UNITAT DIDÀCTICA 4. L'EDAT MODERNA

1. Els canvis en la concepció de l’espai

’Edat Moderna

Correspons al temps que s’escola a Europa entre el descobriment d’Amèrica (1492) i la Revolució Francesa (1789).

Durant aquest període, la història, entre altres fets, enregistra tres fenòmens cabdals des de la perspectiva europea:

venços científics: l’heliocentrisme

Posats a triar dins els avenços científics de l’època, potser el més representatiu és constituït per les teories que van capgirar la visió dels sistema solar i del lloc que hi ocupa la Terra.

Efectivament, durant l’Edat Mitjana, la visió de l’Univers es va caracteritzar pel geocentrisme; és a dir, per la teoria segons la qual la Terra estava situada en el centre de l’Univers i tots els astres giraven al seu entorn. Aquesta idea, deguda a Ptolemeu –filòsof i astrònom grec-, es mantingué durant tota l’època medieval. Durant el s. XVI pràcticament tothom, tant en el món islàmic com en el cristià, encara creia que les coses eren així.

El capgirament efectiu de les idees de Ptolemeu l’havia de dur a terme un capellà polonès: Nicolau Copèrnic (1473-1543). Copèrnic arribà a la conclusió que el Sol és el centre de l’Univers i que la Terra té un moviment de rotació diürn i un de translació anual al voltant del Sol. Aquesta teoria, anomenada heliocèntrica, contenia una enorme càrrega revolucionària, no solament perquè proposava una nova concepció de l’Univers oposada al geocentrisme medieval, sinó perquè reconeixia que la tradició antiga i la Bíblia, pel que fa al coneixement científic, no eren autoritats indiscutibles. A més, establia que el treball de la ciència no se centrava, doncs, en la fidelitat al passat sinó a l’estudi dels fets a partir de l’observació i en la formulació de lleis capaces d’explicar aquests fets. Per això es pot dir que, a partir del s. XVI, es posen les bases de la revolució científica.

Els treballs de Tycho Barhe, Johannes Kepler i Galileu Galilei fixaren definitivament la nova concepció copernicana.

Mentre Kepler arribava a la conclusió que les òrbites eren el·líptiques i no circulars, el 1609 Galileu construïa el primer telescopi i començava l’observació augmentada de l’espai. A aquest savi es deu precisament la veritable difusió de la teoria copernicana.

Per la seva defensa d’aquesta teoria, Galileu tingué conflictes amb la Inquisició, un tribunal que vetllava per la puresa de les idees religioses. El caràcter revolucionari de la nova concepció heliocèntrica queda demostrat ben clarament pel fet que Galilei va haver d’abjurar dels seus “errors” a fi d’evitar el turment i la mort a la foguera.

Amb Galileu Galilei nasqué la ciència moderna, una nova manera de veure el món basada en l’observació intel·ligent de la natura, el mètode experimental i la formulació de les teories físiques d’acord amb els fets reals.

ACTIVITATS

1. Resumeix amb les teves paraules les concepcions del sistema solar de Copèrnic i de Kepler.

2. Quines diferències hi havia entre la versió medieval del sistema solar i la que s’enceta a l’Edat Moderna.

1. El Renaixement: un canvi d’actitud humana

S’anomena Renaixement el moment cultural i artístic que va dominar Itàlia durant el s. XV i la resta d’Europa al llarg de bona part del XVI. Aquesta fase artístico-cultural es va caracteritzar bàsicament, per una actitud centrada en la persona humana. La raó del seu nom és deguda al fet que els anomenats humanistes –filòsofs i literats- i els artistes –arquitectes, escultors i pintors- van cercar en les obres literàries i artístiques del món greco-romà la font de llurs inspiracions. Van fer “re-néixer”, doncs, l’esperit de l’època antiga, caracteritzat també per la mateixa actitud humana.

Històricament hom pot considerar el Renaixement com el període que marca el trànsit de l’època medieval a l’època moderna. Aquesta darrera època reacciona contra l’Edat Mitjana, la llarga etapa precedent, els valors de la qual són criticats i substituïts a poc a poc per uns de nous. Es passa del teocentrisme medieval a l’antropocentrisme renaixentista.

L’actitud humana del Renaixement és antropocèntrica perquè gairebé tot gira al voltant de la persona humana i de la confiança en la seva felicitat a través de l’art i del coneixement. Amb tot, bona part d’aquesta actitud no tindrà continuïtat durant el s. XVII.

La descoberta de la impremta per Gutenberg a mitjan s. XV va contribuir notòriament a l’extensió dels nous coneixements i de les noves actituds de l’època.

3. L’ampliació de l’espai geogràfic conegut

Al final del s. XV el món conegut pels europeus era molt reduït. Durant l’Edat Moderna es van produir nous coneixements geogràfics i va variar, en conseqüència, la consciència sobre com era realment el planeta. Efectivament, els europeus no solament van entrar en contacte amb un nou continent, Amèrica, sinó que van conèixer una bona part de la costa d’Àfrica, arribaren fins als límits orientals d’Àsia i van fer la primera volta al món. Aquest descobriments van se portats a terme, en primer lloc, per portuguesos i castellans i posteriorment, per altres pobles europeus de la costa atlàntica: francesos, anglesos i holandesos.

auses dels descobriments geogràfics

  • considerable augment de la població europea al llarg del s. XV, la qual, tal com era característica abans de la Revolució Industrial, no podia créixer gaire a causa de la impossibilitat d’augmentar els rendiment de la terra. Trobar un lloc on situar l’excedent de població podia ser doncs, una solució al seu creixement;

  • el comerç de les espècies. El més important de l’època medieval, es feia amb l’Orient: la Xina, el Japó i l’Índia. Les espècies s’usaven per donar sabors variats als menjars, d’altres s’empraven per a la medicina i per tenyir la roba. Malgrat les dificultats –bandolers, peatges...-, era un comerç rendible i molts mercaders, sobretot italians, en vivien.

