20. lipanj – Dan hrvatskog šumarstva

Hrvatski šumari 20. lipnja obilježavaju Dan hrvatskog šumarstva. Tog dana 1991. godine na 96. Redovitoj sjednici Skupštine Savez društava inženjera i tehničara šumarstva i drvne industrije Hrvatske promijenio je naziv u Hrvatsko šumarsko društvo, što je povijesni naziv strukovne i staleške udruge. 

U spomen na taj događaj na 101. Redovitoj sjednici Skupštine HŠD-a održanoj 9. svibnja 1997. odlučeno je od 1998. godine obilježavati 20. lipanj kao Dan hrvatskog šumarstva. 

Što se u proteklih 26 godina pisalo o tom danu donosimo iz nekoliko uvodnika Šumarskog lista.


Uvodnik Šumarskog lista 9-10/1997

Kako obilježiti dan našega šumskoga bogatstva i struke

Šumsko bogatstvo Republike Hrvatske zaslužuje veću pozornost javnosti i vlasti od danas aktualne. Šume kao ekosustavi sudjeluju u zaštiti okoliša više od onoga što se spominje prilikom obilježavanja Dana zaštite okoliša, Dana planeta Zemlje, Dana voda, Dana biološke raznolikosti, te općenito svih onih dana kojima obilježavamo skrb za okoliš. Uvidjevši spomenuti nedostatak Hrvatsko šumarsko društvo donosi, na svojoj 101. redovitoj godišnjoj skupštini 9. svibnja 1997., Odluku o obilježavanju jednoga dana u godini, kad bi se u javnosti, putem tiska, Hrvatske televizije, te predavanjima govorilo o šumi i o šumarskoj struci. Odlučeno je da to bude svake godine 20. lipnja, a dan je nazvan Danom hrvatskoga šumarstva.

...

Svim šumaricama i šumarima te prijateljima šumarstva čestitamo Dan hrvatskog šumarstva.

(više o tome)

Plakat Dana hrvatskog šumarstva 1999. godine

Plakat Dana hrvatskog šumarstva 2015. godine kada se obilježavalo i 250 godina hrvatskog šumarstva

Obilježavanje Dana hrvatskog šumarstva

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu bio je 18. lipnja 2024. mjesto obilježavanja ovogodišnjeg Dana hrvatskog šumarstva. Program obilježavanja sastojao se od dva dijela. U prvom dijelu u Malom amfiteatru žute zgrade fakulteta održano je predstavljanje knjige "Šumarskim stazama Vladoja Köröskényia". To je treća promocija ove knjige nakon dviju održanih u Varaždinu i Križevcima. Na početku sve nazočne pozdravio je dekan fakulteta prof. dr. sc. Josip Margaletić. (više o tome)

U Šumariji Tršće su se već tradicionalno okupili umirovljeni šumari ovog ogranka. Vrlo aktivna sekcija pod vodstvom Hermana Sušnika trenutno broji 42 člana i svojim godišnjim okupljanjima obišla je skoro sve šumarije UŠP Delnice, kako bi se ovi malo stariji šumari sreli sa svojim aktivnim kolegama i nasljednicima. Susretu su se pridružili voditeljica UŠP Delnice Ivana Pečnik Kastner, upravitelj Šumarije Tršće Sanjin Pršle i Branko Meštrić, budući član i predstavnik središnjice HŠD iz Zagreba.

Iz HŠD ogranak Delnice

UŠP Delnice po prvi puta organizira manifestaciju DJEČJI ŠUMAFEST. U delničkom parku 14. lipnja okupit će delnički djecu i organizirati im radionice, igre, predavanja kako bi im približili šumarstvo i šumarsku struku. Susret počinje u 10 sati i pozvani ste svi!

Promocija knjige "Šumarskim stazama Vladoja Köröskényia" u Križevcima

Ogranak Koprivnica u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Križevcima, Ogrankom Varaždin i Veleučilištem u Križevcima organizirao je, nakon prve promocije u Varaždinu, još jednu promociju knjige "Šumarskim stazama Vladoja Köröskényia". Promocija je održana 6. lipnja 2024. u multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice "Franjo Marković" u Križevcima. Moderatorica skupa bila je predsjednica OMH-a prof. Renata Husinec. (više o tome)

Godišnji sastanak Pro Silve Europe

Predstavnici Pro Silve Hrvatske, najstarije sekcije HŠD-a, sudjelovali su od 28. do 31. svibnja 2024. na godišnjem sastanku Pro Silve Europe u Slovačkoj koji se održao u gradu Myjavi i okolici. Hrvatsku delegaciju činili su predsjednik Sekcije izv. prof. dr. sc. Stjepan Mikac, dopredsjednica HŠD-a mr. sp. Mandica Dasović, tajnik HŠD-a Oliver Vlainić, dipl. ing. šum. i član HŠD-a Marko Orešković, mag. ing. silv. Domaćin sastanka bila je Pro Silva Slovačka uz potporu Tehničkog sveučilišta u Zvolenu i Slovačkoga državnog šumarskog poduzeća. Ove godine obilježilo se 35 godina od osnutka Pro Silve 1989. godine u Sloveniji (tada u sklopu Jugoslavije). (više o tome)

