INNHOLDFORTEGNELSE
UNDER EMNET STARTFASE I "MITT KARRIERELØP" VIL BOSETTINGSTEAM FORTLØPENDE LEGGE UT RELEVANT OG VIKTIG INFORMASJON I DELTAKERENS INDIVIDUELLE CLASSROOM. DETTE MATERIELLET ER UNDER UTVIKLING OG VIL STANDARDISERES I STØRRE GRAD ILA. 2022. MATERIELL VIL LASTES OPP FORTLØPENDE PÅ DENNE SITE'N. DETTE KAN INKLUDERE INFORMASJON OM INTRODUKSJONSPROGRAMMET, REGLER FOR FRAVÆR, INFORMASJON OM SKATT, BOSTØTTE OSV.
Samarbeid med frivillighetssentraler og andre frivillige organisasjoner hvor vi legger til rette for deltakelse i frivillig arbeid i eget lokalmiljø. Mange deltakere er frivillige på ulike arenaer som Trondheims årlige julemarked, festivaler, dugnader, idrettsarrangement og Røde Kors-aktiviteter. Hvert år arrangerer INN "fritidstorg" hvor frivilligheten inviteres inn på deltakernes arena for å presentere seg og knytte kontakt.
Røde Kors tilbyr flere sosiale møteplasser. INN har en egen koordinator ved Røde Kors som jobber med inkluderingsaktiviteter som flyktningguide, turgruppe, språkkafe, sykkeltrening, treffested for ungdom, "sommerferie for alle" og leksehjelp.
Redd Barna har frivillige som hjelper nybosatte familier å delta på fritidsaktiviteter og i lokalmiljøet.
Språkkafe gir mulighet til å øve på norsk og treffe andre. På språkkafe møtes folk fra forskjellige kulturer og lærer fra hverandre. Det finnes språkkafeer i de fleste bydelene i Trondheim.
FIDS tilbyr kurs og veiledning om samfunnet, med temaer som skrevne- og uskrevne regler, demokrati, tradisjoner og velferdsstaten.
KIA tilbyr kurs i kulturell kompetanse for deltakere med liten eller ingen skolebakgrunn.
Digital opplæring er viktig for å motvirke digitalt utenforskap. Gjennom satsingen #digistart jobber vi sammen med TROVO for digital hverdagsmestring.
Tilhørighet i Trondheim en satsing innenfor skeiv tematikk
UNDER EMNET SAMFUNNSDELTAKELSE I "MITT KARRIERELØP" VIL VI LEGGE UT RELEVANT OG VIKTIG INFORMASJON I DELTAKERENS INDIVIDUELLE CLASSROOM. DETTE MATERIELLET ER UNDER UTVIKLING OG VIL STANDARDISERES I STØRRE GRAD ILA. 2022. MATERIELL VIL LASTES OPP FORTLØPENDE PÅ DENNE SITE'N. DETTE KAN OMHANDLE ELEMENTER SOM DEKKER DET OBLIGATORISKE INNHOLDSELEMENTET "LIVSMESTRING I ET NYTT LAND" (FYSISK OG PSYKISK HELSE, NY HVERDAG I NORGE, NETTVERK OSV.). MATERIELL UTVIKLET GJENNOM PROSJEKTET #DIGISTART TILPASSET SPOR 3 VIL OGSÅ DELES GJENNOM "MITT KARRIERELØP"-PLATTFORMEN. ØVRIG INNHOLD UNDER DETTE TEMAET VIL OMHANDLE DELTAKELSE I FRIVILLIG ARBEID, ØKONOMI.
Aktiviteter for karrierelæring:
Kartleggingsarbeid og samarbeid om individuell plan/integreringsplan og integreringskontrakt med mål om eierskap til eget introduksjonsprogram. Deltaker og programrådgiver jobber systematisk med karrierelæring på veien mot arbeid eller utdanning. Programrådgiver hjelper deltakeren med dokumentasjon og godkjenning av utdanning og arbeidserfaring. Ved INN har vi programrådgivere som er spesialisert innen kvalifisering på ulike utdanningsnivå, slik at alle deltakere skal få et godt tilpasset løp.
Karrierelæringssamtaler og gruppeprosesser med fokus på styrking av identitet, selvbilde, motivasjon, og selvstendiggjøring. Målet er god valgkompetanse, som er evnen til å innhente og sortere informasjon for å ta selvstendige og informerte valg. Gjennom utforskning av egne holdninger, behov, verdier og muligheter i arbeidsmarkedet, blir deltakerne bedre i stand til å ta disse valgene.
Karrieresenteret bistår INN som et ressurs- og kompetansesenter innen bruk av ulike metoder og verktøy og med utdannings- og arbeidsmarkedsinformasjon og er direkte involvert gjennom satsingen På Rett Sted.