Aquest sistema comercial podria haver continuat durant molts anys, però es produí un fet que ho capgirà tot. El 1453 va culminar l’expansió dels turcs amb l’ocupació de Constantinoble i va quedar tallat el camí comercial cap a l’Orient;

· canvis mentals sobre la forma de la Terra. Ja a l’època antiga els grecs Eratòstenes i Ptolemeu havien defensat que el planeta era rodó i no pla com podia semblar a primera vista. Fins i tot van arribar a calcular el radi de la Terra. Durant l’Edat Mitjana, però, això es va oblidar i la teoria de la Terra plana va ser la dominant. Durant el Renaixement, les teories de Ptolemeu es van revifar gràcies a Toscanelli. Si la Terra era rodona s’obria la possibilitat d’anar cap a Orient, cap a la terra de les espècies, per l’oest, tot travessant l’Atlàntic;

· canvis en les mentalitats: el viatge de Marco Polo a la Xina i al Japó en el s. XIII atreu la curiositat dels europeus i va intensificar l’afany d’aventures;

· el desig de convertir infidels, present en les idees i sentiments de moltes persones de l’època; i

· avenços científics i tècnics. Els vaixells es van perfeccionar. Les naus i les caravel·les, més estables, altes i ràpides, van substituir galeres i coques medievals. Apareixen nous instruments de precisió i orientació com ara la brúixola –procedent de la Xina- l’astrolabi i el quadrant, juntament amb els progressos de la cartografia.

Els regnes de la península Ibèrica, Portugal i la monarquia dels Reis Catòlics –Isabel de Castella i Ferran d’Aragó- van ser els promotors de les primeres expedicions. Anys a venir les monarquies de l’època van impulsar també expedicions, perquè així podien obtenir ingressos elevats derivats del tràfic comercial i de l’explotació econòmica dels territoris conquerits.

ACTIVITATS

1. Explica quins factors contribuïren a fer possible la descoberta d’Amèrica pels europeus.

2. Classifica aquests factor en econòmics, socials, polítics, ideològics i tècnics.

ortugal: capdavanter en les expedicions

Els portuguesos, gràcies a llur proximitat a l’Àfrica i a l’Atlàntic, can esforçar-se ben aviat per arribar a Orient seguint la ruta que duia al sud d’Àfrica. L’infant Enric de Portugal, anomenat “el Navegant”, va crear l’Escola Naval de Sagres, on estudiaven mariners i cartògrafs, i afavorí diverses expedicions marítimes per les costes africanes. Així, ja el 1432 els portuguesos havien descobert les illes Açores i Madeira.

Portugal es convertí d’aquesta manera, en un país cosmopolita on molts mercaders flamencs, genovesos i fins i tot catalans, s’havien afincat. Aquests personatges impulsaven els reis a buscar llocs per comerciar. Quan van descobrir mines d’or al golf de Guinea, iniciaren la política dels secret. Intentant que els països mediterranis no s’assabentessin, anaven voltant Àfrica per trobar un lloc on, girant cap a l’est, arribessin a l’Índia per poder comerciar, sense intermediaris, amb els proveïdors d’espècies.

El 1847 Bartolomeu Dias arriba al cap d’Àfrica del Sud, que el rei anomenà de Bona Esperança perquè obria una esperança d’arribar al país de les espècies. Aquestes primeres empreses van incloure l’establiment de factories comercials. D’elles, Portugal n’obtenia or, esclaus i vori. Pocs anys després, el 1498 el portuguès Vasco de Gama va arribar a l’Índia vorejant Àfrica. Per fi quedava oberta una ruta alternativa a la Mediterrània, i els portuguesos fundaven factories comercials a les costes de l’Índia.

ACTIVITATS

  1. Per què et sembla que a les illes Açores i Madeira es parla portuguès? Busca-les en un mapa.

  2. Quin factor geogràfic et sembla que pot explicar que Portugal sigui capdavantera en els exploracions?

  3. Busca en un mapa de Portugal la ciutat de Sagres.

l descobriment del Nou Món

Quan Portugal ja havia assolit la punta més meridional d’Àfrica, les possessions atlàntiques de Castella s’havien limitat al descobriment de les illes Canàries.

Durant aquest temps, un navegant d’origen desconegut, Cristòfor Colom, tenia la convicció que la Terra era rodona i un terç més petita del que en realitat és. Per això va presentar al rei Joan de Portugal el seu projecte de navegar cap a l’oest per intentar arribar a les Índies. Portugal no obstant, estava intentant tot el contrari, arribar-hi per l’est.

Davant la negativa portuguesa, Colom es va adreçar als Reis Catòlics el 1486, i el 1492 fou acceptada la seva empresa.

El dia 3 d’agost de 1492 Colom, amb els germans Pinzón, va sortir dels port de Palos amb tres naus i es va dirigir a les Canàries, on va fer escala. Va continuar tot seguit la travessia de l’Atlàntic fins a arribar a l’illa Guanahaní, a l’arxipèlag de les Bahames, el 12 d’octubre. Després de recórrer Cuba i Haití, va torna a la Península, on fou rebut pels Reis Catòlics a Barcelona.

