De keuze van een zweetlijn is een onderwerp waar veel over te zeggen valt.
Welk materiaal is geschikt? Welke lengte is ideaal, en waarom? Gebruik je een halsband of een tuig? En kies je voor een lijn met of zonder slipmogelijkheid?
Een zweetlijn is geen middel om je hond te sturen of te corrigeren. Het is een communicatiemiddel waarmee je subtiele signalen kunt uitwisselen tijdens het werk.
Materiaalkeuze
Leder
Leder heeft mijn persoonlijke voorkeur, vooral omdat het een natuurlijk materiaal is. Hoe minder kunststof, hoe beter. Leder is kostbaar, maar ook duurzaam: mijn eigen zweetlijnen gaan inmiddels al meer dan 20 jaar mee.
Waarom kies ik voor leder?
Het ligt prettig in de hand.
Het brandt niet wanneer het snel door je handen glijdt.
Het biedt goede grip.
Het houdt geen bramen of doorns vast.
Het onderhoud is minimaal.
Nadelen:
De aanschafprijs ligt hoger.
Het onderhoud vraagt om wat aandacht.
Wanneer de lijn slipt, is deze soms moeilijk te zien op de bodem.
Soorten leder:
Tuigleder: In het begin stug, maar zeer sterk.
Chromeleder (wit leer): Heel soepel, zacht en duurzaam.
Katoenen e/o nylon gevlochten lijn
Deze lijnen zijn populair vanwege hun lage prijs en de vele opvallende kleuren.
Voordelen:
Goedkoop.
Verkrijgbaar in verschillende kleuren.
Nadelen:
Loopt snel vast.
Doorns blijven erin steken, waardoor handschoenen noodzakelijk zijn.
Brandt in je handen bij slippen.
Rafelt snel en is daardoor niet duurzaam.
Slechts geschikt als noodlijn of reserve in de auto.
Kunststof (Biothane lijnen)
De zogenaamde Biothane-lijnen worden steeds populairder.
Voordelen:
Verkrijgbaar in veel opvallende kleuren, waardoor ze goed zichtbaar zijn bij gebruik.
Doorns en bramen hebben geen grip op dit materiaal.
Zeer duurzaam en vrijwel onverslijtbaar.
Verkrijgbaar in diverse vormen (rond, plat, dik en dun).
Nadelen:
Glad bij vocht, waardoor het minder grip biedt.
Brandt in je handen bij slippen; handschoenen zijn een must.
Kan stug aanvoelen in gebruik.
Niggeloh lijn
Dit is een kunststoffen, gevlochten lijn met unieke eigenschappen.
Voordelen:
Duurzaam en slipvast door de ribbelstructuur.
Ligt prettig in de hand.
Door de kleurstelling goed zichtbaar.
Nadelen:
Brandt in je handen bij slippen, dus handschoenen zijn nodig.
Doorns hebben grip op de structuur.
De aanschafprijs is relatief hoog.
Waar verder op te letten bij aanschaf van een lijn:
Lengte 10/12 meter.
Niet te zwaar. Lijnen zijn er in diverse breedtes dus neem een lijn die voor je hond niet remmemnd is door het gewicht. Een te smalle lijn maakt dat je loopt te knijpen! Ne enkele minuten zal dit gaan irriteren. Rond of plat is een persoonlijke keuze ook hier geldt zorg dat de lijn lekker in de hand ligt.
Leder, Tuig of Chroom?
Biothane vele maten en kleuren.
Paracord, de goedkoopste oplossing goed als noodlijn in de auto. Niet mijn advies als je serieus aan het werk gaat.
Er zijn vele keuzes mogelijk ook hier geldt weer wat past jou het beste voor je hond? Zelf werk ik al jaren met een halsband. Waarom? Wel eigenlijk is het zo gegroeid met mijn eerste en nog steeds in gebruik zijnde chroomlederen lijn. Nu is het zo dat de halsband van mijn lijn vast zit en ik de band moet afdoen als ik de hond vrij laat gaan. Geen van mijn honden heeft in de loop der jaren aangegeven last te ondervinden van de zweethalsband. Zeker ook later heb ik voor de reserve alsmede voor de honden van derden met een andere maat altijd een halsband gebruikt. Kenmerk van de zweethalsband, soepel leder liefst gepolsterd en breed zodat de ademhaling niet gehinderd wordt door een dunne band. Groot voordeel, als ik mijn hond(en) los voorjaag is dat zij dan niet gehinderd worden of zich vast kunnen lopen aan takken etc.
Tuiglederen halsband; let op de wartel .
Een zeer comfortabele band van Nigeloh. Kunstof.
Chromelederen halsband, vooral soepel. Wit van kleur. Let op de wartel!
Dan het tuig:
Waarom zou je een tuig gebruiken? Daar krijg ik in de praktijk diversen antwoorden op. Het zou voorkomen dat de hond trekt! Het zou een nek hernia voorkomen (teckels). De hond zou beter speuren?
Wel, ook in deze doe wat je past. Mijn teckels hebben ruim 17 jaar zonder tuig gewerkt, no problem en ja er was er één die een nek hernia kreeg niet van de band maar met de juist fysio was dit snel verholpen. Trekken, dat is een kwestie van trainen. Vaak wordt er dan bedoeld hij loopt zo snel. Oké maar waarom probeer je, je hond dan in te halen? Deze loopt in het veld altijd sneller. Dus leer deze rustig aan te doen. Niet voor niets zie je specialisten als BGS normaliter nooit verder als max 20 meter van de geleider om dan te wachten of ze verder mogen. Hier is jaren op getraind en dit wordt genetisch doorgegeven lijkt het. Tuurlijk het kan ook een kwestie van smaak zijn. Tuigen tonen soms duur en zijn dit dan vaak ook. Echter maakt het niet dat de hond / combinatie daardoor beter werkt. Gebruik wat je prettig vind. Bedenk echter wel dat indien je, je hond los zou voorjagen met een tuig om deze makkelijker zich vast kan lopen en wanneer je in het heetst van de strijd je hond moet lossen een tuig afdoen relatief veel werk is.
Ook tuigen zijn er in vele vormen. Zorg dat het goed past! Niet zo storend als een te ruim tuig waarbij de hond steeds weer uit het tuig loopt. Natuurlijk een goed passend Nigeloh tuig is wat anders als het tuigje wat je bij de Lidl hebt meegenomen. Beide werkt maar in de praktijk zal je het verschil zeker merken. Als je iets aanschaft doe het dan goed. Vraag of je een tuig van een ander mag proberen etc.