Zweetwerk is iets wat in een groot grijs gebied uitgevoerd wordt echter is er wel een definitie die je dient te weten.
De definitie luidt: 'bemachtigen, opzettelijk doden of met het oog daarop opsporen van dieren van soorten, genoemd in artikel 8.3, vierde lid, en het doen van pogingen daartoe, in een jachtveld, in overeenstemming met de regels over de uitoefening van de jacht, gesteld op grond van artikel 4.3, eerste lid, onder k'.
Aan bovenstaande regel valt niets af te dingen wat betekent dit nu wanneer je met je hond te velde gaat om op welke wijze dan ook ondersteuning te geven bij het terug vinden van een "ziek" dier?
Wel, zodra je met je hond een poging doet een dier te bemachtigen om dit op te sporen middels de inzet van je hond ben je aan het jagen!
Om in Nederland te mogen jagen dien je in het bezit te zijn van:
Omgevingsvergunning - jachtgeweeractiviteit.
Voorheen werd dit de jachtakte genoemd. Deze krijg je enkel wanneer je middels het volgen van de jachtopleiding met goed gevolg in het bezit bent van je jachtdiploma.
Oké misschien kinderachtig maar, indien je niet beschikt over deze papieren ben je in overtreding. Je bent aan het stropen!
In het ergste geval kan dit bij staande houden leiden tot inbeslagname van hond en dat is toch het laatste wat je wilt wanneer je met je hobby bezig bent.
Dus ga nooit zomaar in op een vraag tot ondersteuning indien je niet over de juiste papieren beschikt. Zelfs met deze papieren komt er nog wat meer bij kijken. Je zult voor het moment een "gastverklaring" nodig hebben van de jachthouder die je hulp inroept. Zorg dat je kunt aantonen dat je dus met je hond op dat moment in het jacht veld aanwezig mag zijn. Let op deze kan alleen toestemming geven voor zijn veld. Dus ga je over zijn grens dan ook toestemming van buurjager. Vaak zal dit geen probleem zijn maar ja je zult maar een gespannen situatie treffen waarbij men het elkaar niet gunt. De buurman kan er ook voor kiezen zelf verder te zoeken.
Wanneer je buiten het veld komt op of aan de provinciale weg mag je, je aldaar niet bevinden indien je een wapen voert! Hiervoor dien je een speciale ontheffing, WM4, bij je te dragen.
Sta je op de Zweethondenlijst dan wordt dit geregeld vanuit de Stichting Zweethonden Nederland.
Maar let op: enkel in de provincie Gelderland en Zeeland is het goed geregeld via de stichting de overige provincies hebben hun eigen beleid en werken met een zogenaamde opdracht of aanwijzing.
Ergo wees goed voorbereid en weet wat mag en wat niet mag. Denk niet dat wanneer je enkel met je hond in het veld bent op uitnodiging dat je niet dient te voldoen aan bepaalde voorwaarden.
De jacht en dus ook het nazoeken/zweetwerk ligt onder een vergrootglas. Indien er een discussie ontstaat, en er zijn lieden die daar veel werk van maken, dan zal er altijd aan de letter van de wet getoetst worden. Voldoe je niet daaraan dan ben je het "haasje".
Voorbeeld: je bent zoekende naar een reebok die is aangeschoten en de jager weet dat jij je bezighoudt met zweetwerk. Hij/Zij belt je en bied je de gelegenheid om te helpen. Je draagt geen geweer, niet nodig toch want de jager is er bij. Bij controle ben je bezig met het opsporen van een dier waarbij de jager het oogmerk heeft dit alsnog te doden.
Oké jij dood niet maar werkt hier wel aan mee. Je staat 1-0 achter als je niet over de juiste papieren beschikt.
Dit is geen bangmakerij maar bezint eer ge begint. Heb je wel de juiste vergunning maar niet de toestemming om daar te jagen, gastverklaring in of buiten gezelschap dan kan het je papieren kosten. Het kost jaren om het te vergaren, kwijt raken nog geen vijf minuten.