Colom va fer tres viatges més. El segon, iniciat el 25 de setembre de 1493, el va fer amb 17 vaixells i gairebé 15.000 tripulants. Va posar peu per primer cop a les illes de Montserrat, Dominica i Puerto Rico.

La tercera anada a Amèrica fou el 1498 i el va dur a l’illa de Trinidad i la costa de Veneçuela.

El darrer viatge, ple de problemes a causa de les tempestes i les rivalitats entre els colonitzadors, el va fer del 1501 al 1504.

Colom va morir el 1506 convençut que havia trobat un nou camí cap a les Índies, però decebut perquè no hi havia espècies i ignorant que havia topat amb un nou continent.

A la tornada del primer viatge, els Reis Catòlics demanaren al papa el reconeixement de la sobirania sobre les terres descobertes. Això va obrir un conflicte amb Portugal que es va resoldre amb el Tractat de Tordesillas (1494), en el qual s’establí una lìnia de demarcació al meridià 46. Les terres situades a l’est d’aquest meridià estarien sota la sobirania portuguesa, i les situades a l’oest quedarien sota la castellana.

ls viatges de Colom

Varen ser quatre. de 1492 a 1504. Coincidint amb els dos darrers viatges de Colom, i durant els anys següents, se'n van realitzar molts altres, que van rebre el nom de viatges menors, per distingir-los dels colombins:

· Es van recórrer les costes americanes de la península de la Florida fins al estuari del riu de la Plata.

· El descobriment decisiu per demostrar que les Índies no eren no d'Àsia el va realitzar Vasco Núñez de Balboa, que va travessar a peu l'istme de Panamà i ve descobrir el que ell anomenà mar del Sud 1513 i que posteriorment serà l'Oceà Pacífic. S'havia dons demostrat que, per arribar a l'Àsia, calia continuar navegant cap a l'oest per aquest nou oceà.

a primera volta al món: la terra és rodona

Mentre que Portugal ja ha arribar a l'Índia per la ruta africana, Castella continua la seva trajectòria cap l'oest. L'agost de 1519, una expedició de cinc vaixells va sortir de Sevilla comandada per un portuguès, Fernao de Magalhaes. Fins al riu de la Plata van navegar per aigües conegudes. Després, tot fou difícil i perillós: el descobriment de l'estret de Magallanes, la travessa de l'oceà Pacífic, l'arribada a un arxipèlag (Filipines), on Magalhaes va morir, l'enfrontament amb els portuguesos a les Moluques, i el retorn vorejant la costa de l'Àfrica.

Després de tres anys de navegació només va retornar a San Lucas de Barrameda una de les cinc naus, tan sols amb 18 dels 239 homes de l'expedició, comandats pel basc Juan Sebastián Elcano. El viatge va demostrar que la Terra era rodona i es podia circumnavegar.

ltres exploracions i conquestes

  • La conquesta de Mèxic va ser realitzada entre els anys 1519-1521 per Hernán Cortés. Va sortir de Cuba i, després de desembarcar a la costa mexicana, on va fundar la ciutat de Veracruz, es va guanyar l'amistat d'algunes tribus enemigues dels asteques i va arribar a la capital , Tenochtitlàn, on va fer presoner a l'emperador Moctezuma. Després de la batalla d'Otumba, els espanyols van reconquerir la capital i van dominar tot l'Imperi Asteca.

  • L'expansió espanyola va continuar amb la conquesta de Guatemala i d'Hondures. En Aquest territori es va crear elVirregnat de Nova Espanya l'any 1535 i des d'allí l'expansió es va dirigir cap Amèrica del Nord.

  • L'Imperi del Inques, que comprenia Equador, Perú i part de Bolívia, va ser conquerit entre el 1527-1532 per Francisco de Pizarro, que va aprofitar les disputes entre els inques i va fer presoner a Atahualpa, a qui finalment va matar. Després es va apoderar de Cuzco, capital de l'Imperi i va fundar la ciutat de Lima que va ser la capital del Virregnat del Perú.

  • Xile va ser conquerit per Pedro de Valdivia, després de cruels lluites amb els araucans. També van quedar sotmeses Nova Granada, Equador i les terres altes colombianes, d'on van sortir les expedicions cap al riu Amazones.

  • Pedro de Mendoza va conquistar les terres del Rio de la Plata (1535) i fundar la ciutat de Buenos Aires.

  • Van explorar el Pacífic, on van descobrir nombroses illes. López de Legazpi va conquerir les filipines i fundar la ciutat de Manila el 1571.

'impacte dels descobriments i l'expansió europea

La recuperació econòmica de la segona meitat del s. XV va experimentar un gran impuls renovador amb els descobriments geogràfics. Sota l'estímul del creixement de la població europea i de la demanda colonial, la producció agrària i manufacturera van augmentar considerablement. Però va ser sobretot en el terreny comercial i financer on l'economia va realitzar la seva expansió més notòria.

