Hoe zaaien?

Deze pagina geeft je een beknopt overzicht van het hoe en waarom van zaaien. Een uitgebreide tekst van de hand van Eduard vind je hier.

Waarom zaaien?

Het belangrijkste is dat men de plant kan zien opgroeien van onooglijk klein zaadje tot volwassen bloeiende plant. Men is dan later ook fier wanneer men planten van 10-20-30 of meer jaren oud heeft die men zelf gezaaid heeft. Aan die planten hecht men dan ook veel meer waarde dan aan de gekochte exemplaren.

Financieel is het natuurlijk ook zeer aantrekkelijk. Men durft voor sommige planten in de handel veel geld vragen. De uit zaad gewonnen planten zijn bijna gratis. Planten die men teveel heeft kan men bovendien met andere liefhebbers ruilen en alzo nogmaals zonder bijkomende kosten zijn verzameling uitbreiden.

Voor sommige soorten cactussen en vetplanten is zaaien de enige mogelijkheid om ze te bekomen aangezien de planten niet in de handel verkrijgbaar zijn, enkel de gespecialiseerde zaadleveranciers kunnen er zaad van aanbieden.

Uit de vele zaailingen van een gezaaide soort kan men die uitkiezen die men het mooist vindt. De meeste soorten bezitten een grote variatie van bedoorning en dergelijke. Deze keuze is natuurlijk zeer persoonlijk. Men kan de andere zaailingen ruilen.

Nog een andere reden is het doen van kweekproeven. Men kan zo op een goedkope manier experimenteren en heel wat ervaring op doen.

Ook het zaaien van entstammen is zeer nuttig. Men kan hierop later de moeilijker soorten enten die men gezaaid heeft. Van de zaailingen die men te veel heeft, kan men er regelmatig enkele cadeau doen aan vrienden en kennissen. Dit is de ideale manier om enthousiasme op te wekken bij anderen en alzo de liefde voor de succulenten door te geven.

Hoe gaan we te werk

  • Vul 5,5cm potjes met grond en druk zachtjes aan.

  • Zet de potjes in een kom met water zodat de grond zich kan vol zuigen, tot de bovenkant van de grond zwart is van het vocht.

  • Strooi de zaadjes in de potjes (1 portie per potje). Dit kan los uit de hand, of gemakkelijker, vanuit een in V-vormig gevouwen papiertje.

  • Druk de zaden met een plat voorwerp aan. Bedek ze echter niet met zand.

  • Breng een laag kiezeltjes aan. Zorg dat de grond juist bedekt is. De steentjes beletten de algengroei.

De ideale kiem- en groeiomstandigheden.

Drie factoren zijn van belang:

  • Vocht: Plaats de zaaipotjes in een gesloten omgeving zodat er een gespannen, vochtige atmosfeer ontstaat. In een gesloten plastic zak bijvoorbeeld gaat dit zeer goed.

  • Warmte: De meeste cactuszaden kiemen bij een temperatuur van 20 tot 25 graden Celsius. Wisselende temperaturen werken bevorderend. Dus 's nachts mag de temperatuur rustig dalen tot 10-15 graden Celsius.

  • Licht: nadat de zaden zijn gekiemd hebben ze veel licht nodig, echter geen direct zonlicht daar de plantjes dan verbranden. Bescherm tegen de felle zon door bv. af te schermen met dun papier.

Wanneer de eerste doorntjes zichtbaar worden, begint men af en toe te luchten, de plantjes moeten stilaan afgehard worden. Langzaam laat men ze gewennen aan de buitenlucht. Laat ze dan ook af en toe eens droog komen.

Verspenen

Verspenen doet men wanneer de plantjes groot genoeg zijn om te hanteren, of wanneer de zaailingen elkaar verdringen en geen plaats meer hebben om te groeien. Zet de zaailingen niet te ver uit elkaar, ze gedijen het best dicht bij elkaar en in een niet te grote pot.