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
Fin oppgave å starte med for å bli kjent med seg selv og bruk av digitale verktøy i classroom.
Det er også en fin oppgave å bruke i en workshop der deltakere kan presentere seg selv for andre deltakere. Det blir en øvelse i å presentere/ introdusere seg selv for arbeidsgivere.
KILDER:
Karriereveiledning for minoritetsspråklige utarbeidet av Karrieretjenesten i Akershus fylkeskommune, nå Viken - side 8
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Meg i kontekst - Egenskaper og interesser
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
Erfaringsmessig er det et vanskelig tema som det er behov for å jobbe mye med.
Det er viktig å knytte det til oppgaver som "typisk meg" (se over) dersom deltaker har skrevet egenskaper i oppgaven.
Knytt det også til arbeid med CV (nøkkelkvalifikasjoner), oppgave utlysningsanalyse (skrive jobbsøknad), presentasjon av seg selv i oppgaven "kontakt med bedrift" og i oppgaven "intervjuforberedelse".
Det er viktig å få deltaker til å se ting i sammenheng.
KILDER:
Film i presentasjon utdanning.no/karriereplanleggeren/#/
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Meg i kontekst - Egenskaper og interesser
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
Denne oppgaven utføres best på workshop med muligheter for dialog i gruppa.
Deltaker kan jobbe selvstendig først, deretter bruke refleksjonene skrevet i jamboardoppgaven (del 2) som bakgrunn for dialog i gruppe.
Deretter kan deltaker jobbe videre med oppgaven selv.
Oppgaven bør settes i sammenheng med oppgaven Min integreringsplan og spesifikt der man skriver sin livslinje - sin historie/ narrativ.
KILDER:
Utdanningsvalg - karrierelæring og livsmestring av Røyset og Kleppestø s. 125
Karriereveiledning for minoritetsspråklige utarbeidet av Karrieretjenesten i Akershus fylkeskommune, nå Viken - side 31-33
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Meg i kontekst - Verdier og holdninger og Min kontekst
Tema: Tilpasning og motstand - Hvilke tilpasninger bør jeg gjøre for å få jobbe eller utdanning i Norge
Tema: Valg og tilfeldigheter - Utforsking av egen valgstrategi og valgmønstre
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
Dette er en krevende oppgave så man må være tett på deltaker.
Spesielt oppgaven med å gjøre research og fylle inn informasjon i de forskjellige valgriteriene.
Det er også behov for en jobpics koffert for å gjennomføre oppgaven. På side 2 "Yrkesutforskning" er det i malen nedtrekksmeny med valg i noen av kriteriene eks. rad 3 arbeidstid er valgene dag, natt og turnus. Det er også nedtrekksmeny i kolonnne C, E, G, I og K med poeng 0 og 1. Poengsum blir summert automatisk.
KILDER:
Karriereveiledning ressurshefte for lærere og veiledere utarbeidet av Karrieretjenesten i Akershus fylkeskommune, nå Viken - s 24 (docplayer.me/26557617-Karriereveiledning-ressurshefte-for-laerere-og-veiledere-i-innforingsklasser.html)
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Meg i kontekst - Egenskaper og interesser
Tema: Valg og tilfeldigheter - Utforsking av egen valgstrategi og valgmønstre
Tema: Muligheter og begrensninger - Arbeidslivskunnskap
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
Presentasjonen er ment til å gi informasjon til deltaker om utdanningssystemet også er det deltakers oppgave å finne ut ( i samråd med programrådgiver) hva som er relevant for akkurat en selv.
I del 2 skal man fylle ut informasjon om sin utdannelse (det er nedtrekksmenyer i oppgaven) for å få en oversikt og man kan bruke det når man skriver CV.
KILDER:
www.helsedirektoratet.no/tema/autorisasjon-og-spesialistutdanning
www.trondelagfylke.no/vare-tjenester/utdanning/Voksenopplaering/realkompetansevurdering/
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Muligheter og begrensninger - Utdanning i Norge og Arbeidslivskunnskap
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
KILDER:
Bilde i presentasjon om kompetanse - www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2018-2/id2588070/?ch=3
Video i presentasjon: utdanning.no/karriereplanleggeren/#/ under fanen "Din kompetanse"
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Meg i kontekst - Kunnskap, ferdigheter og erfaring
Tema: Muligheter og begrensninger - Arbeidslivskunnskap
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
Oppfordre deltaker til å være så konkret som mulig og bryte ned målene (ønsket situasjon) i mindre deler. Dersom målene blir for overordnet så er det mer utfordrende å skrive ned konkrete tiltak for å nå målene.