'explotació econòmica de les noves terres

a) La colonització portuguesa. L'escàs potencial demogràfic portuguès no va permetre l'ocupació efectiva i l'explotació dels territoris descoberts i es va limitar a l'establiment de factories comercials a les costes d'Àfrica, de les Índies orientals i de les illes de les Espècies, des de les quals realitzava els seus intercanvis comercials. Tan sols a les costes brasileres els portuguesos van controlar la producció de canya de sucre mitjançant la utilització d'esclaus negres procedents del golf de Guinea, però tampoc allà es van endinsar a l'interior del continent. Aquesta absència de control portuguès sobre la producció d'espècies va facilitar l'avenç d'Holanda, que al final del segle XVI acaparava una bona part dels mercats portuguesos.

b) La colonització castellana. Va tenir un caràcter força diferent, després d'un primera fase en les Antilles i al no trobar or i espècies, van avançar cap l'interior del continent amb la seva conquesta i per assegurar-se el domini sobre una població sotmesa des de feia segles es van limitar a substituir les velles classes dirigents.

Un cop esgotat el període de depredació que proporcionaven el pillatge i el botí de guerra, va caldre organitzar la producció de les noves terres conquerides. Els indis no van ser esclaus, però la nova classe dominant va trobar formes que respectant l'indi teòricament, permetien l'obtenció de mà d'obra abundant i barata.

Les dues formes més usades per l'aprofitament del treball indígena eren:

1ª) L'encomienda, la Corona encomanava un nombre d'indis a un encomendero, que a canvi de protecció i instrucció religiosa, els podia exigir el pagament de tributs i la prestació de treballs, el més normal era a les plantacions de sucre, cacau, tabac, anyil ...

2ª) La mita, molt utilitzada en el treball miner per l'explotació de les mines d'or i plata que a mitjans del segle XVI van ser descobertes a Potosí (Perú) i Zacatecas (Nueva España). Obligava a les comunitats indígenes a subministrar un determinat nombre de treballadors durant períodes limitats de temps i amb un salari que era molt baix, inferior al dels treballadors lliures.

onseqüències dels descobriments

· Demogràfiques

1.L'emigració a les colònies, que absorbiria en endavant l'excedent de població europea.

2.El mestissatge racial, especialment visible a Iberoamèrica.

El tràfic d'esclaus negres.

3. L'intercanvi continental d'endèmies, que va contribuir al descens de població indígena.

· Econòmiques

1.L'Atlàntic va reemplaçar a la Mediterrània. La incorporació d'Amèrica als circuits econòmics europeus va produir el desplaçament de l'activitat comercial des de la Mediterrània cap a l'Atlàntic, i va provocar la crisis dels ports mediterranis i l'expansió d'altres com Sevilla, Lisboa, Londres o Anvers. Europa entrava així en el que s'ha nomenat l'era atlàntica.

2. Els metalls preciosos van arribar a Espanya. La mineria de l'or i de la plata era un dels gran recursos americans. Els metalls preciosos que van arribar d'Amèrica van servir per alleujar la necessitat de mitjans de pagament a Europa i van fomentar la tendència de les nacions a l'atresorament d'or, que va provocar, com a conseqüència, una pujada general dels preus.

La importació d'or i de plata, a través de Sevilla, va estimular l'economia espanyola. Entre els seus efectes negatius s'ha de citar la cobdícia desencadenada entre els països europeus, que van promoure l'actuació de pirates i filibusters al carib contra els ports i els galions espanyols.

3.El transvasament de productes entre les dues riberes de l'Atlàntic va ser molt intens. La ramaderia americana, basada gairebé exclusivament en l'explotació de la llama, es va transformar totalment amb la importació de les espècies conegudes a Europa. El blat, el cafè, la canya de sucre, l'olivera i el cànem, entre d'altres, van ser implantats al nou continent. D'altra banda, a Europa es va produir una profunda transformació agrícola amb la implantació del blat de moro i la patata.

· Culturals

1.Els europeus va implantar la seva cultura. Els valor propis dels pobles europeus, la llengua, la religió, l'art, el sentit del dret i la manera de concebre el món, van ser portats a les noves terres descobertes.

L'enginyeria i les noves tècniques de navegació es van desenvolupar davant del ràpid creixement del viatges entre Europa i les terres descobertes.

2.La geografia va experimentar un gran desenvolupament. A mitjans del s. XVI, La humanitat disposava d'un coneixement del món bastant complert i real; gairebé només quedaven fora d'aquest coneixement les regions polars i l'interior d'Austràlia i d'Àfrica.

4. Economia i societat

emografia: el pes de Catalunya dins la península Ibèrica

En els s. XVI i XVII, tant pel que fa a l’economia com als transports resultava molt més important, més que potser no pas ara, el nombre de persones. El desenvolupament tècnic no s’havia modificat gaire des de les èpoques més antigues i gairebé tota la producció es devia a la força individual. En definitiva: qui tenia més població produïa més i tenia més soldats per imposar la seva voluntat. Aquesta és una de les raons de l’hegemonia de Castella respecte de Catalunya.

A més, Catalunya sortia debilitada dels dos segles anteriors: les pestes i les guerres civils havien l’afectat molt. A tot plegat cal afegir-hi que el comerç exterior –base en aquesta època del desenvolupament econòmic de les ciutats- se centrava a l’Atlàntic i no pas a la Mediterrània, com havia passat a l’Edat Mitjana. El port de Sevilla, que tenia el monopoli del comerç amb Amèrica, va experimentar un gran desenvolupament, mentre que Barcelona es va mantenir en un estat d’atonia estable o a la baixa.

ACTIVITATS

L

L

L

L

A

C

P

E

E

A

C

D

· un considerable avenç en el camp teòric de les idees científiques;

· una manera diferent de veure les coses en el món cultural (una nova actitud humana); i

· l’ampliació de l’espai geogràfic conegut.

  1. Analitzant els dos quadres estadístics anteriors, explica una causa de l’escàs pes de la Corona d’Aragó dins de la monarquia hispànica durant l’Edat Moderna.

