Mijn naam is Marieke Hofs, leuk om kennis met je te maken!

Ik ben iets meer dan 40 jaar jong, mama van Elena en dochter van Truus en Ad. Direct vanaf mijn geboorte ben ik besmet geraakt met het paardenvirus via mijn mama, een gecertificeerd instructrice en ooit nationaal springamazone. Ruim 35 jaar geleden ben ik begonnen met paardrijden. Gewoon op een manege, 1 keer in de week een lesje op een hele lieve oude pony.

Toen ik 12 was, kocht ik mijn eerste eigen pony (inderdaad: zelf voor gespaard, maar ook met een beetje hulp van mijn peettante) en daarmee ben ik bij de ponyclub gegaan. In die periode reed ik mijn pony in het L-4 en 8-tal, en ben ik tot M-springen en Z1-dressuur gekomen.

Daarna heb ik voor verschillende eigenaren paarden gereden en op wedstrijd uitgebracht, meestal dressuurmatig. Mijn eigen paard Lucky, een Engelse volbloed en "gered" van de slacht op een paardenmarkt, heb ik naar het M2-dressuur gereden en daarna helaas moeten verkopen. In 2013 was ik in de gelegenheid om hem terug te krijgen, destijds al anderhalf jaar kreupel... Met alle kennis en ervaring die ik intussen verder op gedaan had, heb ik hem in 3 maanden tijd weer volledig aan het lopen gekregen. We hebben intussen al weer verschillende takken van de sport samen mee gemaakt: slipjachten, bosritten, strandritten en klassieke dressuurtraining. Ook oefenen we af en toe in het westernrijden, met neckrope, barrelracing of trail. PTV (TREC) en extreme mountain trial hebben we intussen ook al op ons lijstje staan.

Door de jaren heen heb ik geleerd om op een natuurlijke manier met paarden en pony's om te gaan. Gewoon vanuit huis of bij de eigenaren thuis. Dus geen dure maneges, privéstallen en grote vrachtwagens. Ik moest zelf maar zien te regelen dat ik op wedstrijd kon. Door heel veel zelf te doen en hulp te vragen aan mensen die enorm ervaren waren, heb ik mijn aangeboren gevoel voor paarden en pony's verder kunnen ontwikkelen. Vanuit de gedachte dat een mens nooit te oud is om te leren, en een paard ook niet, ben ik me gaan verdiepen in het aanpakken van paardenzorgen.

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding Osteopathie voor dieren, aan het internationale opleidingsinstituut ICREO. Daar ben ik inmiddels al weer een tijdje afgestudeerd en kan ik dus nog meer betekenen bij het oplossen van problemen waar paarden met hun ruiters tegenaan lopen.

Door veel te studeren, lezen, te kijken, luisteren en doen heb ik mijn eigen "methode" opgebouwd in behandelen van, omgaan met en rijden van heel veel verschillende paarden en pony's, ieder met hun eigen achtergrond en hun eigen problemen. En iedere keer weer blijkt dat een basis van vertrouwen, rust, regelmaat, geduld en duidelijkheid de sleutel is tot succes om vrijwel ieder probleempaard (of liever: paard met een probleem), weer gewoon PAARD te laten zijn. En dan komt het paard tot zijn recht, zit hij lekker in zijn vel, kan hij leren begrijpen wat de ruiter of eigenaar van hem vraagt en zo gezond mogelijk oud worden. Natuurlijk is daarvoor ook een goed team van specialisten op gebied van gezondheidsproblemen onmisbaar. Daarom werk ik nauw samen met diverse dierenartsen, hoefsmeden, collega-osteopaten, instructeurs, zadelpassers en andere specialisten.

Ik geef inmiddels ruim 20 jaar les, zowel privé als aan kleine groepen, voor beginnende ruiters tot aan wedstrijdruiters op landelijk niveau. Een heel aantal van mijn leskinderen hebben de afgelopen jaren hun stappen gezet naar wedstrijdrijden, eerst bij de pony's en nu bij de paarden.

Samen met mijn moeder heb ik een ruiterclub opgezet: RC De Paardenbloem, waarin we onze eigen paarden en pony's dagelijks door kinderen uit de buurt laten berijden om ze zo in hun eigen onderhoud te laten voorzien. Er lopen inmiddels 10 paarden/pony's en 2 ezels in de leeftijd van 16 tot 40 (!!!) jaar op de weilanden van onze ruiterclub.

Daarnaast rij ik regelmatig paarden voor klanten om deze in te rijden na zadelmak maken, verder door te trainen, te onderhouden tijdens ziekte of afwezigheid van de eigenaar, of als revalidatie na een blessure of ziekte.

Met mijn kennis, ervaring en gevoel heb ik de afgelopen jaren al heel wat paarden kunnen "revalideren" en de beste versie van zichzelf laten worden. En heb ik vele ruiters en eigenaren kunnen helpen met meer inzicht te krijgen in het hoe en waarom van hun paard en zijn gedrag.

Dit werk wil ik de komende tig-jaren verder voort zetten. Ik blijf daarvoor cursussen en opleidingen volgen waarvan ik het gevoel heb dat ze bijdragen aan het welzijn van zoveel mogelijk paarden en hun eigenaren en ruiters, zowel in Nederland als daarbuiten. Let's keep on moving!