KILDER:
Tema: Muligheter og begrensninger
Deltakerne får veiledning om aktuelle ordninger som sannsynliggjøring av grunnskole, realkompetansevurdering, yrkesprøving og vurdering av utenlandsk utdanning gjennom NOKUT-godkjenning
Veiledning for autorisasjon av lovregulerte yrker
Grunnskole, videregående opplæring, kvalifisering til studier eller andre kurs, kan være en del av den enkeltes integreringsplan på veien til utdanning
Kurs i studieteknikk kan tilbys for å bli kjent med- og utvikle egne arbeidsvaner, læringsstrategier, metoder, verktøy, planlegging og struktur for egenlæring
INN har også en satsing på forkurs til videregående opplæring.
Vi samarbeider med TROVO, Trøndelag fylkeskommune, Karrieresenteret og NTNU.
Ved INN har vi tro på at veien til arbeid blir til i samarbeid med lokalt arbeidsmarked, gjennom kvalifisering og læring i reelle arbeidsmiljø. Vi benytter ulike tilnærminger basert på den enkelte deltakers forutsetninger og behov:
INN tilbyr praksis- og arbeidslivsforberedende aktiviteter med mål om innføring i det norske arbeidsmarkedets skrevne og uskrevne regler, presentasjon- og innsalgsteknikk og orientering mot lokalt arbeidsmarked, samt workshops i hvordan skrive CV og jobbsøknad.
Bedriftsbesøk er en gruppebasert aktivitet hvor deltakere får mulighet til å bli kjent med ulike yrker ut fra eget karrieremål og reelle muligheter på arbeidsmarkedet.
Jobbsmak en metode hvor deltakere gjennomfører en kortvarig hospitering hos en eller flere aktuelle arbeidsgivere. Målet er å lære mer om arbeidsoppgaver, arbeidets innhold og kvalifikasjonskrav for å avklare veien videre.
Språkpraksis kan tilbys for 1) språktrening i en bedrift, hvor målet er en arena for å praktisere norsk som et supplement til språkopplæringen, eller 2) som en alternativ pedagogisk tilnærming til språkopplæring for deltakere som trenger en mer praktisk tilnærming for å lære norsk, da med tett oppfølging fra lærer eller språkmentor. Hensikten med språkpraksis er både å lære språk og å lære mer om bransjen og norsk arbeidsliv.
Arbeidspraksis er en praktisering i bedrift som tilpasses den enkeltes behov i samarbeid med arbeidsgiveren. Gjennom metoden praksisjakt jobber deltakerne med å skaffe relevante praksisplasser, både individuelt og i gruppe. Arbeidspraksis er en arena der deltakerne får prøve seg i det norske arbeidslivet, samtidig som de får de vist fram og økt sin kompetanse.
For deltakere med medbrakt kompetanse som kan omsettes i det norske arbeidsmarkedet, har INN økt satsingen på fagrelevant arbeidsinkludering gjennom utvikling av et mentorprogram hvor deltakere kobles til en mentor fra samme fagfelt, kombinert med tett oppfølging fra INN, i et strukturert løp mot fagrelevant jobb. I samarbeid med NAV kan disse deltakerne også gjennomføre et internship i en relevant virksomhet i løpet av mentorprogramperioden.
I samarbeid med NAV tilbys arbeidsmarkedsopplæring (AMO-kurs) som er korte, arbeidsrettede kurs som kombinerer teoretisk og praktisk opplæring, ofte i en ordinær bedrift.
INN har også satsingene Aktiv INNsats og Fagbrev i praksis for veien til arbeid.
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
Når vi jobber med CV så går vi først gjennom skjema i plenum og tar eventuelle spørsmål.
Deretter jobber deltakere individuelt med sin CV.
Å skrive CV er en prosess som går over tid og vi har samarbeid med frivillige studenter ved NTNU (Norsk Start) som er med oss på workshop en gang pr. semester for å bistå deltakere en til en (se egen infoside)
Forsøk å knytt det å skrive CV til tidligere oppgaver for at deltaker skal se sammenhengen i Mitt karriereløp
KILDER:
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Muligheter og begrensninger - Jobbsøkerprosessen
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
KILDER:
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Meg i kontekst - Kunnskap, ferdigheter og erfaring
Tema: Muligheter og begrensninger - Arbeidslivskunnskap og Jobbsøkerprosessen
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
KILDER:
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Muligheter og begrensninger - Jobbsøkerprosessen
VEILEDNING TIL FASILITATOR:
KILDER:
Livsmestring i et nytt land introduksjonsprogrammet.imdi.no/innhold/livsmestring-i-et-nytt-land/#om-temaomrdet
Tema: Muligheter og begrensninger - Jobbsøkerprosessen