  2. Enumera, a banda de la demogràfica, dues causes de la decadència de la Corona D’Aragó durant l’Edat Moderna. Què vol dir “estat d’atonia”?

uropa: els escenaris

El continent, en iniciar-se l’Edat Moderna, havia començat a consolidar i a afermar alguns dels estats i de les nacions que han arribat fins avui.

En el vessant atlàntic cal destacar els dominis de la monarquia hispànica, que englobava diversos regnes a més d’exercir la sobirania sobre l’illa de Sardenya, Nàpols, el Milanesat, el Franc Comtat i els Països Baixos.

En la Mediterrània cal tenir presents els diversos estats de la península Itàlica, entre els quals destacava la República de Venècia i els Estats de l’Església. A l’extrem oriental es dreçava l’imperi turc, que amenaçà al llar de tot el s. XVI el centre d’Europa.

E

Al nord de l’Imperi alemany cal destacar els Països Baixos, una de les zones comercials més dinàmiques durant l’Edat Moderna i un dels escenaris de la violència bèl·lica que va afectar especialment la monarquia hispànica.

uropa: economia i societat

Durant l’Edat Moderna l’esperança de vida era molt curta: 33 anys. La majoria de les persones estaven mal alimentades. Qualsevol augment de població no anava seguit automàticament d’un augment de la producció agrària, amb la qual cosa, per manca d’aliments, la debilitat física augmentava. Qualsevol epidèmia delmava la població. Naixien molts infants cada any, uns 40 per cada 1000 de mitjana. Però, també en morien molts abans de complir l’any de vida o abans de fer els canvis de la pubertat.

La medicina de l’època no tenia resposta a les malalties: es reduïa a purgar, fer sagnies o curar amb cauteritzacions algunes ferides. La producció farmacèutica era pràcticament inexistent i els remeis que es donaven eren més producte de la superstició que d’altra cosa.

A l’Edat Moderna, a més, especialment durant el s. XVII i a la zona d’Alemanya, hi va haver moltes guerres. Els soldats eren mercenaris i s’allotjaven a les cases que trobaven perquè no hi havia casernes. Sovint hi cometien molts abusos, talment que les dones i els homes de l’època tenien molta por, tant si eren soldats del mateix monarca com si eren enemics. La guerra exhauria les existències i les reserves dels pagesos i de les ciutat i augmentava la fam i la debilitat general. Les sequeres, les gelades i les malvestats sobre les collites provocaven també dilatats períodes de fam en els quals el blat, escàs, i d’altres cereals s’apujaven molt de preu i no estaven a l’abast de la majoria de les persones. En aquestes fases la mortaldat superava molt la taxa del 40 o/oo. Aleshores el nombre de vius baixava perquè moria més gent que no pas naixia.

’economia

La immensa majoria dels habitants europeus dels s. XVI i XVII vivien de les feines del camp. Les eines –l’arada, l’aixada, etc.- i la tècnica de conreu havien evolucionat molt poc de l’època medieval ençà, i els rendiment obtinguts, en conseqüència, eren mediocres, sobretot si es té en compte la gran quantitat de persones que s’hi dedicaven.

La majoria dels pagesos no eren pas lliures ja que els pobles i es terres del volant tenien amo: el senyor o noble. Aquest, a més de propietari, sovint tenia també tenia competències com a jutge, cosa que, lògicament, desemparava els pagesos si havien de pledejar contra ell.

Els pagesos, entre altres serveis, havien de pagar la quarta part del que guanyaven al senyor. A més, també havien de pagar, amb el fruit del seu esforç, el delme al rector de la parròquia i els impostos reials. Entre els pagesos n’hi havia de més benestants –més aviat pocs- i d’altres de molt pobres. La majoria no tenien terres i s’havien de llogar com a treballadors ocasionals als altres pagesos. Eren els qui resistien pitjor les crisis de males collites.

Hi havia nobles que vivien al camp, però la majoria residien a les ciutats.

es ciutats

Les ciutats durant l’Edat Moderna no van canviar pas gaire respecte l’època medieval. La seva fesomia, en general, es va transformar només en el disseny de les muralles i, en alguns casos, en al construcció d’una plaça central.

Les guerres que van assolar Europa al llarg del s. XVII van modernitzar la tècnica militar de l’artilleria, cosa que va deixar les muralles medievals molt més vulnerables. D’aquí la nova tècnica dels baluards. La forma que pren la ciutat, doncs, testimonia la presència de conflictes violents.

Les ciutats eren, abans que res, un mercat on la pagesia anava a vendre llurs productes i on obtenia, al seu torn, eines, bótes, vestits i d’altres objectes de consum que eren manufacturats pels artesans. A les ciutats que tenien port o bones comunicacions fluvials, el comerç internacional, especialment amb Amèrica, hi tenia una presència especial.

A la ciutat hi vivia, a més dels artesans i els mercaders i persones d’altres professions terciàries (jutges, advocats, metges, notaris, etc.), la majoria dels nobles, fet que motivava l’existència d’un nombrós servei domèstic (lacais, dames de companyia, minyones, cuiners, majordoms...).

ACTIVITATS

1. Enumera els trets fonamentals de la ciutat moderna.

2. Assenyala la continuïtats i els canvis respecte de la ciutat medieval.

a crisi del segle XVII

Es va caracteritzar precisament per la inflació. Aquesta va ser deguda, fonamentalment, a l’augment de la població del s. XVI, que no es va correspondre amb un augment de la producció i especialment, a l’arribada de grans quantitats d’or i de plata procedents d’Amèrica, en especial al darrer terç del s. XVI.