Započeo 26. EFUF u Zagrebu

U suorganizaciji Hrvatskoga šumarskog instituta, Sveučilišta u Zagrebu Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatskoga šumarskog društva sa Sekcijom za urbano šumarstvo, Hrvatskih šuma d.o.o., EFI – Europskoga šumarskog instituta i Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije te uz partnerstvo JU Park prirode Medvednica započeo je 26. Europski forum o urbanom šumarstvu - EFUF 2024. s temom "Urbane šume za sve". Veliki amfiteatar Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu primio je preko 170 sudionika ovogodišnjeg EFUF-a koji su sa zanimanjem pratili rad prvog dana konferencije. Koliko su aktualne teme iz urbanog šumarstva potvrđuje i činjenica da su na skup došli znanstvenici i stručnjaci iz više od 30 zemalja i četiri kontinenta. Djelić atmosfere možete osjetiti u fotogaleriji, a detaljan Program rada foruma na poveznici https://efuf.org/wp-content/uploads/2024/05/Program-with-speakers-EFUF-2024-in-Zagreb_-16_5_2024.pdf

Iz medija - HRT Eko zona

U emisiji Hrvatske radio televizije "Eko zona" objavljena su dva priloga o Hrvatskom šumarskom društvu. 

Prvi prilog o aktivnostima Sekcije HŠD-a za urbano šumarstvo objavljen je 2. travnja 2024. pod nazivom "Europski grad drveća": 

Europsko vijeće za arborikulturu, gradovima koji posebnu pozornost posvećuju svojim stablima dodjeljuje prestižnu nagradu "Europski grad drveća". Pobjednik natječaja za ovu godinu bit će proglašen tijekom godišnjeg okupljanja članica vijeća u Zadru od 20.-23. lipnja.

O natječaju i radu Sekcije za urbano šumarstvo govorio je izv. prof. dr. sc. Vinko Paulić, član hrvatskog Povjerenstva natjecanja za "Europski grad drveća".

Drugi prilog o povijesti HŠD-a i hrvatskog šumarstva objavljen je 9. travnja 2024. pod nazivom "Hrvatsko šumarsko društvo". O bogatoj šumarskoj povijesti govorio je tajnik HŠD-a Oliver Vlainić.

Održan znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Znanstveni skup Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti održan je u Vinkovcima, 18. – 19. travnja 2024. godine. Skup su organizirali Centar za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima i Hrvatske šume d. o. o., u povodu obilježavanja 150 godina znanstvenoga i organiziranoga pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine (1873. – 1942.). Održan je u Velikoj županijskoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vinkovcima.

Pokrovitelj skupa je Vlada Republike Hrvatske, a suorganizatori su Znanstveno vijeće za poljoprivredu i šumarstvo HAZU, Znanstveno vijeće za zaštitu prirode i okoliša HAZU, Uprava šuma Podružnica Vinkovci, Akademija šumarskih znanosti, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski šumarski institut, Hrvatsko šumarsko društvo, Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i Državni arhiv u Vukovaru.

Akademik Igor Anić, predsjednik Organizacijskog odbora, pozdravio je nazočne u ime Hrvatskog šumarskog društva.

Prezentirana su 24 znanstvena rada po tematskim sekcijama: Obnova i njega šuma hrasta lužnjaka, Stanište i flora šuma hrasta lužnjaka, Glavni i sporedni proizvodi šuma hrasta lužnjaka, Stanje i perspektiva gospodarenja šumama hrasta lužnjaka, Neki aspekti društvene povijesti šuma.

Na mladima šume ostaju

Hrvatsko šumarsko društvo pokrenulo je akciju učlanjenja novih članova. Prva akcija je bila na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kojemu se zahvaljujemo na susretljivosti i prosljeđenom dopisu s opisom mogućnosti učlanjenja za svoje profesore i studente. Pozivu za učlanjenje odazvalo se 25 mladih šumara prvostupnika i 7 profesora, ukupno 32 novih članova HŠD. Rasporedili su se s potpisanim pristupnicama u čak 12 ogranaka. Studenti su se zasad odlučili biti izvanredni članovi dok su profesori postali redoviti članovi HŠD. Predsjednik HŠD akademik Igor Anić svoje studente upoznao je s Društvom još na fakultetu, a 9. travnja 2024. dočekao ih je u Šumarskom domu i održao prezentaciju o povijesti i sadašnjosti HŠD. Četrnaestero mladih šumara imalo je priliku udahnuti dušu Šumarskog doma, njegovog ambijenta i knjižnice. Radujemo se novim članovima. Pozivamo i ostale neučlanjene šumare, drvarce i ostale osobe koji ispunjavaju uvjete učlanjenja po Statutu HŠD da nam se pridruže.

