Ιούνιος

Αφού ολοκληρώσαμε την κουβέρτα, ήρθε η ώρα να καθαρίσουμε εξονυχιστικά το πέτσωμα και να επιλέξουμε τα μαδέρια που έχριζαν αντικατάστασης. Επιπλέον ενισχύσαμε τα πλωριά στραβόξυλα, τοποθετώντας νέα κομμάτια ξύλου παράλληλα με το παλιό. Χρησιμοποιήσαμε περαστές βίδες για να τα δέσουμε μαζί και καρφώσαμε τα νέα μαδέρια στα νέα τμήματα των στραβόξυλων.


trehantiri allagi petsomatos
Αφαίρεση πετσώματος και ενίσχυση στραβόξυλων στην αριστερή πλευρά


trehantiri allagi petsomatos
Ενίσχυση στραβόξυλων στην αριστερή πλευρά


trehantiri allagi podostimatos
Ενίσχυση στραβόξυλων στη δεξιά πλευρά


trehantiri allagi podostimatos
Η πλώρη υπο ανακατασκευή


Το πρυμνιό ποδόσταμα ήταν ταλαιπωρημένο από το χρόνο και αποφασίσαμε να το αντικαταστήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη ότι πάνω του στηρίζεται το πηδάλιο. Αφαιρέσαμε το τελευταίο ξύλο και το αντικαταστήσαμε με νέο, το οποίο βιδώθηκε. Κατά τη συνήθη πρακτική, το βάψαμε με χειροποίητο μήνιο για να το προστατέψουμε, πρότου βαφτεί με αστάρι και τελικό χρώμα.


trehantiri primni
Το πρυμνιό ποδόσταμα πριν την επισκευή


trehantiri primni
Το πρυμνιό ποδόσταμα μετά την επισκευή


Παράλληλα ετοιμάσαμε τη νεα κουπαστή, την τοποθετήσαμε πάνω στο χαρακτό και το παραπέτο με καρφιά και κόλλα. Την περάσαμε με χειροποίητο μήνιο για να την προστατέψουμε, προτού τη βάψουμε με αστάρι και τελικό χρώμα.


trehantiri koupasti
Η κουπαστή στην πρύμνη και η κόμιζα (αποθηκευτικός χώρος)


trehantiri koupasti
Η κουπαστή καθ' όλο το μήκος του σκαριού


trehantiri allagi petsomatos
Η δεξία πλευρά του σκαριού

Το νέο μας σπιράγιο θα φυλοξενήσει μια μικρή τουαλέττα, κουζίνα, δύο κουκέτες και ένα διπλό κρεβάτι στη πλώρη. Επιθυμούσαμε να διατηρήσουμε το ύψος του σπιράγιου χαμηλά ώστε να μην διαταραχθεί η παραδοσιακή όψη του τρεχαντηριού και να ευνοηθεί η ιστιοφορία του. Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια συρόμενη ορόφη, αποτελούμενη από τέσσερα κομμάτια. Όταν η οροφή είναι κλειστή, το εσωτερικό ύψος περιορίζεται στο 1,87, ενώ με την αφαίρεση της δεν υπάρχει πρακτικός περιορισμός ύψους και βελτιώνουμε πολύ το φωτισμό και τον αερισμό του χώρου.


trehantiri kataskeui iperkataskeuis
Το νέο σπιράγιο


trehantiri spiragio
Η συρόμενη οροφή του σπιράγιου