La crisi del s. XVII no solament va ser econòmica sinó que va abastar tots els terrenys humans. Per això es parla d’una crisi social.

5. Política

l dret de manar: la sobirania

La raó o font principal i primera del dret a manar es coneix amb el nom de sobirania, paraula que vol dir precisament “allò que està per damunt de tot”.

A l’Edat Moderna a gairebé tot Europa, el dret de manar, la sobirania, no procedia de les eleccions sinó de la creença en la voluntat de déu. Els reis –els qui manaven més- creien i feien creure que representaven déu a la Terra. Per això es diu que durant l’Edat Moderna la sobirania era de dret diví.

Els reis s’anomenaven també sobirans i els símbol dels seu poder era la corona, que estava per damunt de tot. El càrrec de rei se’l passaven, ordinàriament, de pares a fills. Per aquesta raó es diu que la monarquia era hereditària i el càrrec de rei o sobirà, com una mena de patrimoni o propietat personal.

ACTIVITATS

  1. Confecciona un fris cronològic de la genealogia dels monarques hispànics segons la informació del quadre.

  2. Quin mana més, avui, a la teva població? I a la comunitat autònoma? I a Espanya?

  3. Per què et sembla que és legítim que manin?

  4. Què manté igual a la monarquia espanyola avui? Què és diferent?

’estat i les seves institucions

Encara que el rei encarnava l’origen del poder, resulta evident que no podia pas exercir-lo sol. Per a això existien les institucions, que administraven, i els funcionaris civils i militars, que duien a la pràctica el poder.

El conjunt de persones i institucions que administraven el poder en un territori es coneix amb el nom d’”estat”.

Durant l’Edat Moderna els estats de les nacions fortes –Castella, França, Anglaterra...- van tendir a consolidar-se i a expansionar-se a costa, manta de vegades, d’altres nacions més febles.

es corts

El poder del rei per fer lleis, tanmateix, era compartit a la pràctica per assemblees compostes per nobles eclesiàstics i mercaders de les ciutats principals del seu regne o dels estats que el formaven. Aquestes assemblees tenien diversos noms: Cortes a Castella, Estats Generals a França, Dieta a l’Imperi alemany, Parlament a Anglaterra o Corts a Catalunya. En les seves reunions sempre convocades pels monarques, decidien els impostos que els reis demanaven, i aprovaven lleis.

Catalunya, durant l’Edat Moderna, a més de ser una nació com ara, tenia també un estat propi. La seva principal institució era la

Generalitat.

ACTIVITATS

  1. Què és l’estat? De quins elements es compon?

  2. Quina diferència hi ha entre estat i nació?

l govern de Catalunya

Durant l’Edat Moderna, una branca de la dinastia austríaca dels Habsburg, va aplegar sota la seva corona diversos estats. Carles I (1516-1556), per exemple, va heretar dels seus antecessors el Regne de Castella, la Corona d’Aragó, els Països Baixos, el ducat de Luxemburg i el Franc Comtat, amés de l’arxiducat d’Àustria. A tot plegat va incorporar-hi poc després el Milanesat i el càrrec d’emperador d’Alemanya. El seu fill Felip II (1556-1598), no va ser emperador d’Alemanya ni arxiduc d’Àustria, però va incorporar a la seva herència el Regne de Portugal.

Tan Carles I com Felip II i llurs successors van ser reis de la Corona d’Aragó. Aquesta era una confederació d’estats. Per això els reis havien de jurar les Constitucions abans de ser acceptats com a sobirans.

Com que els reis no podien ser presents a tots els seus estats, hi anomenaven un representant seu. A Catalunya, aquest va ser el lloctinent o virrei.

En la pràctica, però, el virrei a Catalunya, tot i que tenia atribucions militars i administratives, es va limitar sobretot a funcions d’ordre públic, ja que el govern efectiu del país va recaure en institucions pròpies.

Les tensions entre els virreis, ordinàriament castellans, i les institucions catalanes foren sovint motiu de conflicte.

ACTIVITATS

  1. Qui era el representant del rei a Catalunya?

  2. Per què el rei havia de jurar les Constitucions de Catalunya abans de ser acceptat com a sobirà.

es Corts i la Generalitat

L’organisme encarregat de fer les lleis i aprovar els impostos eren els Corts, convocades i presidides pel rei.

En aquestes reunions, que no tenien un lloc fix, només hi assistien nobles, propietaris de terres, alts càrrecs del l’Església -bisbes i abats- i representants dels mercaders d’algunes ciutats. La pagesia n’estava exclosa. És per aquesta raó que les corts representaven només l’oligarquia, els interessos econòmics d’uns quants, que solien ser els més poderosos.

Entre reunió i reunió de les Corts es mantenia un petit grup de diputats que s’encarregava de gestionar els impostos aprovats: la Generalitat.

Durant l’Edat Moderna, les monarquies van tendir a fer-se absolutes; és a dir, a no compartir el poder amb cap altra institució. Això va fer que les Corts Catalanes, tot i haver-se de reunir un cop cada tres anys, es reunissin molt poques vegades, en part perquè solien negar als reis els ajuts econòmics que demanaven.

Així per exemple, Carles I va reunir les Corts 6 vegades; Felip II, una; Felip IV, una, i Carles II, cap. Això va fer que al llarg de l’Edat Moderna, la Generalitat augmentés els seu poder en no ser controlada per ningú.

