Competitie

Publiek gedeelte en Alleen voor leden gedeelte

Een aantal pagina's uit deze rubriek is voor iedereen toegankelijk. Daarnaast zijn een aantal pagina's is enkel zichtbaar en toegankelijk voor leden van de competitiegroep met DDAT licentie.

Heb je nog geen toegang? Vraag die dan aan via dit formulier: Aanvraag toegang (en door een e-mail te sturen naar ddat.bestuur@gmail.com in geval van niet-DDAT Licentiehouders.

Klik op onderstaande knop om naar het afgeschermde competitiegedeelte te gaan, of gebruik de link https://competitie.ddat.be

Dringend gezocht : officials!

Dat vrijwilligers onbetaalbaar zijn voor een organisatie blijkt uit de vele initiatieven die overal genomen worden: van Internationale dag van de vrijwilliger tot Week van de vrijwilliger, van Weldoeners op Radio 2 tot vrijwilligerswerk.be waar meer dan 3000 vacatures openstaan.


We kunnen er gewoon niet meer om heen, een club staat of valt met de vrijwilligers.

Vrijwilligers maken overal het verschil! Ze zijn onmisbaar voor een (sport)club, zo ook bij de 'De Dolfijnen Asse-Ternat'.

Om onze zwemmers te laten deelnemen aan wedstrijden hebben we officials nodig. En ja, wees er maar zeker van, je bent echt nodig! Je bent een onmisbare schakel!


Graag willen we vanuit het bestuur, de trainers, maar vooral vanuit de zwemmers een oproep lanceren: help onze wedstrijdzwemmers en word official.


Plan alvast in jouw agenda:

* woensdag 14 september 2022: theoretische opleiding.

* woensdag 21 september 2022: herhaling van de theorie en examen.

Deze opleiding voor kandidaat offficials TAK (tijdopnemer, aankomstrechter, keerpuntrechter, zwemrechter en oproepkamer verantwoordelijke) gaat door in het Hotel Eurovolleycenter, Beneluxlaan 22 te Vilvoorde, telkens van 19u30 tot 22u30.

Na deze theoretische cursus worden er twee stagebeurten en twee praktische proeven georganiseerd. En vanaf dan ben je officieel een official


Alle kosten verbonden aan deze opleiding worden door de club gedragen.


Wens je graag alle info? Deze kan je op de site Opleidingen TAK Vlaams-Brabant terugvinden.


Ben je geprikkeld? Twijfel je nog? In beide en alle andere gevallen kan je steeds terecht bij mij. Ik breng je dan graag in contact met een official die je in geuren en kleuren zal vertellen hoe hij/zij het official-zijn ervaart.


Onze zwemmers rekenen op jou!


PS: de nood is echt aanwezig. We komen officials te kort. Op de wedstrijd te Oostende (eind mei) zal DDAT een boete moeten betalen omdat we niet genoeg officials afvaardigen voor het aantal aanwezige DDAT-zwemmers. We zullen deze boete betalen. Natuurlijk zullen we dat. Maar de volgende stap, kinderen ontgoochelen, willen we echt ten allen tijde vermijden, dus nogmaals, onze zwemmers rekenen op jou!

Welkom bij DDAT Competitie

Welkom bij De Dolfijnen Asse Ternat en de boeiende en uitdagende wereld van het zwemmen.


DDAT werkt met zwemmers van diverse leeftijden, op diverse niveaus en met verschillende doelstellingen. We bieden hen een zwemopleiding met technische sessies, gevarieerde trainingen en competitiezwemmen. We doen dit met gediplomeerde trainers, die zich ook geregeld bijscholen.


DDAT traint op twee locaties : het zwembad DEN AERBERG in Asse en het zwembad PULS in Ternat


De trainers van DDAT willen dat alle zwemmers een waardevol deel van onze club zijn. Zij zullen er alles aan doen om elke zwemmer een zwemjaar vol uitdaging, plezier en kameraadschap te bezorgen. Elke trainer is aanspreekbaar en bereid om al je pertinente vragen te beantwoorden. Op die manier willen de trainers dat elke geëngageerde zwemmer zich thuis voelt in de club.


Ook de leden van het bestuur staan klaar om op al jullie vragen een antwoord te geven.


DDAT heeft zwemprogramma’s voor elke zwemmer op elk niveau, zodat iedereen zijn of haar persoonlijke doelen kan nastreven en bereiken. DDAT onderschrijft de lange-termijn-ontwikkeling in de zwemsport, met als overtuiging dat er ook plezier moet zijn, zodat zwemmers succesvol kunnen blijven zwemmen tot op latere leeftijd en een levenslange liefde ontwikkelen voor hun sport.

Waarom competitiezwemmen ?

Kunnen zwemmen dat is mooi, competitiezwemmen dat is de slagroom op de taart! Want geef toe, competitiezwemmers zijn prachtige atleten.

Fier rechtop, in badpak of in zwembroek paraderen zij door het zwembad. Hun lichaam straalt lenigheid en kracht uit. Elke spier is getraind, gestroomlijnd glijden ze door het water, alsof het geen moeite kost, alsof ze één zijn met het biotoop waarin ze dag na dag hun baantjes trekken.


Zwemmen is een individuele maar geen eenzame sport. Er wordt steeds getraind in clubverband, een aantal zwemmers per baan. Er heerst een gemoedelijke sfeer, een vriendschappelijke concurrentie. Zwemmers uit één club zorgen voor elkaar, hebben respect voor elkaar, troosten mekaar in minder goede momenten. Hoeft het gezegd dat een kind hier een aantal sociale vaardigheden leert die onontbeerlijk zijn in zijn verdere leven.


Zwemmen is een zeer technische sport, een sport waar verschrikkelijk hard moet getraind worden indien men wil presteren. Dikwijls zijn ouders bang dat de vele uren training niet te combineren zijn met de schoolse activiteiten van hun kinderen. Niets is minder waar! De ervaring leert dat zwemmers die hun sport ter harte nemen en gedisciplineerd trainen meestal ook heel goed hun schooltaken plannen en schitterende resultaten halen op school.


De discipline die een goed zwemmer leert opbouwen, de concentratie nodig bij het nemen van een perfect keerpunt, bij een goede startduik of bij de opbouw van een wedstrijd komen heel goed van pas bij het instuderen van leerstof of het afleggen van een moeilijk examen.


Bovendien is bij zwemmen het gevaar op zware kwetsuren vrijwel nihil. De zwemsport geeft geen contactletsels. Overtrainde spieren kunnen voorkomen maar met de nodige rust, een degelijke voeding en de juiste medische begeleiding zijn deze kwetsuren meestal vlug hersteld. Blijvende letsels zoals kapotte knieën, versleten gewrichten, hoofdletsels,… zijn in de zwemsport vrijwel onbestaande.


Tot slot zou ik nog willen aanhalen dat onze competitiezwemmers begeleid worden door zeer bekwame trainers, die met een onuitputtelijke energie trainingsschema’s opstellen, de laatste trends in de zwemwereld volgen, bijscholen, kortom hun ziel verkocht hebben aan de zwemsport.


Voeg daarbij nog een bestuur dat steeds open staat voor nieuwe ideeën, kosten noch moeite spaart voor de ondersteuning van zowel de zwemschool als de competitiegroep en U hebt alle redenen om ons te vervoegen, hetzij als zwemmer, hetzij als supporter, hetzij als sponsor.