Što Hrvatsko šumarsko društvo očekuje od budućih nositelja vlasti?

Budući da se u travnju ove godine održavaju parlamentarni izbori, želimo javno priopćiti što Hrvatsko šumarsko društvo kao strukovna i staleška udruga očekuje od budućih nositelja vlasti u Republici Hrvatskoj, s ciljem daljeg unapređenja potrajnog gospodarenja šumama i razvoja šumarskog i drvnotehnološkog sektora.

1. Vraćanje termina šumarstvo u naziv resornog ministarstva

2. Uspostavu tržišnih odnosa u prodaji drvnih proizvoda državnih šuma i poboljšanje statusa šumarskih stručnjaka

3. Strateško i zakonsko jačanje sektora šumarstva, lovstva i drvne industrije

4. Vraćanje naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) na nekadašnju vrijednost i ravnomjernu raspodjelu sredstava naknade OKFŠ za sve potrebe

5. Zaustavljanje davanja u zakup šumskog zemljišta i kontrolu postojećeg stanja 

Obrazloženje ovih zahtijeva možete pročitati u Uvodniku novog broja Šumarskog lista
ili na OVOM LINKU.

Međunarodni dan šuma 21. ožujka

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. ožujka Međunarodnim danom šuma (IDF) 2012. godine. Taj dan slavi i podiže svijest o važnosti svih vrsta šuma. Na svaki Međunarodni dan šuma, zemlje se potiču da poduzmu lokalne, nacionalne i međunarodne napore za organiziranje aktivnosti koje uključuju šume i drveće, kao što su kampanje sadnje drveća.

Temu za svaki Međunarodni dan šuma odabire Suradničko partnerstvo za šume.  

Tema za 2024. su "Šume i inovacije".

Inovacije otkrivaju dugo čuvane tajne šuma i omogućuju nam da koristimo drveće na načine koje nikada nismo mogli zamisliti. Materijali dobiveni iz šuma i drveća razvijaju se kao održive zamjene za plastiku, građevinske materijale, tkanine, lijekove i mnoge druge svakodnevne predmete. 

U isto vrijeme, tehnologija bespilotnih letjelica i satelita koja se brzo razvija pomaže nam u nadzoru i upravljanju našim šumama, otkrivanju i borbi protiv požara te zaštiti ekosustava. 

Inovacija nam može pomoći da obnovimo, zaštitimo, upravljamo i koristimo naše šume na održiv način.

I hrvatski šumari će ove godine tijekom ovog tjedna obilježiti Međunarodni dan šuma brojnim aktivnostima i događanjima na raznim lokacijama od učionica i dvorana za prezentacije preko gradskih trgova i parkova do samih šuma.

19. Bjelovarski salon fotografije “ŠUMA OKOM  ŠUMARA“ s međunarodnim sudjelovanjem

Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Bjelovar objavljuje natječaj za 19. bjelovarski salon fotografije «ŠUMA OKOM ŠUMARA» s međunarodnim sudjelovanjem koji će se u mjesecu lipnju 2024. održati na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu. 

Fotografije se primaju najkasnije do 19. travnja 2024. a detaljne informacije o pravilima natječaja, kao i prijavnicu za sudjelovanje možete pronaći na stranici Ogranka Bjelovar.

Iz medija - Bjelovar Live

U posjetu Hrvatskom šumarskom društvu i Šumarskom domu bio je portal Bjelovar Live. Što su snimili pogledajte u njihovom prilogu. Zahvala Ogranku Bjelovar kao inicijatoru snimanja i Ogranku Gospić na posudbi šumarske karte Ličke pukovnije.

Znate li da je prva rukopisna šumarska karta u Hrvatskoj nastala prije 260 godina, a godinu dana kasnije osnovane su prve šumarije kojima šumari i danas pažljivo gospodare. Sve u cilju očuvanja bogatstva u smislu biološke raznolikosti i prirodnih staništa.

Potvrđuje to sada već svjetski poznata izložba ''Šuma okom šumara'' koja je nastala na inicijativu bjelovarskog ogranka Hrvatskog šumarskog društva. 

Izuzetan je podatak da je 1846. utemeljena staleška i strukovna udruga – Hrvatsko šumarsko društvo, kao treća u Europi nakon onih u njemačkom Baden-Württembergu i u Švicarskoj.