El poder de la Generalitat, constituïda per sis persones, li venia dela seva capacitat de gestió dels impostos, mentre que la debilitat del virrei procedia precisament de l’escassetat de diners que obtenia per la via de l’impost de les terres que eren propietat del rei.

ACTIVITATS

  1. Pots explicar què és la Generalitat de Catalunya avui? Qui és el seu president? De quina institució ha rebut directament el càrrec?

  2. Busca en un diccionari d’història de Catalunya o en una enciclopèdia la veu “Corts de Catalunya” i resumeix-ne el funcionament.

  3. En el text s’afirma que les Corts “representaven només l’oligarquia”. Explica amb les teves pròpies paraules què vol dir aquesta afirmació.

  4. Per què es pot dir que les Corts de l’Edat Moderna no eren democràtiques?

  5. Què vol dir que una monarquia era absoluta?

’administració de justícia

En els s. XVI i XVII l’administració de justícia no estava unificada.

A Catalunya, certament, existia la Reial Audiència per administrar justícia en nom del rei. Aquesta institució, d’origen medieval, es va estructurar definitivament l’any 1599. Era presidida pel virrei o lloctinent general i tenia dues seccions: una per als afers civils i una altra per als assumptes criminals. Tanmateix no tenia jurisdicció sobre tots els territoris.

Sobre una part de les terres hi tenien jurisdicció els nobles, els quals tenien llurs propis tribunals i presons. Fins i tot arribaven a condemnar a mort. En altres terres, hi tenien el dret de jutjar alguns alts eclesiàstics. Només una part del territori, l’anomenat de jurisdicció reial, el tribunals del rei hi impartien justícia.

ACTIVITATS

1. Qui són avui els encarregats de fer justícia? Tothom és igual davant la llei?

2. Explica què vol dir aquest refrany de s. XVII: “En procés amb el senyor, el pagès mai no té raó”.

oncepte d’Antic Règim

Aquest sistema de poder, justificat per la voluntat de déu, amb institucions oligàrquiques (no democràtiques) i amb una justícia fragmentada i a mans dels propietaris de terres, és el que és coneix en la història com a Antic Règim.

’absolutisme monàrquic

Al llarg de l’Edat Moderna, en especial durant la crisi del s. XVII, les monarquies europees van tendir a l’absolutisme. Duent a les últimes conseqüències la idea que la seva autoritat venia de déu, no els va ser difícil arribar a la conclusió que res no podia oposar-se a les seves idees encara que fossin equivocades.

D’altra banda, els nombrosos conflictes del s. XVII i la crisi econòmica van ajudar a crear l’ambient social adequat. Sembla que les persones accepten millor l’autoritat en circumstàncies d’inseguretat.

Per poder tenir un poder absolut calia, a més, tenir una base social de poder. Els monarques absoluts la van trobar en la burgesia mercantil de les ciutats i en determinats sectors de la noblesa.

Conjuntament amb tot plegat van enfortir els mecanismes de l’estat. El Regne de França ca ser el lloc on més va triomfar les idees absolutistes a partir del regnat de Lluís XVI, el “Rei Sol”.

Les mesures més rellevants de l’absolutisme van consistir a augmentar l’exèrcit, controlar el govern local mitjançant delegats reials, imposar una sola llengua –la del monarca- i controlar la difusió de les idees a través de la censura.

ACTIVITATS

  1. Enumera les causes de l’absolutisme monàrquic i classifica-les en social, ideològiques, econòmiques i psicològiques.

  2. Posa un exemple, encara que sigui imaginari, que expliqui la frase: “Sembla que les persones accepten millor l’autoritat en circumstàncies d’inseguretat”.

ls conflictes. Causes

Durant l’Edat Moderna a Europa, els conflictes més greus van néixer, entre d’altres, de causes econòmiques –com, per exemple, les revoltes de la pagesia contra els nobles per les diferències de nivell de vida i l’espoliació que en feien-, psicològiques –l’agressivitat humana, la inseguretat, la por...-, ideològiques –maneres intolerants de pensar diferent- i d’afany de poder o polítiques –posseir nous territoris, imposar la pròpia voluntat, posseir més-. A tot plegat cal afegir-hi les intencions dels personatges en el poder (causa intencional).

A tot això, en l’anàlisi de les causes d’un conflicte, cal afegir-hi el temps en què aquestes es produeixen: si els motius d’un conflicte són recents, es parla de causes immediates; i si aquests són remots, es diu que es tracta de causes llunyanes.

Potser la causa que més es va esmentar durant l’Edat Moderna per part dels dirigents va ser la de caràcter religiós. Efectivament, durant el s. XVI la unitat religiosa cristiana es va trencar a causa de l’anomenada reforma protestant. Un frare, Martí Luter, va reformar l’Església d’Alemanya i es va separar de Roma. A ell el van seguir altres reformadors com Joan Calví a Suïssa i el rei Enric VIII a Anglaterra. El cas és que França, durant el s. XVI, va patir vuit guerres civils entre catòlics i hugonots (nom dels protestants francesos). En el segle següent, l’anomenada guerra dels Trenta Anys (1618-1648), realitzada sobre el territori alemany, també va tenir caire religiós.

Les causes d’aquest conflictes, però, no eren solament de caire religiós, s’hi troben barrejats motius econòmics, psicològics i de lluita pel poder territorial.

