Innovation

Innovation på HF-linjerne på Skive Gymnasium

Vi har et mål om at inspirere vores elever. Vi vil uddanne selvstændige, oplyste, kritisk bevidste, kreative og handlekraftige elever, som tror på, at de kan være med til at gøre en forskel og blive medskabere af den verden, de er en del af. Innovation indgår i fagene på HF-uddannelsen, og på Skive Gymnasium har vi især i fagene dansk og ks arbejdet for at kunne præsentere eleverne for undervisning i innovation. I god overensstemmelse med HF-uddannelsens professionsrettede profil, samarbejder eleverne i de planlagte forløb med lokale firmaer og institutioner mv., som fagligt ligger i forlængelse af vores HF-linjers fokus.

Vidensfestival i november

I en uge i november 2020 veg vi fra det normale skema og åbnede skolen for en anden måde at arbejde med viden på. Temaet for dette års Vidensfestival var ”FN’s verdensmål”, og ugen var struktureret efter at eleverne skulle have lejlighed til at dyrke deres nysgerrighed, kreativitet og foretagsomhed på basis af videnskab og forskning. Formålet med arrangementet var at give perspektiv og viden på et mangefacetteret emne, som lagde op til at eleverne havde mulighed for at udfolde deres evner, samt samle skolen i en fælles oplevelse. Ugen blev afsluttet med en stor udstilling for forældre og andre interesserede hvor eleverne viste resultaterne af deres innovative arbejde. Vidensfestivalen er blevet en årligt tilbagevendende begivenhed på skolen - læs evt. mere HER.

Hvad en innovativ elev?

Når man beskæftiger sig med innovation, får man brug for alle ens kompetencer – ikke kun dem, der efterspørges i den daglige undervisning – alt hvad du kan, ved og dem, du kender, kan være med til at hjælpe dig videre – og måske opdager du også noget, du ikke selv vidste, du kunne! Innovation kan indgå i undervisningen på mange forskellige måder. På Skive Gymnasium fokuserer vi bl.a. fokuseret på fire centrale innovationskompetencer, nemlig handling, kreativitet, omverdensrelation og personlig indstilling.

Hvad er innovation?

Innovation handler om at få ideer til nye måder at løse problemer/opfylde behov på - og herefter føre disse ideer ud i livet. Man kan arbejde med innovation indenfor alle områder og med alle fag, og der er mange forskellige måder at arbejde med innovation på. Der er fx både tale om innovation, når kantinen på Skive Gymnasium & HF ændrer bordopstilling, så de kan få flere elever igennem buffetten i frokostpausen, og når Apple lancerer deres nyeste tech-opfindelse, som potentielt vil ændre normerne for moderne kommunikationsteknologi.

Man taler om, at en innovation kan have forskellig innovationshøjde. Hvis man laver om på en bordopstilling i kantinen, vil man nok sige, at innovationshøjden er lav, hvor et nyt apple-produkt (fx deres første Iphone) ligger ret højt i innovationshøjde. Nu er det ikke sådan, at en innovation med en høj innovationshøjde nødvendigvis er bedre end en innovation med en lav innovationshøjde. Der er også andre faktorer, der spiller ind:

  • Relevans - hvor mange mennesker der får gavn af innovationen
  • Værdiskabelse - hvor stor en værdi innovationen skaber
  • Realiserbarhed - hvor sandsynligt det er, at innovationen kan føres ud i livet.

Man skal altså ikke tro, at man behøver at opfinde den dybe tallerken, før der er tale om 'rigtig' innovation. Små ændringer i en given proces, kan sagtens være med til at skabe meget stor værdi for mange mennesker! Når man skal vurdere kvaliteten af innovationen, kan man med fordel sætte den ind i fire-faktor-modellen til højre. Her får man et godt indtryk af, hvor den har sine svagheder og sine styrker