Također, Hrvatsko šumarsko društvo od 1877. godine do danas bez prekida izdaje znanstveno-stručno i staleško glasilo ''Šumarski list'' koje se ubraja među najstarije svjetske časopise te vrste.

Sve to i niz drugih zanimljivosti iz bogate povijesti šumarske struke pogledajte u videu koji smo vam pripremili. (ak)

HŠD na Danu inženjera RH 2024. godine

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu bio je 29. veljače i 1. ožujka 2024. domaćin desetog obilježavanja Dana inženjera Republike Hrvatske. Organizator je, kao i prethodnih godina, bio Hrvatski inženjerski savez uz suradnju Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Ove godine pokrovitelji su bili Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Aktualna tema bila je "Strategija razvoja Republike Hrvatske u svjetlu klimatskih promjena". U dva dana održano je 14 predavanja vezanih uz aktualnu temu. Prvi put je obilježavanja Dana inženjera održano u dva dana tako da je svim članicama HIS-a omogućeno prezentirati rad svojih udruga. U holu ispred amfiteatra žute zgrade fakulteta organiziran je izložbeni prostor za udruge i njihove partnere. Hrvatsko šumarsko društvo prezentiralo je svoj rad kroz brojna publicistička izdanja izdana u vlastitoj nakladi ili nakladi šumarskih institucija. (više o tome)

28. Zimsko-sportski susret šumara Alpe-Adria

Domaćini 28. Alpe-Adria natjecanja i druženja šumara, koje povezuju Alpe i Jadran, bili su slovenski šumari. Planinski turistički centar i skijalište Kope na Pohorju primio je šumare Slovenije, Hrvatske, Južnog Tirola i Furlanije-Julijske krajine od 9. do 11. veljače 2024. Zbog lošijih vremenskih uvjeta i nemogućnosti korištenja žičare natjecanja su se održala u skraćenim verzijama. Nakon provedenih štafetnih natjecanja, veleslaloma i skijaškog trčanja ukupni pobjednik je Slovenija, a ekipa Hrvatske je zauzela treće mjesto. Domaćini su prvi i treći dan organizirali prezentacije. Posebno je bilo zanimljivo čuti o posljedicama velikih ljetnih poplava koje su prošle godine zadesile Sloveniju, prvenstveno u regijama Koruške i Štajerske. Najviše su stradale šumske ceste i vlake. Druga prezentacija odnosila se na nedavno završeni projekt Pohorka u cilju poboljšanja stanja travnjačkih, vodenih i manjinskih šumskih staništa te osiguranja mirnih zona za očuvanost rijetkih životinjskih vrsta poput tetrijeba.

Stoti rođendan najstarijeg člana

Zagrebački ogranak HŠD organizirao je svečanu proslavu 100. rođendana svoga najstarijeg člana Petra Prebježića (https://www.sumari.hr/sumari/kart.asp?id=11042). Zajedno s veteranima Šumarskog četvrtka našao se 29. siječnja 2024. na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu gdje je i proveo najveći dio radnog vijeka. Tamo su ga dočekali rodbina te brojni prijatelji i gosti pa je bio u njihovom središtu pažnje, ali i brojnih medija u Hrvatskoj pa i izvan nje čak u dalekoj Americi. Prigodne govore i čestitke izrekli su dekan Fakulteta prof. dr. sc. Josip Margaletić, predsjednik Ogranka Zagreb Josip Krajačić i član Šumarskog četvrtka prof. dr. sc. Zvonko Seletković koji je najavio i skore proslave novih stogodišnjaka.

O proslavi rođendana izvijestili su brojni mediji:

https://www.24sata.hr/lifestyle/video-najstariji-hrvatski-sumar-proslavio-je-100-rodendan-961517

https://www.24sata.hr/lifestyle/najstariji-hrvatski-sumar-da-me-noge-sluze-isao-bih-raditi-na-fakultet-jos-sam-bistar-u-glavi-961750/galerija-751031

https://www.vecernji.hr/zagreb/u-drustvu-kolega-i-prijatelja-100-rodendan-proslavio-najstariji-hrvatski-sumar-1742372

https://us.firenews.video/world-news/video-the-oldest-croatian-forester-celebrated-his-100th-birthday/

https://www.youtube.com/watch?v=fk6w4ehhChM

Uspješan nastup hrvatskih šumara na 54. EFNS-u

Hrvatska šumarska skijaška ekipa sastavljena od 20 članova, 15 natjecatelja i 5 pratećih osoba, nastupila je na 54. Europskom šumarskom natjecanju u nordijskom skijanju u Francuskoj. Nakon pojedinačnih natjecanja 24. i 25. siječnja 2024. ostvarila je tri plasmana koja su nagrađena na dodjeli priznanja u središtu Les Contamines-Montjoie, mjestu održavanja ovogodišnjeg EFNS-a. U kategoriji slobodnog stila preko 51 godine Mladen Šporer zauzeo je 5. mjesto, a preko 31 godine Zvonimir Tadejević 6. mjesto. U kategoriji klasičnog stila preko 61 godine Franjo Jakovac također je zauzeo 6. mjesto. I ostalih 12 natjecatelja dalo je svoj maksimum u ostvarenju svojih rezultata. (ov)

