התמונה הלא וורודה בענף ההלוואות- היכן נמצאות כל הנשים?

אחד הענפים שזכה לתהודה רבה בשל השוויון המגדרי הינו ענף הפיננסים ובראשו תחום הבנקאות. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) אף מגדירה את תחום הבנקאות כ"ענף מעורב", שבו מספר הנשים המועסקות שווה למספר הגברים. לא זו בלבד, אלא שגם ביחס לשילוב נשים בקרב ההנהלה הבכירה הממצאים מעודדים ועומדים על 15% מכלל המנהלים הבכירים בבנקים, נכון ל-2015. יחד עם זאת, כאשר מתבוננים בנתונים המאפיינים את תחום הייעוץ הפיננסי, ייעוץ ההשקעות וניהול קרנות, התמונה מתהפכת. אחוז הגברים ביחס לנשים גבוה ועומד על פי שניים ויותר. אחד התחומים בו בולטת ההטיה לרעת הנשים, הינו בתחום ניהול תיקי השקעות. על פי נתוני הלמ"ס, אחוז הנשים המועסקות כיועצות פיננסיות ומנהלות תיקי השקעות עומד על כ- 30% ביחס לגברים באותו התחום. עם זאת, מראיונות שנערכו עם מנהלות תיקי השקעות, במסגרת מחקר שנערך על ידי ד"ר קליין, ד"ר שטודינר וד"ר צווילינג, מהמחלקה לכלכלה ומנהל עסקים באוניברסיטת אריאל, ובמימון מרכז חת לחקר התחרות והרגולציה בישראל, עולה תמונה עגומה אף יותר. מרבית המרואיינות ציינו כי מספר הנשים המועסקות בבתי השקעות, ועוסקות בניהול תיקי השקעות בפועל, נע בין 10 ל-20 אחוזים בלבד. כלומר, במחלקה בה מועסקים 10 עובדים תועסקנה בין אישה לשתיים בלבד. בנוסף, טענו המרואיינות כי ישנו קושי בגיוס מנהלות תיקי השקעות, שכן נשים נמנעות כמעט לחלוטין מכניסה לתחום זה. מראיונות המחקר עולה כי על מנת להתמודד עם ההטיה המגדרית יש לפעול בשני מישורים: לעודד היכרות עם התחום במהלך לימודי התואר ולאפשר גמישות במבנה העבודה של מנהלי תיקי השקעות.

כאשר מנתחים את מהלך הקריירה של מנהלות תיקי השקעות, שהתראיינו למחקר, ניתן להבחין כי מרביתן החלו את דרכן בעקבות מרצים שעודדו את הסטודנטיות להשתלב בבית השקעות בו עבדו. לפיכך, בתי השקעות המעוניינים להגדיל את מספר הנשים המועסקות כמנהלות תיקי השקעות, נדרשים לשתף פעולה עם אוניברסיטאות ומכללות בפיתוח קורסים בתחומי שוק ההון. בנוסף, בתי השקעות יכולים לעודד סטודנטיות באמצעות פיתוח של משרות סטודנט, תחילה, ועידוד של המצטיינות להשתלב בתחום לאחר סיום לימודיהן. מכשול שני, שעליו הצביעו המרואיינות, נובע משעות העבודה הארוכות ומחוסר הגמישות של שעות העבודה. החסם העיקרי נובע מהצורך בהתאמה לשעות הפעילות של הבורסה הישראלית. כתוצאה מחוסר הגמישות, ישנו מעבר של מנהלות תיקי השקעות לעבודה בבנקים או לחילופין מעבר לתפקידים שאינם דורשים פעילות שוטפת מול הבורסה כגון ניתוח נתונים פיננסים. בתי השקעות המעוניינים לעודד נשים להישאר בתפקידי ניהול תיקי השקעות צריכים לפתח אסטרטגיות חדשות, שיתמודדו עם הדרישה למעורבות הורית. למשל, עבודה בצוותים או עבודה גמישה בשימוש אמצעים דיגיטליים במידת הצורך.

על מנת לאפשר לנשים להמשיך ולהשתלב בענף הפיננסים, חשוב שלא לעצום עיניים ולהתעלם מהמגמה המתרחשת בבתי השקעות. לא ניתן לפצות על ההדרה של נשים מבתי השקעות בפעילות הבנקאית, שכן גם המערכת הבנקאית עוברת שינוי תעסוקתי שעלול לפגוע בתעסוקתן. בשנים האחרונות ישנו תהליך מואץ של מיזוג בנקים ובמקביל צמצום במספר הסניפים עם המעבר לבנקאות דיגיטלית. התוצאה של תהליכים אלו הינה צמצום של כוח האדם המועסק בסקטור זה, ובראשן מספר הנשים המועסקות. על מנת למנוע הדרה של נשים מהסקטור הפיננסי יש לפעול לחיזוק מעמדן בענפים מקבילים, שבהן תוכלנה למצוא תעסוקה בעת הצורך. ללא שינוי במגמה לא נוכל להמשיך ולהתגאות בשוויון המגדרי שקיים בתחום הפיננסי בכלל והבנקאות בפרט.