Osteopathie betekent eigenlijk "de ziekte van de botten"... Dat is een beetje een vreemde benaming voor het beroep Osteopathie. Want dat richt zich juist op de gezondheid van het hele lichaam!

Osteopathie betekent ook "weefsel en gevoel" en dat raakt veel meer aan de werkwijze van de osteopaat. Het gevoel voor alle weefsels staat centraal in de osteopathische behandeling. Osteopathie richt zich op het optimaliseren van de werking van de verschillende weefsels. Dit bevordert het zelf-herstellend vermogen van het lichaam, doordat het de balans in alle systemen en organen herstelt.

Bewegen in relatie tot Doorbloeding: De doorbloeding moet ongehinderd zijn, zodat alle voedingsstoffen en hormonen op de plaats van bestemming aan kunnen komen. Maar ook zodat alle afvalstoffen (zoals bijvoorbeeld melkzuren) afgevoerd kunnen worden!

Bewegen in relatie tot Zenuwbanen: Het lichaam moet evenwicht kunnen handhaven binnen het autonoom zenuwstels (buiten de wil om) waar het sympathisch (actief) en parasympathisch (in rust) zenuwstelsel in balans moeten zijn. Balans is equilibrium, alleen dan kan een lichaam zich aanpassen aan de veranderde omstandigheden binnenin en aan de buitenkant.

Bewegen in relatie tot Fascia: Fascia is de verzamelnaam voor het bindweefsel dat alle structuren in het lichaam verpakt, verbindt en tegelijkertijd van elkaar gescheiden houdt. Dit bindweefsel is een elastische en dynamische structuur die onder invloed staat van het sympathisch zenuwstelsel. Door de fascia heen lopen bloedvaten en zenuwen naar de structuren die erin verpakt zijn. Spanning (=beperkte beweeglijkheid) van de fascia kan zorgen voor een verstoring in de doorbloeding of innervatie (aansturing) van de structuur, zoals een spier, bot of spijsverteringsorgaan.

(Fascia spreek je uit als "faasieja")

Osteopathie richt zich dus op bewegen van alle structuren. Bewegen voorkomt ziekte en maakt welzijn mogelijk!

Osteopathie kan ingezet worden bij:

  • herstel na blessure of trauma
  • bevorderen van de algehele gezondheid
  • ondersteuning bij prestatiebevordering
  • preventie van letsel en slijtage
  • vage klachten als onregelmatige kreupelheden, veranderingen in gedrag en rijdbaarheid
  • onderhoud van algehele gezondheid

Let op!

Bij acute koorts of kreupelheid, koliek, wonden, slokdarmverstopping of andere plotseling optredende problemen is osteopathie niet de eerste aangewezen therapie. Bel in deze gevallen en bij twijfel altijd eerst de dierenarts!