127. Redovita sjednica Skupštine Hrvatskoga šumarskog društva

Kraj godine je vrijeme održavanja godišnje skupštine HŠD-a, a ta praksa je uvedena 2015. godine uslijed promjene Zakona o udrugama (NN 74/14). Tako je i ove godina 15. prosinca održana 127. Redovita izvještajna sjednica Skupštine HŠD-a. Mjesto održavanja bio je Mali amfiteatar Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu. Prije Skupštine održana je i 2. sjednica Upravnog odbora HŠD-a. Na sjednici su iznesene obavijesti o događanjima od protekle 1. sjednice UO održane 14. travnja 2023. tako da se popis obavijesti, koje je iznio predsjednik Društva akademik Igor Anić, sastojao od ukupno 36 obavijesti. Usvojeni su rebalans financijskog plana za 2023. godinu te program rada i financijski plan za 2024. godinu. U sklopu točke o Šumarskom listu i ostalim publikacijama glavni urednik Šumarskog lista prof. dr. sc. Josip Margaletić, pored ostaloga, iznio je zaključak sastanka održanog na temu unaprjeđenja uređivanja i izdavanja Šumarskog lista. Zahvalio se sadašnjem najdugovječnijem tehničkom uredniku Šumarskog lista Hranislavu Jakovcu, u vremenu od 28,5 godina s preko 19500 uređenih stranica lista, na višedesetljetnom odgovornom i savjesnom uređivanju znanstveno-stručnog i staleškog glasila HŠD-a. Predložio je za novoga tehničkog urednika dosadašnjeg web urednika Branka Meštrića što je Upravni odbor jednoglasno prihvatio.

Nakon sjednice UO održana je 127. Redovita sjednica Skupštine HŠD-a sa 75 delegata od 93 moguća. Predsjednik Društva akademik Igor Anić podnio je izvješće o radu od prethodne 126. sjednice Skupštine. Glavni urednik Šumarskog lista prof. dr. sc. Josip Margaletić iznio je izvješće o Šumarskom listu. Skupština je usvojila navedena izvješća kao i izvješća usvojena na sjednici UO prije toga. Potvrđen je izbor mr. sc. Gorana Gregurovića kao predstavnika Ministarstva poljoprivrede u UO HŠD-a te Olivera Vlainića za tajnika HŠD-a umjesto umirovljenog mr. sc. Damira Delača koji je na tom mjestu proveo 17,5 godina što ga čini tajnikom s najdužim stažom u povijesti HŠD-a. Novi tehnički urednik Šumarskog lista Branko Meštrić prezentirao je novi sustav uređivanja lista koji je već krenuo. 

U glazbenom predahu nastupile su pijanistica dr. sc. Ksenija Burić i sopranistica prof. Silvija Sarapa iz Glazbene škole Skola Muzika s dvije vedre skladbe.

Završni dio Skupštine bila je zanimljiva prezentacija knjige „Šumarski radovi Josipa Kozarca“ od strane akademika Igora Anića, predsjednika HŠD-a i voditelja Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima te dr. sc. Anice Bilić, upraviteljice Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima.

2. sjednica Upravnog odbora HŠD i 127. sjednica Skupštine HŠD

Promocija knjige "Šumarski radovi Josipa Kozarca"

Susret hrvatskoga i mađarskog šumarskog društva (Országos Erdészeti Egyesület)

Delegacija Hrvatskoga šumarskog društva posjetila je 7. prosinca 2023. sjedište Mađarskoga šumarskog društva u Budimpešti. Domaćini su predstavili svoju udrugu, njenu povijest, bogatu stručnu knjižnicu i aktivnosti kojima se bave. Bez obzira što je Mađarsko šumarsko društvo ostalo bez svoga velebnog doma u središtu Budimpešte 1947. godine i današnji prostor koji koriste uređen je poput muzeja s puno povijesnih eksponata. Svoje društvo a posebno Šumarski list i iskustva u njegovoj digitalizaciji predstavili su i gosti iz Hrvatske. Na koncu su nas domaćini iz Uprave šuma Pilisi Parkerdő d. o. o. koja gospodari državnim šumama u širem okruženju glavnoga mađarskog grada Budimpešte ugodno zbrinuli u svojim prekrasnim objektima u snijegom zametenoj Budimpešti.

