Cactussen & Vetplanten vzw

nieuws

Zaadlijst 2024

Ook voor dit jaar hebben we weer een nieuwe zaadlijst samengesteld. Onze zaadlijst steunt op de zaden die onze liefhebbers ons ter beschikking stellen. Hierdoor kunnen we ons aanbod uitbreiden met aankopen van andere soorten die we nog weinig hebben gehad.

Veel van onze leden hebben zich gespecialiseerd in bepaalde geslachten waarvan ze ook de bloemen bestuiven en trachten zaden te oogsten. Daarom deze oproep: Wie heeft nog enkele soorten zaden geoogst die je zelf niet nodig hebt of waarvan je er teveel hebt en wil je daar andere liefhebbers een plezier mee doen?

Graag een seintje aan Luc  luc.stapelia@hotmail.com

De nieuwe zaadlijst kan je bekijken en downloaden.

Je kan zaden bestellen door het formulier in te vullen en naar ons op te sturen of mailen. Dit formulier kan dus NIET ONLINE ingevuld worden.

Als je de zaadlijst niet kan downloaden, kan je een mailtje sturen naar info@cactussenvetplanten.be dan sturen we je deze op.


17de plantenbeurs: 26 mei 2024


Op zondag 26 mei 2024 organiseren we reeds voor de zeventiende maal onze plantenbeurs in CC ’t Gasthuis te Wijnegem. Na het succes van vorig jaar, hebben we opnieuw voor een zondag gekozen.

Zoals vorige jaren krijgen de trouwe standhouders de eerste gelegenheid om hun plaatsen te reserveren, maar ook nieuwe geïnteresseerden kunnen natuurlijk een plaats vragen.

De lage prijzen per tafel (lengte 1,80 m.) blijven ook dit jaar behouden, voor onze leden dus € 3 per tafel, voor niet-leden € 5 De openingsuren blijven ongewijzigd van 10 tot 16 uur en de toegang voor de bezoekers blijft gratis.

 

Zoals gebruikelijk is de reservatie pas bevestigd na betaling van het aantal gewenste tafels via overschrijving op rekeningnr: BE53 9797 8772 2453 en BIC: ARSPBE22 van "Cactussen & Vetplanten vzw".

Met vragen, opmerkingen en inschrijving kan je steeds terecht op het secretariaat van de vereniging, mail: info@cactussenvetplanten.be

Meerdaagse reis naar Groningen en omstreken

 van 1 tot 4 juli 2024

 

Tot tweemaal toe werd deze reis uitgesteld wegens het gekende virus. Eindelijk kunnen we deze reis terug aanbieden.

Aan een democratische prijs willen we verder gelegen locaties in het noorden van Nederland en één in Duitsland bezoeken.

Deze reis staat in het teken van vele bloemen en planten, uiteraard ook cactussen en vetplanten, die we kunnen bewonderen en aankopen in kwekerijen en tuinen.

Wie interesse heeft in cultuur en andere bezienswaardigheden komt ook aan zijn/haar trekken in Groningen en op een verrassingslocatie in Duitsland.

We overnachten nabij Groningen. Het is de ideale locatie om zowel tijdens de heenreis, ons verblijf en de terugreis de geplande uitstappen te doen.

In de prijs voorzien we alle maaltijden vanaf het middagmaal tijdens de heenreis tot het middagmaal tijdens de terugreis. Tevens zijn het vervoer met een luxeautocar en alle toegangsgelden inbegrepen.

 

Voor de voordracht van 16 december en tijdens de pauze tonen we een korte presentatie over het programma van deze uitstap.

 

Heb je interesse of heb je vragen, laat het ons weten: info@cactussenvetplanten.be of 0477 09 19 61


Programma: Meerdaagse reis naar Groningen en omgeving van 1 juli tot 4 juli 2024

Dag 1

We vertrekken omstreeks 7 uur richting Groningen. Onderweg houden we nog een korte ontbijtstop. In Maarssen maken we een gegidste boottocht op de Vecht. Al varend wordt een middagmaal aangeboden. Nabij Maarssen brengen we ook Gerrit Melissen een bezoek. Hij zal ons gastvrij met een hapje en een drankje in zijn serres van 1000 m² ontvangen. 

Na aankoop van onze liefhebbersplanten zetten we onze weg verder naar ons hotel nabij Groningen waar het avondeten op ons wacht.

 

Dag 2

Na het ontbijt vertrekken we naar Groningen. We verkennen de stad op eigen tempo of voor de liefhebbers met een gegidste rondleiding. ’s Middags eten we in Groningen.

Daarna bezoeken we Tuingoed Foltz in Meeden. Na een korte uitleg van de eigenaar kan iedereen op eigen houtje de tuinen, de kwekerij en het achterland verkennen.

In Zuidbroek ontmoeten we Gerard Geling en bezoeken we Bronsema.

Kwekerij Bronsema met een oppervlakte van 30 000 m² is een groothandel gespecialiseerd in export die enkel groepen ontvangt.

Buur Geling, gekend van zijn grote verzameling agaven, verwelkomt ons in zijn serre waar we planten kunnen aankopen.

Nadien rijden we opnieuw naar ons hotel waar we ons avondmaal gebruiken.

