1. Who is the poet of the poem “The Ball Poem”?
Ans: John Berryman is the poet of the poem “Tha Ball Poem”.
2. What is the boy playing with ?
Ans: The boy playing with a ball.
3. Where does the ball go?
Ans: The ball goes to the water.
4. According to the poet what is child learning?
Ans:- According to the poet the child is learning to bear loss.
5. Where was the boy staring down?
Ans:- The boy was staring down the harbor where his ball had gone.
6. Why was the boy’s eye’s desperate?
Ans: The boy’s eyes was desperate because the boy has lost his ball.
7. What is the reaction of the boy at the loss of the ball?
Ans:- The boy was sad and troubled at the loss of his ball.
8. What lesson does the boy learn?
Ans: The boy in the poem is learning the lesson that gains and losses are part and parcel of life1234. He is learning to value and preserve his cherished things2. He is also learning to recover from the loss and move on with his life.
9. Why did the boy not console the boy?
Ans: The poet did not console the boy for two reasons. Firstly, the boy was too shocked and grief-stricken to listen to anyone. Secondly, the poet observed that the boy was trying to stand up or bear the loss on his own through self-understanding which is much more reflective and lasting. The poet believed that the boy would learn the nature of loss through this experience.
10. No one buys a ball back is external why?
Ans: No one buys a ball back means that you cannot easily replace something which is lost;. (lot of memories attached to it) money is external (just to show off), eventually it cannot buy you inner peace.
The ball is a symbol for one's possessions which that we will certainly lose someday and it will be not easy to replace it.