Un-UnConceptual

Un-Unconceptual is een kaartspel waarbij het doel van het spel is om het spel te breken. Je speelt in een league met 3 andere om in de finale te komen, maar soms is het slimmer om met je tegenstander te spelen in plaats van tegen je tegenstander. Ook is het een fysieke deckbuilding game. Na elk potje mag je een kaart kiezen. Die je sterker maken of de regels nog meer breken. Het spel ontwikkeld langzaam een verhaal met interessante twists die het spel spelen een stuk interessanter maken en er valt meer te winnen dan alleen de winst...


Dit spel heb ik samen met Youri Schuring gemaakt.

Spelregels uitleg

Spelers spelen 1v1. Elke speler begint met 15 levens punten. Elke speler krijgt heeft speelveld. Hierop kunnen kaarten gespeeld worden. Er zijn vier soorten kaarten waar die de speler kan spelen. Attack, Skill, Trap en Modifier kaarten. 

Met attack kaarten kun je de levenspunten weghalen bij een speler.

Voorbeeld: Ik leg drie attack kaarten met een waarde van 1 neer in het veld van mijn tegenstander. Mijn tegenstander ontvangt aan het einde van de beurt 3 damage.


Skill kaarten hebben invloed op het spel en kun je bijvoorbeeld meer kaarten door pakken van de stapel.

Trap kaarten worden geactiveerd als je word aangevallen en brengen een twist toe op de aankomende aanval. Misschien word deze geblocked of krijg je 3 levenspunten bij elke inkomende aanval.


De laatste categorie is modifier. Deze veranderd de functie van een gespeelde kaart. Het beste voorbeeld hiervan is de Un-Kaart. Deze kaart zorgt er voor dat de functie van een kaart de Un-Versie doet. Dus als je een Un-Kaart op een attack kaart legt, krijg je levenspunten erbij in plaats van dat ze er af gaan.

Het spel wordt gespeeld in tournaments in een league met meerdere sessies. Langzamerhand wordt er in het spel een verhaal verteld.

Speelveld 🠕 

Proces

We vonden het belangrijk dat de rauwe game mechanics op zich zelf goed in elkaar zaten. Hier hebben we in het begin tijd aan besteed, simpel beginnen en dan testen. Steeds kijken of dingen werken en itereren gebaseerd daarop. Toen dit grotendeels verfijnd was hebben we ons beziggehouden met het narratief en de grote playtest voor te bereiden. 

Voor dit project hadden we besloten om een grote playtest te houden die bestond uit drie speel sessies. Het idee is dat het een tournament is wat je elke week speelt om te winnen. Hiervoor hebben we playtesters moet vragen die 3 dagen aanwezig konden zijn en hebben met hun een campagin van onze game gespeeld. Hierbij hebben we door de campaign heen iteraties moeten doen.

Voor en tijdens de playtesten was ook nog een productie fase waarin nieuwe kaarten werden ontworpen en fysiek gemaakt.

Het proces ging over het algemeen goed, we werkten fijn samen en veel playtests resulteerden in dat de mechanics goed werkten. Echter was de planning wel een valkuil. Veel dingen namen meer tijd dan gedacht en we kwamen erachter dat we sommige dingen niet goed genoeg hadden uitgedacht in productie. Die namen meer tijd in dat gedacht. Hier heb ik veel van geleerd.

Wat heb ik gedaan?

Bijna alles van het project hebben wij samen gedaan. Het ontwerpen van de game loop en het ontwerp van de kaarten zelf hebben we samen gedaan. De fundamentele structuur van het spel. Verder heeft Youri vooral de events en het narratief ontworpen. Ik heb al het visuele ontwerp gedaan. Mij bezig gehouden met het visueel ontwerpen van de kaarten en het spel en hoe de informatie naar de speler wordt gecommuniceerd. Hier heb ik veel van geleerd op het gebied van graphic design en effectief informatie naar de speler communiceren.

Tijdens dit project heb ik enorm veel geleerd over kaartspellen en hun logica. Ik Heb voor onderzoek andere vergelijkbare kaartspellen gespeeld en geanalyseerd. Ik had al in het verleden kaartspellen gemaakt maar dankzij dit project heb ik in diepgang er veel over geleerd. Dan heb ik het vooral over het balanceren, tactieken ontwerpen en engaging game mechanics ontwerpen.

Resultaat

Uiteindelijk hebben wij een geweldige ervaring neergezet met enthousiaste spelers! Ik vond het super leuk om zoveel focus op game design te hebben en iets onconventioneels te maken. Door dit project heb ik enorm veel geleerd en is mijn creativiteit erg geinspireerd geraakt.