Jaarlijkse Wijndegustatiecursus

17e Wijndegustatiecursus in Drongen

We nodigen je graag opnieuw uit op onze 4 wijnproefavonden, op de vrijdagen 16/11, 23/11, 07/12 en 14/12/2018, telkens van 20u tot ongeveer 23u. Net als de vorige jaren hebben onze wijnavonden een niet-commercieel karakter.

Gastspreker: Alain Bloeykens is al ruim 20 jaar actief in de wijnjournalistiek. Hij is het vaste gezicht van de krant Het Nieuwsblad/De Gentenaar en recenseert eveneens wijnen voor verschillende magazines. Ook op radio en tv is hij actief. Voor het VRT-programma Vlaanderen Vakantieland maakte Alain samen met Ben Roelants een wijnreeks en elk jaar, tijdens de Tour de France, hoor je hem op Sporza radio de leukste wijndomeinen bezoeken. Alain is tevens de stichter van het wijnsalon Megavino in Brussels Expo, dat dit jaar zijn 20e verjaardag viert met België als gastland.

Thema’s: - 16 november: WIJN UIT EEN DOOS... KAN DAT LEKKER ZIJN ?

15 jaar geleden was de kop van het allereerste artikel van Alain in Het Nieuwsblad over de bag-in-box: ‘Wijn voor alcoholisten’. Vandaag weten we wel beter. De (r)evolutie die de wijndoos meegemaakt heeft is fenomenaal! Op alle vlakken. Qua verpakking en uiteraard qua inhoud. Steeds meer, zelfs gereputeerde, producenten hebben geen schrik meer om hun wijn in een bib af te vullen. En ook de consument volgt. Wist je dat de voorbije zomer meer wijn in een doos verkocht werd dan het equivalent in flessen...?! Wij doen de test en storten ons op de party boxes!

- 23 november: SUPERMARKTWIJN... ENKEL SLOBBERWIJN OF OOK HET BETERE WERK ?

September en oktober stonden in het teken van de wijnfestivals in de supermarkten en dat zal de consument geweten hebben! Advertenties in kranten, radiospots, brievenbussen vol met folders en uiteraard redactionele bijdrages zoals de '50 Beste Festivalwijnen' in het Nieuwsblad. Het marktaandeel van de grootdistributie is vandaag fenomenaal geworden: 90% van alle Belgen durft wel eens een flesje wijn in de supermarkt kopen en meer dan 60% doet dit wekelijks. En wat te denken van de harddiscounters (Aldi, Lidl) die zich steeds meer in het wijndebat mengen? We proeven een eigenzinnige selectie van Alain, lees: producenten die hij al langer kent!

- 7 december: 'KOPPELAVOND'... PARDON?

Neen, het wordt geen amoureuze of sterker nog, erotische avond maar de plaats waar u deze keer gaat zitten is wel cruciaal! Waarom? We gaan per 'koppel' proeven, lees: u en uw buurman/vrouw. Waarom? Omdat jij en jouw buur telkens - blind uiteraard - een andere wijn geschonken krijgen. Wijnen die met elkaar verband houden en toch verschillend zijn... Aan u om te ontdekken wat het verschil is. U proeft dus zowel wijn uit uw glas als uit dat van uw buur. Spielerei noemt Alain het, maar wel razend interessant om uw proefcapaciteiten aan te scherpen! Noem het de grote koppeltest... benieuwd wie de meest alerte proevers zijn!

- 14 december: WINTERBARBECUE MET BIJPASSENDE 'WIJNEN MET EEN VERHAAL'

Reeds jaren is er grote vraag naar, maar deze keer gaat het echt gebeuren: Fabian en zijn keukenbrigade gaan voor een heuse winterbarbecue en Alain plaatst daarbij een selectie van ‘zijn’ favoriete wijnen. Wijnen waar Alain 100% achter staat, daarom niet allemaal absolute toppers, maar wel stuk voor stuk wijnen die een verhaal te vertellen hebben. Omdat wijn zoveel meer is dan een fles. Het verhaal van een druif, een producent, een lap grond of een eigenzinnige manier van wijn maken. Een hapjesavond met een flinke dosis poëzie... Moet ook kunnen, denken we zo...?!

Locatie: Landgoed De Campagne, Gijzelstraat 12 te Drongen-Luchteren.

Deelnameprijs voor de 4 avonden samen: € 112 per persoon. Wie meegaat met CuVino naar Megavino op vrijdag 19 oktober krijgt € 10 korting op de deelnameprijs van de wijncursus en betaalt dus slechts € 102 per persoon.

Alle degustaties en de barbecuehapjes op 14/12 zijn inbegrepen. Het is enkel mogelijk om zich voor de 4 avonden samen in te schrijven. Wie een avond niet kan komen, mag zich laten vervangen.

Meebrengen: Een 4-tal megavino-degustatieglazen of ISO standaard proefglazen + 1 waterglas.

Info & inschrijvingen: voor 11 november (of zolang er plaatsen zijn) bij Luc Dierick, E-mail: luc.dierick@telenet.be. De reservatie is pas geldig na betaling van de deelnameprijs op rekeningnr. BE28 0631 8589 9020.

Organisatie: CuVino (www.facebook.com/CuVino.be), m.m.v. Stad Gent - Departement Cultuur, Sport en Vrije Tijd.

pdf uitnodiging