Drugi dan posjećena je Uprava šuma Mecsekerdő d. o. o. sa sjedištem u Pečuhu. Podržani nekad zagrebačkim studentom, kolegom Zsivkom Blazsevim, predstavili su nam svoju upravu, kao i jednu od najstarijih mađarskih šumarija Árpádtetto osnovnu 1717. godine. Najnoviji je njihov ove godine otvoreni Mecsek istraživački centar šumarstva sa školom šumarstva Mokus Suli, koja postoji još od 1996. godine, prezentacijskim centrom MecseXplorer koji predstavlja kulturni i prirodni svijet područja Mecseka. Centar je izgrađen sredstvima Europske unije iz Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska uz sudjelovanje Općine i Turističke zajednice Pitomače s tvrtkom Mecsekerdő. Pokraj Centra je također novosagrađeni šumski avanturistički park Mecsextrém. (više o tome)

Na 125. obljetnicu Šumarskog doma ... 

Na današnji dan, 20. listopada 1898., prije 125 godina, svečano je otvorena zgrada Šumarskog doma s tada novoosnovanom Šumarskom akademijom, petom visokoškolskom ustanovom na Sveučilištu u Zagrebu. Hrvatsko šumarsko društvo kao poticatelj gradnje i vlasnik zgrade proživjelo je u proteklom razdoblju burnu i bogatu prošlost i uspješno dočekalo ovu veliku obljetnicu svog Doma.

 Kao rođendanski dar osvanulo je novo, osvježeno i modernizirano lice skoro dva desetljeća stare web stranice pod domenom sumari.hr. Na stranici su dostupni svi dosadašnji sadržaji, prilagođeni pregledu na mobitelu, tabletu i računalu. Želja nam je da se sve sastavnice HŠD, od središnjice preko ogranaka do sekcija, aktivno uključe u kreiranje i popunjavanje stranice s raznolikim aktivnostima koje su i do sada postojale, ali često nisu bile obznanjene te su ostajale skrivene široj publici. Ovo je samo početak jer će se stranica razvijati i nadopunjavati novim sadržajima i mogućnostima. U cilju stvaranja što bolje zajedničke platforme na korist šumara i šumarstva otvoreni smo za vaše prijedloge, primjedbe i komentare.

 Stvaranje i održavanje dosadašnje i nove web stranice kao i svih baza i zbirki podataka Hrvatskoga šumarskog društva djelo je web urednika Branka Meštrića kome zato veliko hvala i puno pohvala. Neka s istim žarom nastavi i dalje uz pomoć ostalih starih i novih administratora. (ia/ov)

Zgrada Šumarskog doma pri otvorenju 20. listopada 1898.

Ne znamo točan datum kad smo pokrenuli naše web stranice (domena sumari.hr registrirana je 24.05.2004.), ali lako smo ustanovili da je u bjelosvjetskoj internet arhivi naša stranica prvi put pohranjena 9. veljače 2007. i od tada još 212 puta do 13. listopada ove godine. Zgodno putovanje u prošlost: WaybackMachine 

Održan 5. znanstveno-stručni skup o urbanom šumarstvu Karlovac 2023.

Iza nas je još jedan uspješno organiziran hrvatski stručni skup o urbanom šumarstvu koji je 12. i 13. listopada 2023. u prekrasnom prostoru Kina Edison u Karlovcu okupio preko stotinu znanstvenika i stručnjaka iz tvrtki, institucija i ustanova s područja urbanog šumarstva i povezanih djelatnosti iz cijele Hrvatske.

Otvorenju skupa prethodila je prigodna sadnja ukrasnog drveća u arboretumu Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu. Posađene su tri sadnice likvidambara proizvedene u rasadniku Hrvatskih šuma, a upravo je sadnja kvalitetnoga sadnog materijala, uzgojenog u okolišnim uvjetima gdje će nastaviti svoj život, prvi i važan korak za uspješan rast i razvoj urbanoga drvenastog zelenila.

Znanstveno-stručni skup otvorili su pozdravnim govorima županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, gradonačelnik grada Karlovca Damir Mandić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije prof. dr. sc. Josip Margaletić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma d. o. o. Nediljko Dujić i predsjednik Hrvatskoga šumarskog društva akademik Igor Anić. više o tome 

