Kuka oli Ilmari Huitti?

Ilmari Huitti: Omakuva. 1955. IHS.

Ilmari Huitti oli taidemaalari, joka kuvasi erityisesti kotiseutunsa maisemia ja henkilöhahmoja. Kustaa Ilmari Huitti syntyi  6.11.1897 Uudenmaan läänin Pyhäjärven pitäjässä Vaskijärven kylässä. Nykyään paikkakunta tunnetaan Karkkilan  kaupunkina. 

Ilmari Huitin taiteelliset lahjat kävivät ilmi jo lapsuudessa, joten oppikoulu Riihimäellä vaihtui pian taideopintoihin. Kuvanveistäjä Alpo Sailo opasti häntä alkuun, kunnes Ateneumin eli silloisen Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun ovet avautuivat vuonna 1915. Huitti valmistui opinahjostaan huippuarvosanoin vuonna 1917 ja osallistui ensimmäiseen näyttelyynsäkin jo samana vuonna.

Huitti kävi myöhemmin urallaan opintomatkalla Pariisissa, mutta pääosan elämästään hän viihtyi Vaskijärven maisemissa asuen ensin lapsuudenkodissaan Ristinkedossa ja sen jälkeen rakennuttamissaan Huitinmäen ja Aittamäen taloissa. 

Ilmari Huitti kuoli kotonaan Vaskijärven Aittamäessä 7.12.1960. Aittamäen hän testamenttasi ihailemansa kirjailijan Aleksis Kiven nimikkoseuralle kirjailijakodiksi. Ylläpitokustannusten vuoksi seura päätti sittemmin luopua siitä. 

Ilmari Huitti sai useita apurahoja sekä palkintoja maalauskilpailuista. Hän osallistui uransa alkuvaiheessa pääosin yhteisnäyttelyihin, mutta järjesti myöhemmin omia taidenäyttelyitään erityisesti Helsingissä.  Taiteilijana hän oli tuottelias, eikä hänen koko tuotantonsa määrää edes tiedetä.  

Taidemaalari Ilmari Huitin Säätiöllä on meneillään hänen taidettaan koskevien tietojen ja taulukuvien kartoitusprojekti, jossa on toistaiseksi löydetty jo yli 1300 teosta.  Kotien kätköistä on löytynyt jatkuvasti töitä, joista ei ole ollut entuudestaan tietoa ja jotka yleensä eivät ole olleet aiemmin näyttelyissäkään.  Lue lisää...