Datalekprotocol laten opstellen

Datalekprotocol laten opstellen


Als je bent zoals de meeste bedrijfseigenaren, denk je waarschijnlijk dat een datalek je niet kan overkomen. Misschien ben je zelfs in de veronderstelling dat als je bedrijf klein is, je geen doelwit bent. Maar dat is niet altijd waar. In feite is 43 procent van de cyberaanvallen gericht op bedrijven met minder dan 250 werknemers. Dus wat kun je doen om je gegevens te beschermen? Het begint met het opstellen van een protocol voor hoe om te gaan met een datalek als die zich toch voordoet.


Wil je een datalekprotocol laten opstellen? Neem dan contact op via de link.

Wanneer is er sprake van een datalek?

Het is niet gemakkelijk om te weten wanneer er een datalek is. Soms kom je het te weten door een onderzoek, maar meestal is het het bedrijf dat het probleem meldt. Inbreuken op gegevens gebeuren vaak, dus is het belangrijk dat bedrijven systemen hebben om gevoelige informatie te beschermen. Het kan al moeilijk genoeg zijn om een bedrijf te runnen zonder je zorgen te maken over hackers die in je systeem binnendringen en gegevens van klanten stelen - wat je uiteindelijk meer geld kan kosten dan wanneer je alleen maar beveiligingsmaatregelen getroffen hebt!

Het lijkt misschien alsof dit iets is waar alleen grote bedrijven zich zorgen over hoeven te maken, maar bedrijven van elke grootte kunnen gehackt worden of persoonlijke gegevens van betrokkenen worden gestolen als ze niet voorzichtig zijn. Dat gezegd zijnde, zou bescherming tegen deze bedreigingen een van de topprioriteiten moeten zijn van elke ondernemer.

Van een datalek is sprake als vertrouwelijke informatie van een bedrijf gelekt of gestolen wordt. Dit kan gaan om zaken als klanteninformatie, creditcardnummers, en personeelsgegevens. Wanneer een datalek gebeurt, kan dat een enorme klap zijn voor de reputatie van het bedrijf, en het kan veel geld kosten om het te herstellen. Helaas komen gegevensinbreuken steeds vaker voor, dus is het belangrijk om erop voorbereid te zijn.

Wanneer is er sprake van een datalek?
Wat is een datalekprotocol?

Wat is een datalekprotocol?

Als je een bedrijfseigenaar bent, dan weet je dat gegevensinbreuken kostbaar kunnen zijn. Je moet je niet alleen zorgen maken over de kosten van het herstel van de schade, maar ook over de kosten van het verlies van klanten die misschien geen zaken willen doen met een bedrijf dat gegevensbeveiliging niet serieus lijkt te nemen. Dus, wanneer moet je een protocol tegen datalekken opstellen? Wel, er is geen pasklaar antwoord, maar er zijn wel enkele dingen om in gedachten te houden.

Waarom moet je een protocol tegen datalekken opstellen?

Een datalek kan elk bedrijf overkomen, hoe groot of klein ook. Om je klanten en je bedrijf te beschermen tegen de gevolgen van een datalek, is het belangrijk een protocol voor datalekken op te stellen. Dit document zet de stappen uiteen die je zult nemen bij een gegevensinbreuk. Door een plan klaar te hebben, kun je de schade van een datalek tot een minimum beperken.

Waarom moet je een protocol tegen datalekken opstellen?
Contract opstellen: Protocol datalek