Dag 3

Die dag trekken we de Nederlandse grens over. Na het ontbijt rijden we naar Wiesmoor in Duitsland. Er is een grote bloemenhal en een park van 40 000 m² met vele bloemen, planten en bomen.

Het middagmaal is in Papenburg. Daar bezoeken we de scheepswerf Meyer waar cruiseschepen worden gemaakt!

Vervolgens keren we terug naar onze logeerplaats voor het avondeten.

 

Dag 4

Na ons ontbijt verlaten we Groningen. We trekken nog naar Beetsterzwaag. Daar is een prachtige tuin met meerdere serres waaronder een tropische kas, cactussen en vetplanten en andere exotische planten.

We krijgen een rondleiding en worden ondertussen verwend met een drankje en een gebakje. Daarna mogen we nog vrij nagenieten van de gewezen domeinen van de adel.

We eten weer gezamenlijk een middagmaal voor we vertrekken naar Langezwaag. Daar brengen we een bezoek aan hobbykweker Kramer.

Na onze laatste aankopen keren we huiswaarts. Er is nog een avondstop voorzien voor een vrij avondmaal.

 

Verblijf: Fletcher hotel Groningen Paterswolde ****

Prijzen per persoon (vrijblijvende annuleringsverzekering = 6,5% op de volledige reissom, bijstandsverzekering mogelijk)

€ 2 per dag voor gids en chauffeur inbegrepen

Nieuwe materiaalverantwoordelijke

 

Sinds enkele maanden hebben Marleen en Aloïs De Bie het beheer van het ‘kunststofmateriaal’ op zich genomen. Alle potten, hangers, schalen en platte bakken zijn ondertussen verhuisd naar Schilde en kunnen bij hen besteld worden per mail debie_alois@hotmail.com 

 

‘Grof’ materiaal en klein materiaal zoals etiketten,afdeksteentjes enz. blijven bij Carry en Rik en kunnen telefonisch besteld worden.

 

Het tijdig bestelde materiaal wordt nog steeds naar de vergaderingen meegebracht.

Lidgeld 2024

Ook in 2024 behouden wij het lidgeld op 15.00 euro voor alle leden, dus ook voor de leden uit Nederland en andere landen. Voor deze bijdrage krijg je elf nieuwsbrieven en een verzekering voor u en uw eventuele partner tijdens onze activiteiten. Er wordt dus geen bijdrage per aangesloten gezinslid gevraagd.

Er is één rekeningnummer voor alle betalingen. Door de nieuwe Europese regelgeving zijn buitenlandse overschrijvingen nu gratis met (het volgend jaar voor iedereen verplichte) IBAN: BE53 9797 8772 2453 BIC: ARSPBE22.

Lid worden?

Wil je lid worden van onze club, dan kan je hier een aanvraagformulier downloaden. 

Vul het in en stuur het terug, wij zorgen voor de rest. 

CaVeKa 2024

Het tijdschrift CaVeKa wordt uitgegeven door de Vlaamse cactusverenigingen en verschijnt elf maal per jaar (maandelijks behalve in augustus), in vierkleurendruk en behandelt reisverslagen naar de groeiplaatsen en plantbeschrijvingen van cactussen, vetplanten (en kamerplanten). De artikels worden geschreven door liefhebbers van de meewerkende verenigingen. De inhoud van dit tijdschrift wordt maandelijks vermeld in onze rubriek ‘boeken & tijdschriften’.

 Proefnummers en vorige jaargangen kan je tijdens de vergadering verkrijgen bij Irène.

Voor 2024 bedraagt de jaarlijkse bijdrage voor dit tijdschrift € 20 en bij onze vereniging wordt dit tijdschrift verdeeld op de ledenvergaderingen.

Opsturen (2x per jaar) kan ook voor € 8 extra.

Dit bedrag kan eveneens overgeschreven worden op rekening van Cactussen & Vetplanten IBAN: BE53 979787722453 en BIC: ARSPBE22 met vermelding CaVeKa

Ons lokaal

Alle activiteiten gaan door op de derde zaterdag van de maand, in  ‘t Gasthuis, Turnhoutsebaan 199, 2110 Wijnegem.

Achter het politiekantoor is er een parking. Op 200 meter is er een bushalte en is er de eindhalte van tramlijnen 5 en 10.

Wij hebben gekozen voor het lokaal Lazaret. Dit lokaal is gelegen in de tuin achter het centrale gebouw. Vanaf de parking is er een voetpad naar dit lokaal.

Als er mensen vroeger toekomen, kunnen zij altijd terecht in het hoofdgebouw van 't Gasthuis. Er is een zithoek en je kan er kranten en tijdschriften lezen.

Meer info over de verzorging en zaaien

Vanaf nu staan de uitgebreide teksten over het verzorgen en het zaaien van cactussen terug on-line. Eduard heeft ze een aantal jaren terug geschreven, maar ze zijn nog steeds een goede bron van informatie, en niet alleen voor mensen die net hun eerste cactus in huis gehaald hebben.

Opmerkingen zijn natuurlijk altijd welkom. En als iemand zich geroepen voelt om de teksten om te zetten naar het Engels of Frans, mag hij ons altijd contacteren.

Heb je een vraag?

Heb je een vraag over de verzorging van cactussen of vetplanten, of wil je de naam van een plant kennen, dan mag je een mail sturen naar info@cactussenvetplanten.be

We doen ons best zo snel mogelijk te antwoorden.