Lencho called raindrops as coins because ,for every farmer rain is like bone without rain there can't be a good harvest . Lencho wished for a good rain and from that he could get a good harvest, and good amount of money.
11. “These aren’t raindrops falling from the sky, they are new coins ….” Why did Lencho say so?
Ans:- Lencho called raindrops as coins because ,for every farmer rain is like bone without rain there can't be a good harvest . Lencho wished for a good rain and from that he could get a good harvest, and good amount of money.
12. How did the postmaster collect money for Lencho?
Ans: The postmaster collected some money from his employees. He himself gave a part of his salary. He also made several of the friends to contribute for the noble cause.
13. What is Lencho's occupation?
Ans:- Lencho was a farmer and his occupation is cultivation.
14. ' A plague of locusts would have left more than this, said Lencho. -Why did the speaker say so?
Ans: Lencho said that the hailstorm was so severe that he found not even a single leaf on the plants after the storm had passed. So he compared the situation worse than that of an infestation by the locusts.
15. Why did Lencho's sons run out in the rain?
Ans:- Lencho's sons ran out in the rain because they wanted to enjoy themselves. They were happy because of rain, good rain would result them good harvest.
16. Describe the destruction caused by the hailstorms in Lencho's field?
Ans:- The hailstorm completely damaged the crops in Lencho's fields. The corn was totally destroyed. The flowers had also fallen from the plants.
17. " The only thing the earth needed ___ ." What only thing did the earth need?
Ans:- The only thing the earth needed was a downpour or at least a shower. Rain is required for the crops to grow more. He had a great hope for good harvest.
18. What happend to Lencho's fields after the storm? What did he do after that?
Ans:- After the hailstorm the cornfield was completely destroyed. Not a leaf remained on the trees, the flowers were gone from the plants.
when hailstones destroyed his crops completely he became very unhappy. After the hail stopped, Lencho thought that God is the only hope to save his family. So he wrote a letter to God.
19. Why did the postman decide to answer the letter of Lencho?
Ans:- When the postmaster reads Lencho's letter to God, he becomes serious. He decides that he wants to keep Lencho's faith intact, so he decides to answer the letter.
20. What made Lencho angry on reading the letter?
Ans:- Lencho became angry when he received the letter because he was only given 70 pesos when he had asked for 100 pesos. He thought that god would not deny him his wish and hence concluded that someone at the post office must have stolen the money before delivering it to him.
21. 'Lencho's soul was filled with sadness' - Why?
Ans:- Lencho's soul was filled with sadness because his crops was totally destroyed by hailstones. Not a leaf remained on the trees. The flowers were gone from the plants. The corn was totally destroyed.
22. What did the postmaster do after reading Lencho's letter to God?
Ans:- The postmaster initially laughed after reading Lencho's letter. However, he soon became serious and was completely moved by the writer's unquestioned faith in God. He didn't want to shake Lencho's faith. So, he decided to gather money and send it to Lencho on behalf of God.
23. What was the name of the person mentioned in the lesson 'A Letter to God'? What was doing when big drops of rain began to fall?
Ans: The name of the farmer (person) mentioned in the lesson 'A Letter to God' was Lencho. When big drops of rain began to fall, Lencho and his family were having supper.