Hoe verpotten?

Waarom verpotten?

In de natuur kunnen de planten ongehinderd hun wortels ontwikkelen. Ze kunnen in alle richtingen op zoek naar voedsel. Zelfs als ze in kleine spleten groeien, zorgt moeder Natuur toch voor voldoende humus e.d.

In een pot kunnen de wortels niet weg zodat ze na een tijd de pot volledig vullen en er zelfs uitgroeien. Bovendien zal de grond na een tijd verzadigd worden door kalk (van het gietwater) of resten van de meststoffen.

Waarin verpotten?

Vroeger gebruikte men rode stenen potten, maar sinds het pvc-tijdperk is aangebroken kunnen wij over zwarte of bruine plastiek potten beschikken. De zwarte zijn beter omdat ze de warmte gemakkelijker opslorpen, wat in ons klimaat zeker een voordeel is.

Gebruik zeker nooit te grote potten. Eerst en vooral is het esthetisch niet verantwoord : zoek het kleine plantje in de grote pot, maar bovendien is het voor de plant beter dat de pot juist op maat is i.v.m. het opnemen van de warmte. De grondsamenstelling behandelen we apart. Je kan op grondsamenstelling klikken als je er meer over wilt weten.

Hoe verpotten?

Een zeer bedoornde plant verpotten zonder zijn vingers te prikken, ligt niet zo voor de hand. Zelfs met handschoenen bezeert men zich nog.

Een eenvoudige truk om het toch tot een goed einde te brengen, is een stuk krantenpapier oprollen en rond de basis van de plant doen; de twee uiteinden van het papier met 1 hand stevig vasthouden en met de andere hand de pot losmaken of daarna de plant in de nieuwe pot zetten. Pas de grootte en de dikte van de krant aan aan de grootte van de plant. Bij planten van meer dan 25 cm doormeter lukt het niet meer, maar voor alle andere is het een handig hulpmiddel.

Wanneer verpotten?

In principe kunt U het ganse jaar rond verpotten. Ja, ook in de winter, maar dan wel op voorwaarde dat de nieuwe grond tamelijk droog is en een temperatuur heeft van minstens 10 graden Celsius.

Maar eigenlijk is de beste tijd om het te doen vanaf maart tot en met september. Je loopt dan het minste risico op verlies en de betreffende plant heeft dan nog de tijd om aan te slaan.

Hoe dikwijls verpotten?

Elk jaar verpotten is niet nodig, althans niet voor planten die ouder zijn dan 3 jaar. Zaailingen hebben een apart regime (daarover vertellen we iets in het volgende hoofdstukje).

Een plant die in een goede pot staat en geregeld in de juiste verhoudingen voedsel en water krijgt, moet om de drie jaar verpot worden. Zo worden de wortels niet elk jaar verstoord, maar zo blijft het potmedium waar de plant in groeit toch optimaal.

En wat met zaailingen?

Zaailingen moeten na een paar maanden (als ze ongeveer 1/2 cm groot zijn) verspeend worden. Men haalt ze dan voorzichtig uit het zaaipotje en plant ze mooi in rijen op ca. 1/2 cm van elkaar in een laag bakje.

Als ze het jaar daarop minstens verdubbeld zijn qua omvang, zetten we ze best eerst nog in een potje waarin een fotorolletje heeft gezeten (met een warme naald eerst wel een paar gaatjes in de bodem prikken voor de waterafvoer) en pas het volgende jaar worden ze dan in een 5,5 potje gezet. Daarna volgen ze het regime zoals hierboven beschreven.