Ekskurzija Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj 

Članovi Udruženja inženjera i tehničara šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su od 9. do 11. listopada 2023. područja Uprava šuma Podružnica Senj i Gospić. Prvog dana ekskurzije bili su na prostoru Šumarije Krasno gdje im je domaćin bio upravitelj šumarije Tome Devčić. U Krasnu su razgledali Šumarski muzej Krasno i Kuću Velebita, na području gospodarske jedinice „Nadžak bilo“ upoznali se s prebornim gospodarenjem velebitskih šuma te posjetili dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Drugog dana domaćinstvo je preuzeo upravitelj Šumarije Rab i predsjednik Ogranka Senj mr. sc. Boris Belamarić koji ih je upoznao sa znamenitostima grada Raba, šumom Kalifront – najvećim šumskim kompleksom hrasta crnike na Mediteranu, gospodarenjem šumama na kršu u sklopu NPŠO Rab i poveo na panoramsku vožnju otokom do Lopara gdje se nalazi najduža pješčana plaža na Jadranu. Trećeg dana goste su preuzeli predstavnici UŠP i Ogranka Gospić dopredsjednica HŠD-a mr. sc. Mandica Dasović i predsjednica Ogranka Gospić Valentina Kulaš te ih proveli izvorima rijeke Gacke. Završetak ekskurzije bio je u Nacionalnom parku Plitvička jezera o kojemu je osnovne informacije prezentirao mr. sc. Nikola Magdić, a vodič po parku bio je Željko Rendulić. (ov)

Susret Europske šumarske mreže u Hrvatskoj

Hrvatsko šumarsko društvo domaćin je ovogodišnjeg susreta Europske šumarske mreže - European Forestry Network (EFN). EFN je neslužbena mreža nacionalnih šumarskih društava i udruženja Europe. Glavni cilj mreže je promicanje razmjene informacija relevantnih za šume, šumarstvo i šumarsku politiku među svojim članicama.

Šumarski predstavnici iz devet europskih država – Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Island, Mađarska, Njemačka, Poljska, Škotska i Švedska – okupili su se u 21. rujna 2023. u Šumarskom domu u Zagrebu. Predsjednik Hrvatskoga šumarskog društva akademik Igor Anić pozdravio je sve sudionike susreta i kroz kraću prezentaciju opisao hrvatsku strukovnu i stalešku udrugu.

Tijekom sljedeća tri dana od 22. do 24. rujna sudionici skupa obići će šume Plitvičkih jezera s posebnim posjetom jelovo-bukovoj prašumi Čorkova uvala, Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu kod Gospića, Park prirode Velebit u Gospiću, bukove sastojine i spomenik prvoj šumariji na Baškim Oštarijama, kulu Nehaj u Senju, sastojina crnog bora i hrasta medunca u Senjskoj Drazi te jelovo-bukove sastojine u Sungerskom lugu.

Uz HŠD suorganizatori susreta su Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Uprave šuma Podružnice Gospić i Senj.  više o tome

Obilježeno 100 godina terenske nastave
Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

Prije 100 godina (1923.) prof. dr. sc. Andrija Petračić, prvi predstojnik Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma na današnjem Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu i prvi sveučilišni profesor uzgajanja šuma u nas, je doveo na terensku nastavu na otok Rab svoje studente. Od tada do danas terenska nastava je ostala važno i prepoznatljivo obilježje visokoškolske nastave šumarstva u Hrvatskoj. Bio je to povod za obilježavanje 100. obljetnice prve visokoškolske terenske nastave šumarstva u Republici Hrvatskoj. Manifestacija je održana 15. rujna 2023. godine u Hotelu Imperial na otoku Rabu. Organiziran je znanstveno-stručni skup. Na središnjem Trgu Svetog Kristofora je otvorena prigodna izložba fotografija. (ia, 15. 9. 2023.)

Rabljani obilježili 100 godina od smrti rapskog nadšumara Pravdoje Belije

Senjski ogranak HŠD-a zajedno s Društvom prijatelja Raba 1895. i Limenom glazbom DVD-a Rab sudjelovao je 1. kolovoza 2023. u obilježavanju stogodišnjice smrti rapskoga općinskog nadšumara Pravdoje Belije, zaslužnog za početak pošumljavanja krških goleti otoka Raba i Paga te podizanje park-šume Komrčar. Zbog svojih zasluga Rabljani su mu podigli spomenik 1924. godine, godinu dana nakon njegove smrti. Dok su većinu spomen obilježja šumarima postavljali sami šumari ovo je rijedak primjer kako je lokalna zajednica odala počast jednom cijenjenom šumaru. Predsjednik Ogranka Senj i upravitelj Šumarije Rab mr. sc. Boris Belamarić vođenom šetnjom kroz park-šumu Komrčar upoznao je stotinjak zainteresiranih sudionika sa životom i djelovanjem Pravdoje Belije, ali i s povijesti, sadašnjosti i budućnosti park-šume. O zanimljivostima iz Belijinog života kao i o njegovom djelovanju na Rabu van struke govorio je i dr. sc. Vice Ivančević.