ACTIVITATS

  1. Quantes causes es poden trobar en l’origen d’un conflicte?

  2. Enumera alguns conflictes que coneguis. Quines causes et sembla que els originen?

  3. Localitza algun conflicte actual. Descriu en què consisteix i formula’t preguntes sobre les seves causes. Pots usar com a font articles o notícies de diaris i revistes.

nàlisi d’un conflicte: la guerra dels Segadors (1640-1652)

Causes. L’anomenada guerra dels Trenta Anys (1618-1648) va enfrontar diversos estats europeus, entre els quals les monarquies hispànica i francesa, en conflicte d’ençà de la declaració de guerra feta per Richelieu el 1635. Com a conseqüència , la frontera amb Catalunya passà a ser teatre d’operacions militars. El rei Felip IV, per mitjà del seu primer ministre el comte-duc d’Olivars, envià l’exèrcit a Catalunya i exigí una lleva de 6.000 catalans a més dels naturals allotjaments dels soldats. Entre els anys 1635 i 1640, la guerra es localitzà al voltant del castell de Salses, al Rosselló. També es té notícies d’enfrontaments constants entre pagesos i soldats per la qüestió dels allotjaments. Alguns van ser molt violents, com ara els que tingueren lloc a Santa Coloma de Farners i a Riudarenes, poblacions que foren saquejades i arrasades pels terços.

L’any 1640, l’anunci que les tropes passarien l’hivern a Catalunya i que aquesta pagaria les despeses mentre durés el conflicte, va contribuir a crear un ambient popular contra la guerra.

El Corpus de Sang. El 7 de juny, diada del Corpus, uns 500 segadors van entrar a la ciutat de Barcelona per llogar-se a treballar. Un incident amb un agutzil va encendre els ànims i els pagesos es van amotinar: van matar el virrei i diversos personatges vinculats al monarca foren perseguits. Pau Claris, president de la Generalitat, assumí tot el poder i va buscar el suport de la monarquia francesa: el 1641 el rei Lluís XIII de França fou nomenat comte de Barcelona.

La guerra entrava en una altra fase: l’ofensiva castellana. El 1641, les tropes de Felip IV s’apoderaven de Tarragona i el 1644 de Lleida. Les esperances posades en els francesos, que havien ocupat Perpinyà el 1642, aviat s’esvaïren, car els problemes d’allotjament es reproduïren i per l’autoritat prepotent de llur virrei.

Fi de la guerra. Barcelona va ser assetjada durant més d’un any i fou ocupada l’octubre de 1652. Felip IV jurà les Constitucions de Catalunya però es reservà el dret de proposar candidats a l’elecció dels càrrecs de la Generalitat i del Consell de Cent.

La mutilació de Catalunya. La guerra entre França i la monarquia hispànica continuà fins el 1659 en què es va signar la Pau dels Pirineus que cedia el Rosselló, el Capcir, el Vallespir, el Conflent i part de la Cerdanya al Regne de França.

ACTIVITATS

  1. Resumeix els fets principals de la guerra dels Segadors en un fris cronològic.

  2. Classifica les causes de la guerra dels Segadors en pròximes i llunyanes i també en polítiques, psicològiques i econòmiques.

ACTIVITATS

  1. Fes una relació de les queixes pageses que s’evoquen al llarg d’aquest romanç.

  2. Què vol dir que “el rei Nostre Senyor declarada ens té la guerra”? Aquin episodi històric es refereix?

  3. A quina circumstància històrica es refereix el romanç quan diu que “el gran comte d’Olivar sempre li burxa l’orella”?

  4. Què va passar el 1640 a Riudarenes i a Santa Coloma de Farners?

  5. Quina circumstància històrica evoquen els fets que s’esmenten des de “el pa que no era blanc” fins a “deshonraven les donzelles”? Quina importància va tenir com a causa de la guerra dels Segadors?

  6. A qui representa el virrei? Per què li atribueixen la frase de “llicència els he donat jo, molta més se’n poden prendre”?

  7. Qui era el virrei mort a l’entrant de la galera?

l darrer conflicte modern: la Guerra de Successió

A començaments del segle XVIII, va morir sense successió el rei Carles II. Aquest fet va ser l'origen d'un conflicte internacional al voltant de la successió a la monarquia hispànica. El rei, en el testament, havia designat Felip d'Anjou com a successor, i aquest va jurar les constitucions catalanes. Però, tot i això, entre la burgesia i la baixa noblesa de Catalunya predominaven les simpaties per un altre candidat, l'arxiduc Carles d'Àustria.

Els austriacistes catalans van signar un pacte d'ajut militar amb Anglaterra i, poc més tard, van proclamar l'arxiduc Carles, rei. Des d'aquest moment, la guerra internacional, a la península, es va convertir en guerra civil.

La superioritat militar dels felipistes, i el fet que Carles d'Àustria heretés la corona de l'imperi austríac, van conduir les potències europees a signar el Tractat d'Utrecht (1713). Aquest tractat posava fi a la guerra de Successió espanyola i confirmava Felip d'Anjou com a rei d'Espanya.

A Barcelona, 5.500 homes dirigits pel conseller en cap Rafael de Casanova van resistir fins que, l'11 de setembre de 1714, es va produir l'assalt final felipista a la ciutat.

La Guerra de successió va significar l'ocupació de Catalunya per les tropes francocastellanes i, alhora, la desaparició de totes les institucions catalanes, que s'havien anat configurant des de l'alta Edat Mitjana.

E

L

L

L

L

L

L

E

L

E

L

E

E

C

A

Condicions d'ús Informa de l'ús abusiu Imprimeix | Tecnologia de Llocs web de Google