Iemand die een dier in het wild doodt of vangt, moet voorkomen dat het dier onnodig lijdt (artikel 11.28, Bal).
Vanuit deze regel zal de jager/automobilist dus altijd moeten melden wanneer hij weet heeft van mogelijk lijden om zo invulling te geven aan bovenstaande regel. Meld dit bij 112.
Regels voor nazoekwerk in Duitsland
In Duitsland gelden andere regels voor nazoekwerk dan in Nederland. In Duitsland wordt dit werk uitgevoerd door zogenaamde Angestellte: gecertificeerde combinaties van hond en geleider (man of vrouw) die, na het succesvol afleggen van examens, officieel bevoegd is om in de aangewezen Bundesländer nazoekwerk te verrichten. Het is belangrijk te weten dat je als Nederlander niet buiten je eigen toegewezen gebied nazoekwerk mag uitvoeren. Dit kan namelijk worden aangemerkt als stroperij. Let op ook in NL mag je dus zonder toestemming van de buurman/jachthouder zijn veld niet betreden. Dus vragen melden wanneer je grens overschrijdend dreigt te moeten werken.
Eisen aan zweethondstations, combinatie t.b.v erkenning.
Volgens § 29, lid 3 van de Landesjagdgesetz Nordrhein-Westfalen (LJGNRW) zijn de geleiders van speurhonden, die verbonden zijn aan door de lokale jachtautoriteiten erkende zweethondstations, bevoegd om het opsporen van ziek of gewond wild voort te zetten en deze dieren te doden en te verzorgen, zelfs als de jachthouders van aangrenzende jachtgebieden niet bereikbaar zijn. (Arbeitsgemeinschaft Nachsuche und Tierschutz )
Voorbereiding en toestemming
Zorg er daarom altijd voor dat je, bijvoorbeeld tijdens een drukjacht, schriftelijke toestemming hebt van de jachthouder. Deze toestemming moet voorzien zijn van een duidelijke beschrijving van het veld, samen met een handtekening van de jachthouder. Dit om discussie achteraf te voorkomen of je wel het veld mocht betreden.
Jagdleiter
Op het moment dat je als nazoekteam aan het werk gaat, word je beschouwd als Jagdleiter. Dit houdt in dat je de volledige verantwoordelijkheid draagt en juridisch gezien op dat moment boven de jachthouder staat. Alle deelnemers zijn verplicht om jouw instructies zonder tegenwerping op te volgen. Bij eventuele discussies over het zweetwerk is jouw oordeel leidend.
Let op: De jachthouder draagt in deze situatie geen verantwoordelijkheid. Dit betekent ook dat de standaard jachtverzekering van de jachthouder vaak geen dekking biedt voor eventuele incidenten jouw honden. Dit punt dient vooraf duidelijk besproken te worden met de jachthouder of jachtleider indien je bij een ongeval dan wel schade aan je hond dit bij de jagdhouder wilt kunnen claimen. Anderzijds zorg dat je zelf dit verzekerd hebt.
Verzekering en kosten
Sommige jachten werken met een gezamenlijke hondenpot, terwijl andere beschikken over een specifieke jachtverzekering voor honden. Houd er rekening mee dat de kosten bij een ongeval snel kunnen oplopen, vaak tot €2.000 of meer. Combinaties van honden en geleiders die niet gecertificeerd zijn via officiële proeven, zijn bovendien vaak niet verzekerd of uitgesloten bij een Duitse maatschappij en mogen in principe geen nazoekwerk uitvoeren.
Certificering en grensoverschrijdende erkenning
Ten aanzien van de officiële certificering voor zweethondengeleiders, zoals deze in Nederland bestaat, is er op dit moment nog geen jurisprudentie die bevestigt dat deze in Duitsland erkend wordt.