Više o djelovanju Belije u IMENIKU HRVATSKIH ŠUMARA

Fotografije sa događanja: RAB DANAS

20. lipnja - Dan hrvatskog šumarstva

Hrvatski šumari 20. lipnja obilježavaju Dan hrvatskog šumarstva u spomen na povrat povijesnog naziva strukovne i staleške udruge na 96. Redovitoj sjednici Skupštini 1991. godine iz Saveza društava inženjera i tehničara šumarstva i drvne industrije Hrvatske u Hrvatsko šumarsko društvo. Tim povodom delegacija HŠD-a koju su činili predsjednik HŠD-a akademik Igor Anić, dopredsjednici mr. sp. Mandica Dasović i Darko Posarić i tajnik Oliver Vlainić obišla je na zagrebačkom groblju Mirogoj grobove dijela šumarskih velikana: prvog predsjednika HŠD-a Antuna Tomića, drugog predsjednika HŠD-a Mije Vrbanića, prof. Frana Žavera Kesterčaneka, akademika Milana Anića, akademika Slavka Matića, prof. dr. sc. Andrije Petračića i prof. dr. sc. Branimira Prpića. Na grobu Antuna Tomića, rođenog prije 220 godina, postavljen je lovor-vijenac, a na ostalim grobovima su zapaljene svijeće.

Osamnaesti salon fotografija "Šuma okom šumara"

Povodom Dana hrvatskog šumarstva u Bjelovaru je otvoren 18. salon fotografija „Šuma okom šumara“ s međunarodnim sudjelovanjem. Posvećen je dugogodišnjem, prerano preminulom članu ocjenjivačkog suda Berislavu Rubičiću čiji je doprinos ogroman i čije iskustvo i oko će uvijek ostavljati prazninu. Salon je otvorio akademik Igor Anić, predsjednik HŠD-a.

Na ovogodišnji se Salon prijavilo 29 autora: tri iz Mađarske, dva iz Slovenije, jedan iz Njemačke i 23 domaća autora s ukupno 271 fotografijom, od čega su 194 pojedinačne fotografije i 16 serija sa 77 fotografija. Ocjenjivački je odbor u sastavu: Antun Krešić, Dubravko Adamović, i Štefan Brajković pregledao i odabrao pristigle fotografije. Zaključeno je kako je ove godine pristiglo manje fotografija nego prijašnjih godina, ali iznadprosječne kvalitete.

Grand prix salona još jednom je osvojio Goran Dorić iz Nove Gradiške za fotografijeu Nebesko lice. Prve nagrade pojedinačno ali i za seriju odnio je Miklós Jakabházy za Saturated air space, odnosno Lights of the fenyes spring, nagradu Goran Cajzek Zdenko Turniški za seriju Krik šume, a plakat, odnosno naslovnicu kataloga ove godine krasi fotografija Janeza Konečnika Zima.

Nagrađene a i izbor ostalih fotografija možete pogledati u KATALOGU izložbe u biblioteci HŠD.

220 godina Antuna Tomića 

Na dan 3. siječnja napunilo se 220 godina od rođenja prvog predsjednika HŠD-a. Poživio 91 godinu i proživio skoro cijelo 19. stoljeće, a u to doba ostvariti punih 45 godina "radnog staža" ili sa 87 objaviti zadnju raspravu u Šumarskom listu, nije mala stvar.

U dugom radnom vijeku dočekao je realizaciju svojih prijedloga za reorganizaciju šumarske uprave u Vojnoj krajini, koja je provedena 1860. Tomićeva se osobitost očituje i u "Naputku za izlučenje imovno obćinskih šuma u Krajini", koji je izdan 1871. god. U Šum. listu surađivao je od 1877. do 1890. sa 12 rasprava pretežito iz područja uređivanja šuma, a posljednja mu je rasprava - kritička analiza rada Maxa Presslera - objavljena je 1890., kad je imao 87. godina.

Uz sva djela i niz drugih aktivnosti za vrijeme službovanja jedna Tomićeva aktivnost ima trajnu vrijednost. To je njegova "racionalna metoda uređivanja šum. gospodarstva" jer je u skladu s postizanjem ili postignutom normalom u pojedinoj gospodarskoj jedinici osigurana ne samo potrajnost prihoda nego i opstojnost šume kao biocenoze. Akademik Klepac, na kraju 20. stoljeća uvažavao je i naučavao njegovu metodu uređivanja šuma. Baš impresivna biografija. Inače, na Mirogoju još stoji njegov grob.

IMENIK HRVATSKIH ŠUMARA 

Novo vodstvo Hrvatskog šumarskog društva

Na Redovitoj izbornoj skupštini Hrvatskog šumarskod društva, koja se održala u velikoj dvorani Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije izabrano je novo vodstvo ove ugledne organizacije. U idućem mandatnom razdoblju društvo će voditi akademik Igor Anić. Čestitamo na izboru.